Három egészen különböző női ENN-t vívott meg egymással Dél-Afrika és Banglades

2023. december 23. – Szerző: Krikettgalaxis

A világbajnoki selejtezőként is működő, több éven átívelő ICC-bajnokság részét képező sorozatban az első meccset nagy fölénnyel nyerte Banglades, a harmadikat nagy fölénnyel Dél-Afrika, míg a második szorosabb volt, de ezt is az afrikaiak nyerték.

A dél-afrikai kormány székhelye Pretoriában (illusztráció)A dél-afrikai kormány székhelye Pretoriában (illusztráció)

A kép szerzője: Hühnerauge (Flickr), licenc: CC BY 2.0

A papírforma mindjárt az első mérkőzésen felborult: Banglades ugyanis (nem is kicsi arányú, 119 futásos) győzelmet aratott – ez volt egyébként nekik az első idegenbeli győzelmük Dél-Afrika ellen és a valaha volt legnagyobb futásban mért győzelmük bárki ellen női ENN-ben. Az első félidőben a dél-afrikai dobók mindössze három kaput tudtak szerezni 50 játszma alatt: ebből egyet (az elsőt) a formátumban most debütáló Eliz-Mari Marx. A pályára lépő öt bengáli ütős közül a legalacsonyabb pontszámot elérő játékos, a 16 éves Sarná Áktár is 27-et szerzett, ráadásul ő ki sem esett, míg Mursidá Khátun 91-neskiig menetelt. Tovább súlyosbította a dél-afrikaiak helyzetét a 24 széles extra, így a vendégek összesen 251-es célt tudtak felállítani: ez egyben a bangladesi női csapat történetének legmagasabb első félidei eredménye is lett. A kergetés során pedig valahogyan egyik dél-afrikai ütősnek sem ment a játék, mindenki elég alacsony aránnyal ütött, és még csak sok pontot sem szereztek. Az első 5 bangladesi dobó közül mindenki 4 alatti gazdálkodással dobott és legalább egy kaput is begyűjtött – a legtöbbet (3-at) Náhidá Áktár. Végül a 37. játszmában, 131 pontnál elfogyott az összes ütős.

A második meccsen aztán jött a visszavágás, még ha nem is arányos méretű: de Dél-Afrika egyenlített a sorozatban. Ez a találkozó egyértelműen az ütősökről szólt, hiszen a két félidőben összesen is csak 6 kapu veszett el, amiből ráadásul egy kifutás volt. Az elsőként ütő Bangladesből ezúttal Fárdzsáná Hak emelkedett ki, aki az elsőtől az utolsó játszmáig bent volt, és 102 futást gyűjtött be: igaz, ehhez 167 dobás kellett, ami tesztben jónak számít, de ENN-ben azért láttunk már jobbat is. Az 5. rendű Fáhimá Khátun jóval gyorsabb volt: ő 48 dobásból ért el 46 pontot, viszont kettejükön kívül a többiek nem annyira remekeltek, így az összpontzámuk 222 lett. A kergetés két, szinte azonos fázisra volt osztható. Az első Laure Wolvaardtról és Tazmin Britsről szólt, akik egy-egy 50-est szerezve a jutottak el a félidő feléig: ekkor azonban pont két egymás utáni dobásból kiestek (egyikük a félidő első felének utolsó, másikuk a másik felének első dobásából). Ekkor jött be Anne Bosch és Suné Luus, akik nagyon hasonló eredményt mutattak fel: itt ugyan nem született két 50-es, de egy 65-neski és egy 47-neski igen, amivel végül a 46. játszmában beértek a célba.

A harmadik találkozóra ma került sor, és óriási hazai győzelmet hozott. Ezt mindjárt az első félidő első két ütőse, a legutóbb is jól kezdő Wolvaardt és Brits megalapozta, de ezúttal még a múltkori 50-eseiknél is jobbak voltak: mindketten a 100-at is átlépték! Egészen a 43. játszmáig voltak bent együtt, ami alatt 243 futást gyűjtöttek be: ez dél-afrikai rekordot jelent a női ENN-ek első kapus társulásainak tekintetében. És ahogy múltkor is, most is nagyon közel estek ki egymáshoz, de aztán Bosch és Luus egy-egy villámszerepet bemutatva 316-ra hozták fel a csapatukat, ami a harmadik legjobb eredményük lett történetük során. A kergetés egyik csapatnak sem indult jól: Bangladesnek azért, mert gyorsan elvesztettek négy kaput, Dél-Afrikának meg azért, mert a 11. játszmában (az addigi négyből kettőt szerző) Marizanne Kapp valahol a középpályán véletlenül rálépett egy locsolóberendezés fedelére, és ettől annyira megsérült a bokája, hogy el kellett hagynia a pályát. A bengáliak kapuvesztései ezután folytatódtak: a két közepes sebességű dobó, Ayabonga Khaka és Nadine de Klerk is hármat-hármat gyűjtött be. A játék képét jól jellemzi az az érdekes statisztikai adat, hogy a második félidőben hatos nem született, négyesből pedig csak 10 volt, és ebből három az első játszmában... Végül Banglades mindössze 100 pontig tudott elevickélni, mire elfogyott a csapat.

A 2–1-es sorozatgyőzelemmel Dél-Afrika most már 18 ponttal áll az ICC-bajnokság tabelláján, ugyanannyival, mint Ausztrália. Ha az NFA-t tekintjük második számú rangsorolónak, akkor az ausztrálok a jobbak, de ha a győzelmek számát, akkor az alapján Dél-Afrika áll a tabella tetején.

A két válogatott közti női ENN-örökmérleg a sorozat után a következőképpen alakul: 21 meccsből 18 dél-afrikai és mindössze 3 bengáli győzelem.


Alapból nem látható kép
×