Jó ausztrál ütőjáték jellemezte a Pakisztán elleni teszt első napját

2023. december 14. – Szerző: Krikettgalaxis

A híresen ütősbarát talajú Perthben kezdte meg a hárommeccses tesztsorozat első mérkőzését Ausztrália és Pakisztán. Ebéd előtt az ausztrálok nagyon elhúztak, és bár utána feljavult a vendégek dobójátéka, de így is 346/5-re végződött a nap, benne David Warner százasával, sőt, 150-esével.

Az Uluru (vagy Ayers-szikla), Ausztrália egyik jelképe (illusztráció)Az Uluru (vagy Ayers-szikla), Ausztrália egyik jelképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Perth azonban nem csak a gyors pályájáról híres, hanem arról is, hogy Nyugat-Ausztrália állam mintha egy kicsit önálló, magába fordultabb életet élne: errefelé még az ausztrál válogatott sem annyira népszerű, mint a keleti országrészben: azért persze sokan imádják itt is, de inkább a helyi klubcsapatokért, például a Scorchersért rajonganak jobban. Ezért aztán külön helyi kampányt kellett szervezni a mostani teszt népszerűsítésére, hogy ne maradjanak szégyenben a foghíjas lelátókkal: végül ez csak részben lett sikeres, mert nem sikerült megtölteni a stadiont. Eleinte 11 000 körüli nézőről érkezett jelentés, aztán ahogy haladt előre az idő, ez a szám felment 15 671-re, később pedig 16 259-re is – ami még félházat, sőt, harmadházat sem jelent. Igaz, csütörtök van, és az nem a legnézőcsalogatóbb nap a héten.

Pakisztán erős bizonyítási vággyal érkezett meg ide, hiszen 1995 óta nem tudtak tesztet nyerni Ausztráliában. De az összeállításukból kiderül: készültek a gyors pályára, és telerakták a csapatukat sebes dobókkal, míg specialista pörgetőjük egy sem volt! Két tesztújoncot is avattak ma, mindketten közepes (sebes) dobók: az egyikük Ámir Dzsamál volt, akit NH20-ban már láthattunk a válogatottban, a másik pedig Hurram Sahzád, aki az első osztályú Kájd e-Ázam-trófea legutóbbi idényének vezető kapuszerzője volt. És ahogy már korábban is láthattuk tőlük itt Perthben: a meccs előtti hálós gyakorlás során leraktak a földre valamilyen kemény (talán márványból készült) lapot, a dobó pedig arra célzott, hogy az ütősök így is gyakorolják a kemény talajt. Ami egyébként annyira rendkívül mégsem volt kemény, ráadásul két napja még 10 mm-es fű nőtt rajta, és bár ígérték, hogy a kezdés előtt ebből még levágnak valamennyit, végül ha vágtak is, hát nem sokat.

Az ausztrál csapatban ma még ott volt a sorozat után a tesztből visszavonuló David Warner és természetesen több más világbajnok is. Usman Khawaja azzal keltett kisebb feltűnést, hogy miután cipőjére nem engedélyeztek egy feliratot kiírni, így egy fekete karszalagot viselve hívta fel a figyelmet arra, hogy együttérez a jelenleg is zajló gázai háború sokezer ártatlan áldozatával és családjaikkal.

Az ausztrálok az ütést választották, és az egész ebéd előtti játékmenetben ez úgy sikerült nekik, ahogy azt elképzelték: Warner és Khawaja nagyobb megingások nélkül repítette őket 117/0-ig. Igaz, néhányszor csak az ütő élével tudtak beleérni, de szerencséjük volt, mert vagy nem mezőnyjátékoshoz szállt a labda, vagy elejtették. Egyébként 26 hazai tesztjátékrész óta ez volt az első alkalom, hogy az ausztrálok ismét kapuvesztés nélkül tudtak eljutni 100 futásig egy tesztben.

Az első kapu (Khawaja) csak a 30. játszmában érkezett el, és ez is egy élezés után. Nem csak emiatt a kapu miatt, és nem csak a következő kapuk miatt mondjuk, hanem összességében is igaz volt, hogy ebéd utánra a pakisztáni dobójáték valamelyest feljavult, így például Warner is vissza kellett, hogy vegyen a gyors haladásából. De azért még így is meglett neki a 100-as tea előtt, Steven Smithnek pedig pályafutása 1000. olyan futása, amit Pakisztán ellen ért el tesztben.

Teára 210/2-t mutatott az eredményjelző, a harmadik játékmenetben pedig az újonc dobók pillanatai érkeztek el. Először Sahzád ejtette ki Smitht (szintén egy éles beleérés után), majd (miután Warner már a 150-et is átlépte), Dzsamál is kétszer lecsapott, ráadásul második áldozata a kiváló Warner volt: a játszma során 5 rövidet dobott egymás után, és ötödikre az ütős horga nem vitt el elég messzire, és el tudták kapni.

Végül 84 játszma után fejeződött be a nap: talán azért ilyen hamar, mert a gyors dobók miatt lassabb volt a játékütem. Majd kiderül: mert ha így volt, Pakisztán büntetésből pontlevonásra számíthat...


Alapból nem látható kép
×