Nádzsmul Hoszen Sánta 146 futása mindent elmond a Banglades–Afganisztán teszt 1. napjáról

2023. június 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Afganisztán több mint 2 év után játszik újra tesztet, ezúttal Dakkában. A hazai ütősök azonban annak ellenére igen jól kezdtek, hogy a talaj nem rossz a dobók számára. Ennyire hiányzik vajon a pihentetett Rásid Hán?

A Lálbág-erőd, Dakka egyik nevezetessége (illusztráció)A Lálbág-erőd, Dakka egyik nevezetessége (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A teszt az teszt. Egy tesztmérkőzést akkor sem lehet jelentéktelennek nevezni, ha Banglades és Afganisztán játssza, és akkor sem, ha eléggé eltereli róla a figyelmet a pár nappal korábban befejeződött világbajnoki döntő és a pár nap múlva kezdődő Hamvak. Márpedig a ma kezdődött tesztre ez mind-mind igaz.

De mint mondtuk, a teszt az teszt. Tehát a jelentőség az megvan. A két csapat azonban korántsem legerősebb összeállításában lépett pályára. A hazaiaknál Sákib ál-Hászán ujjsérülés miatt hagyta ki a tesztet, Támim Ikbálról pedig alig egy kicsivel a mérkőzés előtt derült ki, hogy derékfájdalmai miatt nem tudja vállalni a játékot. A vendégeknél a legnagyobb hiányzó Rásid Hán, de szerencsére ő (már) nem sérült, csak pihentetik.

Eredetileg úgy tervezték, hogy a két válogatott két tesztet is játszik egymással, végül csak ez az egy mérkőzés kerül megrendezésre. Pedig mindkettő országnak nagy szüksége lenne minél több tesztet játszani: Afganisztán legutóbb 2021 márciusában vívott tesztet, míg Banglades is idén még csak kettőt játszott, és legközelebb is csak novemberben lesz.

Ezt a meccset egyébként nem túl szerencsés időpontban tartják, ugyanis jelenleg monszunidény van Bangladesben, így nagy az eső valószínűsége. Az első napon azonban nem kellett eső miatt megszakítani a játékot, csak azért lett mindössze 79 játszmás a nap, mert az afgán dobók lassan dobtak. De nem ez volt az egyetlen baj velük: egyrészt mindössze csak 5-ször tudtak kaput érően lecsapni az ütősökre, másrészt szokatlanul sok, 15 rossz dobást eresztettek meg!

Pedig jól indult az afgánok számára a mérkőzés. Egyik teszt-debütánsuk, a 24 éves Nidzsát Maszúd mindjárt az első dobásából kiejtette az egyik nyitó ütőst, Dzsákir Hászánt. Az egész 21. században ez volt mindössze a 7. alkalom, hogy valaki élete első tesztjén első dobásából kaput szerez – Afganisztán színeiben pedig az első ilyen. És ha már debütálás: a vendégeknél ez az első tesztje Karím Dzsanatnak is.

A nagy hőségben lejátszott első két játékmenet egyértelmű hőse a bangladesi Nádzsmul Hoszen Sánta volt, aki 175 dobásból 146 futásig jutott, és ezalatt egyébként 23 4-est és 2 6-ost is ütött. Legjobb társa Máhmudul Hászán Dzsaj volt, akivel együtt 212-ig jutottak, mindössze második alkalommal érve el második kapus társulásként 200 pontot Banglades színeiben. Később őket is, és azért 1-1 további ütőst is ki sikerült ejteniük az afgánoknak, de még ott van például a pályán Musfikur Rahim is, aki ma is megcsillogtatta a pörgetés elleni védekezésben való kiválóságát.

A nap végén így az állás 362/5, ami csak alig marad el Banglades eddigi legjobb első napi teljesítményétől (ami 374 futás volt 2018-ban, Srí Lanka ellen).


Alapból nem látható kép
×