Kezd szétszakadni a BBL-tabella a Heat újabb győzelme után

2023. december 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Most, hogy a mai meccsen a Brisbane Heat a Melbourne Renegadest is legyőzte, minden csapat vagy veretlen, vagy két veresége is van, így egy kicsit ketté kezd szakadni a tabella. Bár még nagyon az elején járunk, de az már látszik, hogy a Heat is a kiemelkedők között van.

Brisbane belvárosa a Brisbane (vagy Maiwar) nevű folyóval (illusztráció)Brisbane belvárosa a Brisbane (vagy Maiwar) nevű folyóval (illusztráció)

A kép szerzője: Kgbo (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Már megint a Brisbane játszott egyet, pedig nekik már eddig is három meccsük volt, miközben sokaknak még csak kettő. De mindegy, majd kiegyenlítődik. Viszont egyvalamire mindenképpen jó ez nekik, hogy így az elején feltorlódnak a mérkőzéseik: lélektani előnybe kerülhetnek a többiekkel szemben, mivel most már 7 pontjukkal látványosan vezetik a tabellát. Igaz, ehhez nem volt elég csak a sok lejátszott meccs, meg is kellett azokat nyerni!

Ma az a Renegades volt az ellenfelük, amelyik eddig egy vereséggel és egy félbeszakadt találkozó miatti egyetlen ponttal állt, de számos jó játékos volt a csapatukban. Ma viszont biztosra mehettek abban, hogy eső miatt nem fog félbeszakadni az összecsapás: arra ugyanis a zárható tetejű docklandsi stadionban került sor – és be is zárták a tetőt! Tudni kell, hogy ha egy labda esetleg eltalálja a tetőszerkezetet, akkor a bírónak van joga eldönteni, hogy ez az ütés hatos lett-e volna vagy nem.

A vendégek pont ugyanabban az összeállításban léptek ma is pályára, mint legutóbb, a hazaiaknál pedig egy változtatás történt: Peter Siddle, a gyors dobó helyett egy pörgető, Adam Zampa érkezett.

Az ütésre kényszerülő vörösök borzalmasan kezdtek: az első játszma szűz lett (csak egy TÉM született benne), a másodikban pedig kacsával búcsúzott Quinton de Kock, aki így továbbra is futás nélkül áll a BBL-ben (először nem játszott, másodszor meg játszott volna, de félbeszakadt a meccs). Pótolta viszont az ő hiányzó futásait a fiatal tehetség, Jake Fraser-McGurk: ritkán látható agresszív módba kapcsolt, és 23 dobásból 7 hatost is ütve (meg még egy négyest is) 55 pontig repült! Mielőtt a 9. játszmában kiesett, már egész szépen (70 futással) állt a Renegades, ám az ő teljesítményét a többiek nem tudták leutánozni. Súlyosbította a helyzetet, hogy a 11. játszmában Aaron Finchet is elkapták, méghozzá a fedezet pozícióban egy igen látványos vetődéssel, amit Nathan McSweeney mutatott be. Aztán a kapuk folyamatos elvesztése kitartott egészen a félidő végéig, miközben magas egyéni pontszámok nem születtek: de azért többen is hozzátettek pár hasznos határt vagy kisebb futásokat, így végül a csapat amolyan közepes 162-vel zárt. Érdekesség, hogy egy esetben (a 20. játszma elején) valóban megtörtént, hogy egy labda elérte a tetőt: ezt a bíró nem ítélte hatosnak, mivel inkább magasra ment, mint oldalra, és úgy érződött, valóban nem ment volna ki a pályáról. Jogosnak tűnt.

A hazaiak egy kicsit megijedhettek a második félidő elején, amikor a BBL összesített futásranglistáját vezető Colin Munro négy dobásból 2 hatost ütött be ellenük – de az ijedtséget eloszlatta Mudzsíb ur-Rahmán, aki a lábán találta el az ütőst, és bár a bíró nem ítélt LKE-t, de végül a videózás során meg kellett változtatnia az ítéletét. Sőt, a következő dobásból (ez már új játszma volt) Kane Richardson is felkerült a kapuszerzők listájára Josh Brown skalpjával. Amikor aztán a 7. játszma végén 54/3 volt az állás, egészen úgy tűnt, a hazaiaknál van a győzelem esélye. De innentől kezdve megváltozott a játék képe, és először Matt Renshaw és Sam Billings, majd utóbbi kiesése után Paul Walter erőteljesebb ütőjátéka végül meglepően könnyűvé tette a kergetést, ami így alig több mint 18 játszmán belül befejeződött. Renshaw 49-neskiig jutott, de talán még szebb volt Walter teljesítménye, aki 15 dobásból gyűjtött 30-at, és mivel az első félidőben neki 3 kapuja is volt, megérdemelten választották a meccs legjobbjává.

Győzelmével a Heat tehát vezeti a tabellát, a Renegades pedig csak a félbeszakadt meccs miatti 1 pontja okán, és persze három másik csapat eddigi gyengélkedésének köszönhetően áll viszonylag jól, az ötödik helyen...


Alapból nem látható kép
×