A Stars elrontotta a hagyományos adelaide-i szilvesztert

2023. december 31. – Szerző: Krikettgalaxis

Még csak a második mérkőzést rendezték ebben a szezonban az Adelaide Ovalban, és másodjára is sikerült egy 200 fölötti célt lekergetni. Csakhogy ezúttal, ellentétben az első esettel, a hazai csapat, az Adelaide Strikers volt az áldozat, az elkövető pedig a Melbourne Stars.

Tűzijáték (illusztráció)Tűzijáték (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Éppen most 10-éves az a hagyomány, hogy szilveszter napján az Adelaide Strikers egy hazai mérkőzést játszik a férfi BBL-ben: ez a tizenegyedik ilyen összecsapás viszont, bármilyen jól is indult számukra, végül kudarccal végződött, elrontva a több mint 42 000 kilátogató szurkoló (nagy részének) örömét.

A vendég Stars rosszul, három vereséggel kezdte a bajnokságot, utána viszont két győzelem következett, míg a Strikers ellentétes utat járt be: jobb kezdés után esett vissza, legutóbb például az addig nyeretlen Renegadestől is kikapott. Ők most kettőt változtattak ahhoz a meccshez képest: Jake Weatherald és David Payne helyett Brendan Doggettet és az idényben először az olasz (!) válogatott Benjamin Manentit játszatták, míg a zöldek hármat is cseréltek: Jonathan Merlo, Uszama Mír és Hárisz Rouf került ki, Dan Lawrence, Mark Steketee és a neve alapján valószínűleg szintén olasz ősökkel rendelkező Corey Rocchiccioli pedig be.

És mindjárt Rocchiccioli lett az, aki egy kis változást hozott a meccs menetébe: az első 5 játszmában ugyanis a Strikers két nyitója, a két Short, Matthew és D’Arcy szépen menetelt előre, számos határt ütve 43/0-ra hozták föl a csapatot, de néhány dobással ezek után Rocchiccioli lecsapott, elkapva a D’Arcy Short által hozzá véletlenül visszaütött labdát. De Matthew Short és a harmadik rendű Chris Lynn ezek után valóságos tűzijátékot rendezett: több dobó is próbálkozott ellenük, de ők csak zúdították a négyeseket és a hatosokat, végül előbbi 32 dobásból 56, utóbbi pedig 42 dobásból 83 pontot gyűjtött be. Még a máskor ütősként kiemelkedő Glenn Maxwell volt az a dobók közül, aki valamelyes eredményt tudott elérni: gazdálkodása csak 7,0 volt, és két kaput is tudott szerezni. A félidő második felére feljavuló Stars-dobójátéknak köszönhetően a 11 játszma után még 130/1-en álló kékek végül csak alig tudták átlépni a 200 pontot: igaz, az elért 205 is elég fenyegetőnek tűnt.

Csakhogy a pálya nem nehezedett be a második félidőre sem, a melbourne-iek pedig tele voltak kiváló ütőssel – így aztán nagyjából ugyanazt a játékképet láttuk viszont a kergetés során is, mint az első félidőben. Már az sem volt semmi, hogy Beau Webster 48 dobásból szerzett 66-ot, de az még figyelemreméltóbb, hogy Dan Lawrence 26-ból kaszált be 50-et. Ekkor viszont egy érdekes játékvezetői döntés következtében Lawrence-nak búcsúznia kellett. Egy labdát a mélységi keresztlábra ütött, majd futni indult: egy futás meg is lett, de a mezőnyből villámgyorsan visszahajították a labdát a kapushoz, aki ledöntötte vele a kaput. Vagy mégsem? A videózásból az látszott, mintha a kapus kezében nem lett volna benne a labda, amikor leverte a kaput: vagy kiesett a kezéből a labda, vagy még oda sem ért – ennek ellenére az ítélet az lett, hogy érvényes a kifutás. A Stars szerencséje az volt, hogy ezen végül nem múlt semmi, mert megjött egyrészt Maxwell, aki egy kis 17-ből 28-cal járult hozzá a továbbiakhoz, és még inkább megjött Marcus Stoinis, aki egy igazi szilveszteri tűzijátékot mutatott be, ami azonban cseppet sem szórakoztatta a nézők nagy részét: ő ugyanis 19 labdából 6 négyest és 4 hatost ütve 55-neskivel végzett, így a csapat egy játszmával a vége előtt beért a célba.

Sorrendben tehát ez volt a Melbourne Stars harmadik győzelme, amivel megerősítették negyedik helyüket, éppen a mostani vesztes Strikers előtt: az eddigi egypontos különbség most már háromra nőtt.


Alapból nem látható kép
×