Döntetlen lett az év utolsóként befejeződő sorozata

2023. december 31. – Szerző: Krikettgalaxis

A tesztek és ENN-ek után most NH20-ban is megmérkőzött egymással Banglades és Új-Zéland: az eső által sújtott sorozatban két meccs végződött eredménnyel: az egyiket az egyik, a másikat a másik válogatott nyerte. Így aztán elmondható, hogy mindhárom formátumban szerzett győzelmet az előzetesen esélytelenebbnek tartott bengáli csapat.

Egy barna kivi, Új-Zéland különlegessége (illusztráció)Egy barna kivi, Új-Zéland különlegessége (illusztráció)

A kép szerzője: Glen Fergus (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 2.5

Az első mérkőzésnek nem is nagyon voltak olyan pillanatai, amikor úgy érezhettük: Új-Zéland áll jobban. Mindezt Máhedí Hászán és Sariful Iszlám alapozta meg, akik az első két játszmában három ütőst ejtettek ki, így 1.3 után még az 1/3-as állás is előfordult az eredményjelzőn. Hazai részről mindössze James Neesham tudott lendületet vinni a játékba, aki 29 dobásból 48 futásig jutott, de ahogy az eleje, úgy a vége sem sikerült túl jól a félidőnek: a 19. játszmában például csak egyetlen futást tudtak összehozni, és ha a legeslegutolsó dobásból Adam Milne nem zúdított volna ki egy igen szép hatost, még nagyobb bajba is kerülhettek volna: de az így elért 134 sem volt túl biztató eredmény, mert ez a napieri pálya amúgy nem tűnt nagyon nehéznek. Viszont azért Banglades is megszenvedett egy kicsit a kergetéssel: kicsit, de azért annyira nem, mert volt nekik egy Litan Dászuk, aki az első pillanattól az utolsóig ott volt, és mindig kihúzta őket a nehéz helyzetekből. Nem mondhatni, hogy a többiek is gyengék lettek volna, hiszen majdnem mindenki elérte a 10 futást, de az előrehaladás nem mindig volt olyan gyors, hogy ne kelljen izgulniuk egy pillanatig sem. Végül azonban elég kényelmesen, 8 megmaradó dobással beértek a célba: ez volt az első idegenbeli győzelmük Új-Zéland ellen NH20-ban.

A második meccs eredmény nélkül végződött. Már a kezdést is picit halasztani kellett az időjárás miatt, de annyival nem, hogy le is rövidüljön a játék. Viszont az első félidő 11 játszmája után akkora eső érkezett, hogy teljesen le kellett fújni az egészet. Addig viszont érdekesen alakult a játék: Finn Allen nagyon hamar kiesett, míg Tim Seifert remekül állta a sarat, és 23 labdából 43 futásig jutott el. Viszont a következő két ütős látványosan lassan haladt előre, így csak 72/2-ig tudták elvinni a csapatot 11 játszma alatt: ez talán egy picit Banglades előnyét éreztette. De sajnos nem derülhetett ki, hogy mi lett volna, ha.

A harmadik találkozót szintén elérte az eső, de itt legalább nem annyira az elején, így született hivatalos eredmény. Banglades kényszerült ütésre, és bár az első játszmában 10 futást is szereztek, innentől kezdve egyre csak lassult és lassult a játékuk: nemhogy 10-es játszmájuk nem volt több, de a pontarányuk is folyamatosan csökkent egészen a félidő végéig, a kapuikat pedig sorozatosan vesztették el. Egyetlen ütősük sem volt, aki egyáltalán 20 pontig el tudott volna jutni, miközben a dobók remekeltek: főként Mitchell Santner, aki négyes zsákmányig is eljutott, és még mesterhármasra is lett volna lehetősége. Érdekesség, hogy négy kapujából háromnál a kapus kapta el a labdát. Banglades így csak 110 futást tudott begyűjteni, ráadásul végig sem ütötték a 20 játszmát, mert néhány dobással előbb elfogytak. De ez azért jelezte, hogy nem annyira könnyű a pálya: és ez abból is meglátszott, hogy az új-zélandi ütősök sem villogtak annyira. Sőt, az első rendű Finn Allen után következő mind a négy ütős éppen egy futással esett ki! Ahogy telt az idő, az eső egyre fenyegetőbbé vált, így aki tehette, folyamatosan figyelte a DL-célt: és azt lehetett látni, hogy például 7 játszma után a hazaiak még emögött a cél mögött voltak, és az sem jelentett számukra sok jót, hogy 9 játszma alatt nekik is 5 ütősük elfogyott. De végül James Neesham és Santner rákapcsolt, és hamarosan bőven a DL-cél fölé tornászták a csapatot: így aztán amikor 14.4 után véget ért a valóban megérkező eső miatt, már kényelmes fölényben voltak.

Így aztán elmondhatjuk, hogy igazából mindkét csapat elégedetten búcsúzhatott az évtől: Új-Zéland a mai győzelme miatt, Banglades meg azért, mert ahogy a bevezetőben is írtuk, minden formátumban elcsípett egy-egy győzelmet az erősebb ellenféllel szemben. Kettejük örökmérlege férfi NH20-ban ezek után úgy néz ki, hogy a 20 találkozójukból egyszer nem született eredmény, 4-et nyert Banglades és 15-öt Új-Zéland.


Alapból nem látható kép
×