Afgán sorozatgyőzelemmel kezdődött a férfiaknál a 2024-es év

2024. január 2. – Szerző: Krikettgalaxis

Tavaly kezdődött, majd idén fejeződött be Afganisztán NH20-as vendégszereplése az Egyesült Arab Emírségekben. A mindent eldöntő harmadik találkozó volt az év első férfi válogatottmeccse: ezt végül Afganisztán nyerte, így a sorozat is az övék lett 2–1-gyel.

Jellegzetes tájkép Afganisztán nyugati részén (illusztráció)Jellegzetes tájkép Afganisztán nyugati részén (illusztráció)

A kép szerzője: Michael O’Connor, licenc: CC BY 2.0

Még mielőtt az NH20-as sorozat elkezdődött volna, a két válogatott két nem hivatalos, 50–50-játszmás meccset is játszott: mindkettőn Afganisztán ütött először, és bár nem értek el túl magas pontszámot egyszer sem, de a vendéglátókat a második félidőben mindkétszer hamar kidobták, így sima vendéggyőzelem lett a végük.

Tudni kell, hogy az afgánok nem a legerősebb csapatukkal érkeztek, hiszen például Rásid Hán sérült volt, Mudzsíb ur-Rahmán pedig az ausztrál BBL-ben szerepelt (bár pont ma már ott sem játszhatott valamilyen játékengedélybeli változás miatt).

Az első NH20-as mérkőzés is könnyed afgán győzelmet hozott. Elsősorban Rahmánulláh Gurbáz 50 dobásból elért százasának (az elsőnek a pályafutása során), másodsorban Ibráhim Zadrán 59 futásának köszönhetően az afgánok 203 pontot gyűjtöttek az első félidőben. Ők ketten társulásban is jók voltak: második kapus párként 137-et teljesítettek, ami az eddigi legeredményesebb ilyen afgán társulás lett a történelem során. A kergetés során az Emírségek mindössze 56/4-re volt képes az első tíz játszmában: ezek után Vrítja Aravind 70-e és a közepes rend teljesítménye csak az eredmény kozmetikázására volt elegendő: az afgán győzelem nem volt kérdés, csak az aránya, ami végül 72 futás lett.

Ezek után kisebb meglepetés volt, hogy a második találkozón az Arab Emírségek egyenlített. Ezúttal ők ütöttek először, és náluk is két ütős volt, aki sokat tudott hozzátenni az eredményükhöz: Mohammad Vaszím, a kapitány 53, míg Árjan Lákrá 63 pontot gyűjtött be. Az összesen elért 166 futás így sem tűnt túl veszélyesnek a vendégek számára, végül mégsem tudták lekergetni: ebben pedig nagy szerepe volt Mohammad Dzsavádulláhnak és Alí Naszírnak, akik 4–4 kaput is begyűjtöttek. A legnagyobb rémületet az 5. rendű Mohammad Nabí hozta az arab ország számára, aki 27 dobásból gyűjtött be 47 futást, és csak az utolsó játszma végén esett ki, de a többiek alig tudtak valamit felmutatni. Bár az igaz, hogy most is született egy újabb afgán társulásrekord: a 10. kapus párjuk, amit Nabí mellett Fazalhak Fárúkí alkotott, 27 futást szerzett. De a csapat csak 155-ig jutott, így 11 futással kikapott.

A már 2024-ben rendezett harmadik összecsapás ezúttal a kergetők győzelmével végződött, akik nem mások voltak, mint az afgánok. Az Emírségek csapata már az első félidő elején megingott, miután Navín ul-Hak az első 5 játszmában 3 magas rendű ütősüket is kiejtette, de a többi dobó is tett róla, hogy senki ne érje el még csak a 30 futást sem a házigazda csapatból. A végén Ul-Hak még egy kaput gyűjtött be, így négyes zsákmánnyal zárt, míg az Emírségek 126 futással. A második félidőben nem potyogtak annyira a kapuk, bár túl sok pontot itt sem ért el senki, és az előrehaladás sebessége a legtöbb ütősnél itt sem volt valami nagy: viszont a 6. rendű Nadzsíbulláh Zadrán a végére begyorsított, és az utolsó 7 vele szembeni dobásból előbb két négyest, majd két hatost is beütött, így 9 dobással a vége előtt Afganisztán beért a célba.

A két válogatott férfi NH20-as örökmérlege most már úgy néz ki, hogy 12 mérkőzésből 9-et nyert Afganisztán és 3-at az Emírségek.

Alapból nem látható kép
×