Élre állt a Brisbane Heat

2023. december 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Bemutatkozott az utolsó együttes is a férfi BBL idei szezonjában: a Sydney Thunder azonban alulmaradt a mostani győzelmével a tabella élére ugró Brisbane Heattel szemben. A nehéz sávtalaj és a lassú külső pálya miatt viszonylag alacsony pontszámok születtek.

Brisbane belvárosa a Brisbane (vagy Maiwar) nevű folyóval (illusztráció)Brisbane belvárosa a Brisbane (vagy Maiwar) nevű folyóval (illusztráció)

A kép szerzője: Kgbo (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

A Thunder még csak az első, míg a Heat már a harmadik meccsét játszotta ebben az idényben – azaz papíron a harmadikat, mert egy eső miatt már elmaradt, és akkor egy pontot kaptak. Félő volt, hogy az eső a mai találkozóra is hatással lesz – de nem úgy, ahogy szokott, hogy esetleg most esett volna, hanem a múlt péntekről szombatra virradó éjjeli özönvízszerű eső utóhatásai szólhattak volna bele a mai napba. Emlékezetes: nem csak a csapadék mennyisége volt sok, de a szél is erős volt aznap, így a canberrai pályán lefújta a sávot fedő ponyvát, amitől a talaj jelentősen átázott. Az éppen zajló többnapos turnémeccs, ahol az ausztrál miniszterelnök által kiválasztott 11 játékos csapott össze egy pakisztáni válogatottal, nem is tudott folytatódni a balesetveszélyes talaj miatt: az döntetlennel véget ért. Azóta viszont szerencsére száraz volt az idő, a pályán pedig folyamatosan dolgoztak a munkások (még tegnap délután is), így mára játékra alkalmas állapotba került.

Ami az összeállításokat illeti: a naptárak ütközése miatt mindkét együttesből hiányoztak olyan kulcsjátékosok, akik jelenleg az ausztrál válogatottal készülnek a holnapután kezdődő tesztre: a Thundernél David Warner, a Heatnél pedig Marnus Labuschagne és Usman Khawaja. Előbbieknél viszont jó hír, hogy végre visszatérhetett a csapathoz ujjtörése után Oliver Davies, az ütős.

A találkozó egy kis vicces jelenettel kezdődött: a feldobott krikettütő (amit a BBL-ben a pénzérme helyett dobnak fel) éppen az élén állt meg, amikor leérkezett a földre, így meg kellett ismételni a feldobást. Amit végül a Thunder nyert meg, és a dobást választotta.

Mindjárt az első játszmában négy nullás mellett két hatos született (Josh Brown jóvoltából), viszont ezek után a sydney-iek megszorongatták az ütősöket, és egészen a 6. játszma végéig kellett várni a következő határütésre. Ami szintén egy hatos volt: az első 4-es csak a 9. játszma végefelé érkezett el! De a lassú pontszámbeli gyarapodás ellenére a kapuk nem igazán fogytak, a 13. játszma még egyetlen elvesztett kapuval kezdődött el. Az első öt rendű ütős mind két számjegyű eredményt ért el, a múltkor a százasról éppen lemaradó Colin Munro pedig ezúttal az 50-esről maradt le egy kicsivel. A végén már potyogni kezdtek a kapuk: az utolsó két játszmában Tanveer Sangha és Zamán Hán is bekaszált kettőt, de akkor ez már keveset számított: a nehéz talajon a Brisbane így is följött 151 pontig, ami lehet, hogy elsőre kevésnek tűnt, de a játékot látva mégis bizakodók lehettek a kékek.

És valóban: a Thunder is nem csak hogy lassan haladt a kergetésben, de sorban, szinte egyenletes időközönként, 2–3 játszmánként vesztették el a kapuikat is. A 15. játszma végén, 94/6-os állásnál már majdnem elfogyott az összes reményük, amikor aztán kikérték a két játszmányi választható erőfölényt, ezt pedig Chris Green szépen ki is használta, és 5 db négyest is ütött ezalatt (meg még egyet Nathan McAndrew is), így a végére már csak 30 futás hiányzott 18 dobásból: nem is lehetetlen! Ám az erőfölény lejárt, a külső pályára visszatértek a hiányzó mezőnyjátékosok, így nehezebbé vált a határütés: és bizony nem is sikerült egynél több a hátralevő időben, a maradék néhány kapujuk viszont elfogyott, így a Heat 20 futással megnyerte a meccset.

A Brisbane így följött a tabella élére, bár igaz, ők mindenkinél többet játszottak, sőt, sokaknál kettővel is többet. Holnap folytatódhat a meccsszámok kiegyenlítődése, mert az 1–1 meccsel álló Stars és Scorchers csap majd össze.


Alapból nem látható kép
×