Mostantól játszmánként két felpattanó is engedélyezett az IPL-ben

2023. december 18. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár sokak szerint a Húsz20-as krikettnek inkább az ütőjátékról kell szólnia, most egy olyan változtatást vezettek be a világ legjelentősebb Húsz20-as ligájában, az IPL-ben, amely a dobók fegyvertárát bővíti: a 2024-es idénytől kezdve már nem egy, hanem akár két felpattanó (rövid) labdát is dobhatnak.

(Egykor) fehér krikettlabda (illusztráció)(Egykor) fehér krikettlabda (illusztráció)

A kép szerzője: YellowMonkey/Blnguyen (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Eddig egy játszmában csak egy magasra pattanó dobás volt engedélyezett az Indian Premier League-ben, így ha egy dobó már az elején elhasználta ezt a lehetőséget, az ütősnek abban a játszmában már nem kellett azon gondolkodnia, hogy jön-e még egy: nem kellett a figyelmét többfelé irányítania, magyarul mondva könnyebb dolga volt. Az új szabály szerint viszont akár még egy hasonló dobással is szembe találhatja magát.

Az ötletet, amitől azt várják, hogy nagyobb egyensúlyt hoz az ütősök és a dobók közé, már ki is próbálták a Szajd Musták Alí-trófea ide szezonjában: ez egy kevésbé ismert Húsz20-as formátumú indiai bajnokság.

Az IPL végleges időpontja egyébként még mindig nem biztos, mert pont akkor tartják az országgyűlési választásokat Indiában, amikor a bajnokság zajlani szokott. Most úgy néz ki, március 22-én kezdődik, de ez még nem végleges.


Alapból nem látható kép
×