Banglades csak szépíteni tudott az Új-Zéland elleni ENN-sorozat végén

2023. december 23. – Szerző: Krikettgalaxis

2–1-es győzelmet aratott Új-Zéland a vendég Banglades fölött a vendégek turnéjának első, ENN formátumban rendezett hárommeccses sorozatában. A harmadik mérkőzésen nem várt nagyságú győzelmet arattak a tigrisek, de a sorozat eredménye akkorra már el volt dőlve.

Jellegzetes új-zélandi táj valahol Canterbury régióban (illusztráció)Jellegzetes új-zélandi táj valahol Canterbury régióban (illusztráció)

A kép szerzője: Phillip Capper (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Az első meccsen Új-Zéland két újoncot is avatott: a dobó William O’Rourke és az ütős mindenes Josh Clarkson is először lépett pályára válogatottmezben. De az események nem róluk szóltak, hanem először is az esőről, ami miatt már a kezdés előtt lerövidítették a meccset, utána pedig Sariful Iszlámról, aki az első játszmában egy-egy kacsával kiejtette Rachin Ravindrát és Henry Nichollst. Ám a játék menete kisvártatva megfordult: a másik nyitó, Will Young és a negyedik rendű Tom Latham összehozott egy 171 futásos társulást, így 5/2-ről 176/2-re jöttek föl. Young összesen a 100-at is átlépte, Latham pedig megközelítette, miközben a két kacsán kívül még hárman végeztek 1–1 futással, tehát az eredménylap rendkívül kiegyenlítetlen volt. Érdekesség, hogy a végül elvesztett 7 kapu közül 4 is kifutás eredménye volt. Miután az eső vissza-visszatért, végül egy 30–30 játszmás mérkőzés lett ebből, a cél pedig, miután Új-Zéland 239-et ért el, 245 futás lett. A második félidő első játszmája is hozott egy kacsás kaput (Szaumja Szarkár), utána viszont a többiek jóval egyenletesebb eloszlásban gyűjtögették a pontokat: 50 fölé ugyan senki sem jutott, de a 20-at öten is átlépték. Összességében azonban messze jártak a cél elérésétől, és végül 44 futással alul is maradtak.

A második mérkőzésen Banglades kezdett ütéssel, és valahogy úgy lehetne leírni a játékukat, hogy volt a csapatukban Szaumja Szarkár és voltak a többiek. Szarkár nyitó ütős volt, és ahogy telt-múlt az idő, folyamatosan vesztette el maga mellől a társakat, szinte mindenkit 20 pont alatt, de nem keveset még 10 alatt is. Na jó, Musfikur Rahim még el tudott érni 45-öt, de ez is semmi volt Szarkárhoz képest: ő egészen az utolsó játszma elejéig bent tudott maradni, és 169-cel zárt! A dobók közül papíron O’Rourke volt a legeredményesebb, de hozzá kell tenni, hogy mindhárom kapuját az utolsó játszmában dobta, amikor már szinte minden mindegy – igaz, Szarkáré is köztük volt. Banglades végül 291 futást tudott összehozni, ami annyira nem rossz eredmény, de mind a második félidőben kiderült, Új-Zélandnak nem sok gondot okozott – és mintha a talaj is könnyebbé vált volna erre a játékrészre. A hazaiaknál ugyan százas nem született, de ketten is közel jártak hozzá: Young 89, míg Nicholls 95 futással esett ki. Ravindra gyorsan próbált meg haladni, de elbúcsúzott nem sokkal az 50-ese előtt. És mivel a kapuk nem nagyon fogytak, az új-zélandi győzelem nem igazán forgott veszélyben: a 47. játszmában pedig meg is lett. Annak ellenére, hogy a vesztes csapatban szerepelt, a meccs legjobbjának természetesen Szarkárt választották meg.

A harmadik találkozóra, amikorra tehát a sorozat végeredménye már eldőlt, sem mondható, hogy Új-Zéland valami tartalékos csapattál állt volna fel, sőt, ugyanúgy álltak ki, mint múltkor, és Banglades sem avatott újoncot, pedig lett volna kit. Viszont az események csak nagyjából 4 játszmáig alakultak úgy, ahogy a papírforma szerint kellett: ekkor viszont 16/0 után Rachin Ravindra Tándzsim Hászán Szákib áldozatává vált. Hászán Szákib pedig a következőkben sem állt le: hamarosan még egy magas és egy közepes rendű ütőssel is végzett, miközben igen jól is gazdálkodott. És nem csak ő, hanem a többi bangladesi dobó is gálázott: Sariful Iszlám és a múltkori ütőshős Szarkár is 3–3 játékost ejtett ki, ráadásul úgy, hogy az új-zélandiak eközben alig-alig tudtak begyűjteni némi pontocskát. Hatos határ például csak egy volt összesen a félidőben, a csapat pedig 32 játszma alatt, 98 pont megszerzése után elfogyott: ez volt a Banglades ellen valaha elért legalacsonyabb pontszámuk az ENN krikettben (kivéve a valami miatt lerövidült meccseket). Bár a talaj nem volt túl könnyű, de azért azt nehéz lett volna elképzelni, hogy a vendégek ezt ne kergessék le: és persze le is kergették, talán csak az a meglepő, hogy mennyire könnyedén: csak egy kaput vesztettek. Ami viszont sajnálatos lehet számukra, hogy Szarkárnak valami mintha belement volna a jobb szemébe vagy más okból szemsérülést szenvedett, és vissza is kellett vonulnia. De ha ő nem volt, hát volt Nádzsmul Hoszen Sánta, aki 50-est elérve segítette hozzá a csapatot ahhoz, hogy 16 játszmán belül lekergessék a célt, megszerezve első idegenbeli győzelmüket Új-Zéland ellen ebben a formátumban.

A két csapat hamarosan 3 NH20-at is játszik majd egymással, de tesztre ezúttal nem kerül sor (azt nemrég játszottak Bangladesben). Az ENN-örökmérleg pedig most már úgy néz ki közöttük, hogy 45 mérkőzésből egyszer nem született eredmény, 33-szor Új-Zéland nyert, 11-szer pedig Banglades.


Alapból nem látható kép
×