Megvédte címét Uganda az Afrika-kupán

2023. december 19. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár a jövő évi világbajnokságra is kijutott Uganda egy meglepő vereséggel indított az Afrika-kupán, ezek után minden mérkőzésüket megnyerték, és megvédték 2022-ben szerzett első bajnoki címüket a sorozatban. A második helyen Kenya végzett.

Gorilla az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Erdő nevű nemzeti parkban (illusztráció)Gorilla az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Erdő nevű nemzeti parkban (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Véget ért a kissé hányattatott sorsú (a selejtezőkkel együtt többször is halasztott) Afrika-kupa, egészen pontosan az Afrikai Krikettszövetség (ACA) Afrika-kupája: ez egy olyan kontinensbajnokság, amelyen a három legjobb válogatott (Dél-Afrika, Zimbabwe és Namíbia) nem vesz részt, csak a gyengébb országok.

A rendezvényt az eredeti tervek szerint három selejtezőtorna előzte volna meg, de ebből végül kettő lett: az elsőből Botswana, Malawi és Mozambik, a másodikból pedig Ruanda, Ghána, Kenya és Sierra Leone jutott ki, nyolcadikként pedig selejtező nélkül csatlakozott hozzájuk a kupa legutóbbi győztese, Uganda.

A 8 résztvevőt két négyes csapatra osztották. Az A csoport mindjárt első nap (december 11-én) egy nagy meglepetéssel kezdődött: Ruanda legyőzte a még a világbajnokságra is kijutott Ugandát – 17 ellenük vívott korábbi vesztes meccs után először. Ezek után azonban a nagy esélyes Uganda magára talált, és elbánt Mozambikkal és Malawival is, akik pedig a maguk részéről Ruandát is legyűrték, és mivel a két M betűs csatáját Malawi nyerte, így ők jutottak tovább a csoportból Ugandán kívül.

A B csoportban volt egy 100%-os együttes, méghozzá Kenya, a másik három válogatott viszont körbeverte egymást: Sierre Leone Botswanát, ők Ghánát, Ghána pedig Sierra Leonét győzte le, így az NFA döntött a második továbbjutóról, aki pedig nem lett más, mint Botswana.

Az első elődöntő Botswana és Uganda között rendkívül sima lett: miután Uganda 62-re korlátozta ellenfelét, ezt alig több mint 5 játszma után, kapuvesztés nélkül lekergették. A második elődöntő második félidejét eső miatt minimálisra, 5 játszmásra kellett rövidíteni, így Kenya csak 4 futással nyert Malawi ellen annak ellenére, hogy elég szép, 138-as eredményt értek el az első félidő 20 játszmájában.

A harmadik helyet egy nagyon izgalmas találkozón, az utolsó dobásból nyerve Botswana szerezte meg, míg a döntő sokkal simább volt: itt Uganda 186 pontot ütött az első játékrészben, majd úgy kidobták Kenyát kevesebb mint 16 játszma alatt, hogy több mint 90 futásos előnyük maradt.

Ami az egyéni teljesítményeket illeti: a legtöbb futást (124-et) a kenyai Irfan Karim szerezte, míg a legtöbb kaput (16-ot) az ugandai Henry Ssenyondo. Említésre méltó az is, hogy a becsuánaföldiek elleni meccsen a 17 éves George Sesay megszerezte Sierra Leone történetének első mesterhármasát. Végül azonban a torna legjobb játékosává nem az imént említetteket, hanem a botswanai Karabo Motlhankát választották, aki csak 2-vel kevesebb futást gyűjtött, mint az első helyezett, viszont volt még 7 kapuja is amellett.


Alapból nem látható kép
×