A pakisztáni dobók visszaadtak valamennyit a vendégek reményeiből a harmadik napon

2023. december 28. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár a pakisztáni ütősöknek nem sikerült előnyt kialakítaniuk a második játékrész végére, a harmadikban mire Ausztrália föleszmélt, hogy elkezdődött a játék, már négy kapujuk el is veszett – végül egyetlen kiváló társulás mégis megmentette őket az összeomlástól. A nap végén így a hazai előny 241 futás, 6 elvesztett kapuval.

Rukn e-Álam 13–14. századi pandzsábi szúfi szent sírja Multánban (illusztráció)Rukn e-Álam 13–14. századi pandzsábi szúfi szent sírja Multánban (illusztráció)

A kép szerzője: Thealimir (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

124 futásos ausztrál előnnyel és 6 elvesztett pakisztáni kapuval kezdődött el a harmadik nap – de csak mintegy háromnegyed órás késéssel, mert éjjel is volt eső, és most délelőtt is még egy kis gyenge csapadék áztatta a pályát. A tervezett 90 helyett újratervezett 98 játszmát emiatt még egyszer újra kellett tervezni: a ma reggeli fejlemények miatt 95-re módosították.

A pályán az ütéshez igen jól értő Mohammad Rizván és a dobó Ámir Dzsamál volt bent: nem csoda, hogy biztonsági játékra törekedtek, bár azt nem mindig (sőt, gyakran nem) sikerült jól megvalósítaniuk, hogy lehetőség szerint Rizván kerüljön sorra minél többet. Így aztán volt olyan pillanat, amikor Dzsamál már 50 dobással nézett szembe, Rizván pedig 50-nél kevesebbel (pedig előbb jött be) – igaz, Dzsamál mindössze 4 (!) ponton állt ekkor, Rizván meg 40 fölött járt. Rövidesen azonban utóbbit elkapták, így már csak a sorvég küzdött tovább: az viszont nem is rosszul! Sahín Sáh Afrídí például 21 futásig jutott, a felbátorodó Dzsamál pedig végül 33-neskivel zárt – igaz, a csapat végül nem tudott előnybe kerülni a negyed végére: csak 264-ig jutottak el, ami még mindig 54 pontos hátrányt jelent. Említést érdemel ebből a játékrészből a nemrég az IPL-ben rekordösszegért megvásárolt Pat Cummins, aki ötös zsákmánnyal vette ki a részét az ausztrál teljesítményből: ez volt neki pályafutása tizedik ötöse a teszt formátumban.

A harmadik játékrész viszont végre úgy kezdődött, amilyet régen sokszor láttuk, de mostanában ritkán: Afrídí kaput szerzett az első játszmában! Ezúttal Usman Khawaja volt az áldozat, aki még ezzel együtt is egy szép eredményt mondhat magáénak: a 2023-as évben 2792 labdával nézett szembe tesztmeccsen, ami ausztrál színekben a valaha volt második legmagasabb szám az egy teljes naptári évet tekintve. De tegyük is félre most ezt, és foglalkozzunk tovább Afrídível: ő ugyanis a második játszmájában is ünnepelhetett, amikor meg ugyanúgy, mint az előbb Khawaja, most Marnus Labuschagne élezett egy kiválóan dobott labdát a kapushoz. Ezzel el is érkezett az ebédidő: az állás 6/2 volt.

De ezzel még nem volt vége az ausztrál gyötrelmeknek: miután egy kis késéssel folytatódott a játék (a késés oka: a videóbíró bentragadt egy liftben, így meg kellett várni, amíg a tartalék játékvezető odaér a helyére), egy másik sebes dobó, Mír Hamzá pillanatai következtek: a 6. játszmában két dobásból kiejtette David Warnert és Travis Headet: 16/4! Ennél alacsonyabb pontszámnál az utóbbi 70 évben csak egyszer történt meg, hogy Ausztrália egy hazai teszten négy kaput is elvesztett volna. A teszttől a sorozat után visszavonuló Warner most búcsúzott el tehát a melbourne-i közönségétől: levonulásakor kesztyűjét odaadta egy lelkes fiúgyereknek a pálya szélén.

Ezek után viszont Steven Smith és Mitchell Marsh mindkét oldalon lenyugtatta a kedélyeket: bár több alkalommal csak nagy szerencsével maradtak bent (volt, amikor Abdulláh Safík ejtett el egy könnyű elkapást – nem először a meccsen), végül 169 pontig tudták vinni a csapatot (teánál 107/4 volt az állás). Érdekesség, hogy míg Marsh szép számmal ütött négyeseket is, addig Smith első határjára csak a 101. vele szembeni dobásból került sor. Ennél hosszabb határmentes kezdése neki csak egyetlen alkalommal volt hosszú pályafutása során, még 2014-ben. Végül Marsh éppen a százas kapujában, 96 ponttal lett Mír Hamzá harmadik mai áldozata, míg Smith éppen azután esett ki egy Afrídí-dobásból, hogy elérte az 50-et. Ezzel a kapuval pedig vége is lett a 3. napnak: jelenleg 187/6 az állás, vagyis Ausztrália 241 futással vezet.


Alapból nem látható kép
×