Dél-Afrika előnyben Indiával szemben

2023. december 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Három NH20-at tervezett játszani egymással India és Dél-Afrika, de az elsőt a rossz időjárás miatt le kellett mondani. Ma került sor a másodikra: itt is volt ugyan egy kis csapadék, de azért a játéké volt a főszerep. Mindkét csapat jól ütött, de Dél-Afrika jobban, így 1–0-ra vezetik a sorozatot.

Gqeberha belvárosa a városházával (illusztráció)Gqeberha belvárosa a városházával (illusztráció)

A kép szerzője: Leo za1 (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Nyakunkon a Húsz20-as világbajnokság: kevesebb mint fél év, és kezdődik is. Addig viszont igaz, hogy lesz egy IPL és lesz egy SA20, de konkrétan a két ország válogatottja számára igen kevés NH20-as meccs van betervezve, így ez a kis sorozat nagy jelentőséggel bírt volna. Sajnos tegnapelőtt az első, durbani mérkőzés máris elmaradt az eső miatt, és ma Gqeberhában is volt egy kis szemerkélés még nem sokkal a kezdés előtt is. Szerencsére azonban nem kellett halasztani, a játék időben elkezdődhetett.

Dél-Afrika összeállításában nagyobb meglepetések nem voltak, újoncot nem avattak, talán csak Matthew Breetzke szerepeltetése lehetett egy kicsit furcsa, hiszen ő még csak egyszeres válogatott, és az az egy sem sikerült neki jól. India kihagyta a csapatából a betegséggel küzdő Riturádzs Gájkvárt, ami érthető volt, de azon sokan csodálkoztak, hogy a dobók világranglistáján épp az imént az első helyre fellépő Ravi Bisnoí és a múltkor az ausztrálok ellen egyszer 37 dobásból 53 pontot elért Srejasz Ajjar sem szerepelt a csapatban ma.

Szerepelt viszont a jó formában levő két nyitó ütős, Jasaszví Dzsájszvál és Subman Gil, akik viszont most mindketten kacsával búcsúztak mindjárt az elején, sőt, az első két játszmában egyetlen határ sem született. Utána viszont Tilak Varmá gyorsan négyet is bemutatott belőlük, és a többieket sem kellett félteni: Szúrjakumár Jádav például 56 pontig jutott, és időközben megszerezte pályafutása 2000. NH20-as futását, amivel világcsúcsot döntött. Neki ugyanis ehhez a mérföldkőhöz mindössze 1164 dobásra volt szüksége, míg az eddigi leggyorsabb Aaron Finchnek 1283-ra. Na meg aztán ott volt ma Rinkú Szinh is, aki villámgyorsan, 39 dobásból hozott össze 68-at, így a csapat a rossz kezdés ellenére 180 ponttal zárt. Az utolsó játszmában egyébként a 2. és a 3. dobásból Gerald Coetzee egy-egy kaput szerzett, és éppen a mesterhármasért dobhatott volna, amikor a megérkező eső miatt megszakították a játékot! És mivel elegendő idő el is veszett a csapadék miatt, így Coetzee-nak le kellett mondania a mesterhármas lehetőségéről. De ha már a dél-afrikai dobóknál tartunk: nem játszottak ma valami jól, főként a gyors dobók nem találták a megfelelő vonalakat, és a 6-ból 5-en is 9-es gazdálkodás fölött végeztek. Az egyetlen kivétel (az egyébként kínai stílulsú pörgető) Tabraiz Shamsi volt, aki viszont 4,5-ös gazdálkodással dobta le a maga 4 játszmáját.

A második félidőben 15 játszmára maradt idő (ebből 5 erőfölény), az átszámolt cél pedig 152 lett. Meredek, de nem lehetetlen! És bizony Breeztke és Reeza Hendricks ennek megfelelően is állt hozzá: az első két játszmában például 38 futást halmoztak fel! Csakhogy aztán a 2.5-ben egy kis zavar támadt kettejük között: egy futás után Hendricks egyértelműen felkiáltott, hogy Ne! (a második futásra célozva), de Breetzke másként gondolta – persze ki is futották. A csapatnak viszont ez a kapu meg sem kottyant: jött ugyanis Aiden Markram, aki ugyanígy folytatta, és végül 17 dobásból 30 futásig jutott. És bár lassan csökkenni kezdett az összesített pontarány, de mivel két játszma után igen magasról indult, így végül alig ért le 11 alá, és Dél-Afrika bőven, 7 dobással a 15 játszma vége előtt elérte az átszámolt célt. Tegyük hozzá azért az indiai dobók védelmében, hogy a labda folyton vizes lett (hiszen a külső pálya is az volt), és a vizes labdával elég nehéz bánni – de azért nem foghatják csak erre a vereséget, javulniuk kell nekik maguknak is.

De hogy úgy általában milyen nehéz dolguk volt a dobóknak, azt az is mutatja, hogy a meccs legjobbjává nem valamelyik agresszív és eredményes ütőjátékost, hanem Tabraiz Shamsit választották a fent említett takarékos gazdálkodása miatt.


Alapból nem látható kép
×