Újdonságok az ILT20-ban: csere, büntetés és Húsz20-as státusz

2023. december 20. – Szerző: Krikettgalaxis

Jövőre három változással indul az Egyesült Arab Emírségek világsztárokat is vonzó bajnoksága, az ILT20 újabb szezonja. A játékot leginkább az befolyásolja majd, hogy a csapatoknak lesz egy-egy cserelehetősége minden meccsen. Büntetni fogják a lassú játékütemet, a statisztikákba pedig hivatalosan is Húsz20-ként fognak beleszámolódni a meccsek.

A Zájed sejk nagymecset Abu-Dzabiban (illusztráció)A Zájed sejk nagymecset Abu-Dzabiban (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az indiai IPL-ben idén tavasszal láthattuk először, hogy a csapatok cserélhettek egyet-egyet: úgy látszik, ez az ötlet elnyerte az ILT20 szervezőinek tetszését is, ugyanis 2024-től náluk is érvényes lesz egy ilyen szabály.

Mindkét együttes közvetlenül a pénzfeldobás után megadhat hét nevet: ők lesznek azok, akik közül egyet majd a játék során behozhatnak csereként a pályára. Cserélni bármikor lehet az első játszma befejeződése után, bizonyos feltételek esetén. Az ütést végző csapat akkor cserélhet, amikor vége van egy játszmának, elveszik egy kapujuk vagy egy ütősjátékosuk visszavonul (akár sérülés miatt, akár szándékosan). A dobók is játszma végén cserélhetnek, vagy egy kapu elestekor is, de az esetlegesen már megkezdett játszmát nem fejezheti be a cserejátékos.

Fontos, hogy nem csak a kezdő 11-re igaz, hogy legalább két hazai (emírségekbeli) játékosnak kell benne szerepelnie, hanem ennek a csere utáni összeállításra is igaznak kell lennie. Tehát ha a kezdőcsapatban csak ketten voltak, és egy hazai játékost cserélnek le, akkor a helyére is csak egy EAE-játékos érkezhet be.

Érdekesebbé teszi a játékot, hogy nem kötelező, hogy a bejövő ember azonos szerepkörű legyen, mint a lecserélt. Nyilvánvaló, hogy ezt ki is fogja használni mindenki: az elsőként ütő csapat több ütőssel kezd, aztán legfeljebb később behoz egy dobót, a másik csapat meg pont fordítva.

A másik szabályváltozás a lassú játékütemre vonatkozik: ilyet már sokhelyütt láttunk. Itt is lesz egy előre meghatározott időkeret a dobó csapat számára, ami alatt be kellene fejezni a 20 játszmát. Ha az idő leteltekor még egy játszma hátravan, akkor büntetésből csak négy mezőnyjátékosuk helyezkedhet a hátralevőkben a külső pályán, ha két játszma hiányzik még, akkor csak három, ha pedig legalább 3 játszmával el vannak maradva, akkor emellett még többletjátszmánként 5–5%-nyival csökkentik a csapat meccsdíját is.

A játékot nem érinti, de a krikettstatisztikusok számára rendkívül fontos bejelentés, hogy a liga – elsőként a nem teljes jogú ICC-tagországok bajnokságai közül – megkapta a hivatalos Húsz20-as státuszt. Természetesen a játék eddig is a Húsz20 szabályai szerint zajlott, de most már statisztikailag is annak fog számítani minden egyes ILT20-meccs, és az itt elért eredmények is bekerülnek az egyes játékosok Húsz20-as statisztikáiba.


Alapból nem látható kép
×