Érdekes meccsen a harmadik valódi játéknapon nyerte meg Új-Zéland a tesztet

2023. december 9. – Szerző: Krikettgalaxis

1–1-es döntetlennel végződött a kétmeccses bangladesi tesztsorozat, miután a második teszt mai, negyedik (de az eső miatt gyakorlatilag harmadik) napján Új-Zélandnak izgalmas körülmények között sikerült behúznia a győzelmet. Ahogy a korábbi napokon, úgy ma is a lassú dobók voltak a főszerepben.

Jellegzetes új-zélandi táj valahol Canterbury régióban (illusztráció)Jellegzetes új-zélandi táj valahol Canterbury régióban (illusztráció)

A kép szerzője: Phillip Capper (Flickr), licenc: CC BY 2.0

30 futásos bangladesi előnnyel vágtunk bele a mai napba, két elvesztett kapuval a harmadik játékrészben. Bár az eddigi napokon igen nehezen gyűltek a futások, ma reggel viszont szép sorjában láthattunk négyes határokat a hazai ütősöktől – egészen 71/2-ig, amikor azonban a később a nap hősévé váló indiai származású új-zélandi dobó, Ajaz Patel LKE-vel kiejtette Maminul Hakot. Innentől kezdve viszont a nyitó ütős, Dzsákir Hászán mellől folyamatosan fogytak el a társak: Patel sorozatosan csapott le ugyanis rájuk. A 25. játszmában például háromszor is kiesést ítélt a bíró – igaz, ebből egy LKE-t videózás után vissza kellett vonni, mert a labda a számítógép szerint nem találta volna el a kaput. Hászán viszont maradt továbbra is, és elérte a maga 50-esét, sőt, utána még egy hatost is bemutatott (az egyetlent ebben a játékrészben) – végül nyitó létére kilencedikként esett ki: talán mondanunk sem kell, hogy Patel pörgetéséből. A dobó így végül hatos zsákmánnyal zárt mindössze 18 végigdobott játszma alatt!

Érdekesség, hogy a harmadik játékrész végéig (az első két negyedet is beleszámolva) összesen csak 831 (érvényes) dobás történt. Tesztben ennél kevesebb (ha csak azokat nézzük, amikor nem volt lezártnak nyilvánítás, hanem mind a 30 kapu elfogyott) csak négy alkalommal volt eddig: a négyből pedig három még a 19. században történt, egy pedig 1912-ben...

Mindenesetre Banglades ezúttal 144 futást tudott begyűjteni, ami 136-os előnyt jelentett számukra, vagyis 137-es célt Új-Zélandnak. Három játszmát még lejátszottak ebéd előtt: ezalatt a vendégek 4 futást tudtak lefaragni, kapuvesztés nélkül.

Ebéd után a bengáliak még egy picit kísérleteztek a gyors dobásokkal, mielőtt rátértek volna a sokkal gyilkosabbnak ígérkező pörgetésre: és bizony Sariful Iszlám, a sebes dobó meg is hálálta ezt a rövid bizalmat, amit kapott, és ki is ejtette Devon Conwayt: 5/1. Új-Zéland ráért volna rendkívül türelmesen, valamiféle biztonsági játékot játszani, de ezt csak részben valósították meg: talán tapasztalták, hogy célravezetőbb lehet időnként kockáztatni is, így aztán bepróbálkoztak (többnyire sikerrel) egy-egy határral is. Igaz, a Sariful Iszlám epizódszerepe után hosszabb időre összejövő pörgető pár, Mehedí Hászán Mirádzs és Táidzsul Iszlám sorra fogyasztotta el az ütőseiket: a 27. játszmában már 69/6-nál tartottak! A 7. és a 8. rendű ütős, Glenn Phillips és Mitchell Santner viszont innentől kezdve kikezdhetetlen volt: már teára fölhozták a csapatot 90-re, majd a 40. játszmára 139-re is, ami azt jelentette, hogy megnyerték a tesztet, a sorozatot pedig kiegyenlítették! 70 futást hozó társulásuk nem csak ennek a negyednek, de az egész mérkőzésnek a legsikeresebb párja lett.

Bár még nagyon az elején tartunk a teszt-világbajnokság 2025-ig tartó igényének, de egyelőre mindkét válogatott elég jól áll ennek a sorozatdöntetlennek köszönhetően: mindketten harmadikak 50%-os teljesítménnyel.


Alapból nem látható kép
×