3. teszt: a sorvég mentette meg Pakisztánt az első napon

2024. január 3. – Szerző: Krikettgalaxis

Elkezdődött az Ausztrália és Pakisztán közötti harmadik teszt, méghozzá egy igen érdekes nappal. Sokáig úgy tűnt, a vendégeknek akár még a 240–250 futás sem lesz meg, de a 9. rendű Ámir Dzsamál ezt másképp gondolta.

Egy tesztmérkőzés (illusztráció)Egy tesztmérkőzés (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mint emlékezetes, a decemberben lezajlott első két tesztet Ausztrália nyerte, így a sorozat már megvolt nekik, de Pakisztán nem csak a becsületéért küzdött mától, hiszen ne feledjük: ezek a tesztek is részei a 2025-ig tartó világbajnokságnak, tehát nincs tét nélküli meccs!

Éppen ezért a vendégek sokakat meglepő, de talán magyarázható lépésre szánták el magukat: nem csak Imám ul-Hakot, de a közönségkedvenc, viszont kevésbé jó formában játszó Sahín Afrídít is kihagyták a csapatból! Helyettük Szádzsid Hán és a debütáns Szaím Ajúb játszott ma.

Az ausztráloknál természetesen a legtöbb szó David Warnerről esett, akinek ez lesz élete utolsó tesztmérkőzése, sőt, nemrég azt is bejelentette, hogy az ENN-től is visszavonul. Ma már a pályára való bevonulása is egy emlékezetes és kedves jelenetet hozott: három kislányával együtt érkezett meg ugyanis a gyepre.

Bár Ausztrália keleti részén mostanában nagyon sok az eső (még árvizek is vannak), de most itt az SCG-ben kellemes, elsőként ütős idő fogadta a csapatokat: Pakisztán az ütést is választotta, amikor megnyerte a pénzfeldobást. De hiába a jó körülmények: az első két játszma mindegyikében a második dobás kaput hozott: először Abdulláh Safík, másodszor pedig az újonc Ajúb élezett bele egy labdába, amit az első alkalommal az egyik katona, a második esetben a kapus kapott el. Bábar Ázam ugyan ezek után rövid időn belül három igen szép ferde hajtást is bemutatott, de hamarosan (videózás után) LKE-vel kiejtették őt is, és 5 ponttal Szaúd Sakílt is, így az állás 47/4-re változott. Ez utóbbi két kaput már a múltkor tízes zsákmányig jutó Pat Cummins szerezte. Ebédig még Sán Maszúd és Mohammad Rizván újabb kiesés nélkül 75-ig hozta föl a csapatot.

Ebéd után a 26. játszmában Ausztrália újabb kaput ünnepelt, de kiderült, Mitchell Marsh túllépett a vonalon, így ez rossz dobásnak minősült. Így aztán Maszúd és Rizván menetelt tovább – de csak a csapat 96 pontjáig. A kieső Maszúd helyett bejövő Ága Szalmán újabb reményeket adott a zöldeknek: ő 50-est teljesített, míg Rizván végül 88-cal esett ki, ami az egész eddigi sorozat legmagasabb pakisztáni pontszáma volt. Teaszünetben 199/6-ot mutatott az eredményjelző.

Tea után az ég kezdett beborulni, de eső nem jött. A sorvégen ketten még könnyedén kiestek, Cummins ismét ötös zsákmányig jutott, és 227/9-nél már mindenki azt hitte, nagyon közel a vége. Lehet, hogy a 9. rendű Ámir Dzsamál is ezt hitte, de bizonyára hitt abban is, hogy ő még tehet ez ellen valamit: és tett is, ugyanis Mír Hamzával egy igazán kiváló társulást alkotva 313 pontig hozták föl a csapatot! Hamzá jórészt védekezett, 43 dobásból csak 7 futásig jutott, de Dzsamál 13 határt is ütött, és nem kevesebb mint 82 pontot szerzett, amikor végül kiesett. Még az ausztrál közönség is felállva tapsolta meg, amikor levonult a pályáról. Nem mellesleg ő lett a világon az első pakisztáni játékos, aki debütáló tesztsorozatában 5-ös zsákmányt és 50-est is szerzett.

A második játékrészt még volt egy kis idő elkezdeni. A pakisztáni csapat egy igen szép gesztust bemutatva díszsorfalat állt Warnernek, aki nyitó ütősként jelent meg ma. Éjjeliőrt nem küldtek be, párja Usman Khawaja volt. Most mindössze egy játszmára került sor: ezalatt Warner 6 futást szerzett, Khawaja pedig sorra sem került. Hogy mennyire jó vagy nem jó Pakisztán 313-as eredménye, azt talán holnap délelőtt lehet majd megbecsülni, most még semmiképpen.


Alapból nem látható kép
×