Kapaszkodik a Hobart, lemondhat a folytatásról a Renegades

2024. január 4. – Szerző: Krikettgalaxis

Lassan beköszönt a BBL hajrája: az első együttes már meg is van, aki matematikailag sem juthat be a rájátszásba. Ez a Melbourne Renegades lett, miután hazai pályán (is) kikapott a Hobart Hurricanestől. A lilák viszont megközelítették a negyedik helyet, még van esélyük elérni azt a hátralevő időben.

Hobart belvárosa, háttérben a Tasmán híd (illusztráció)Hobart belvárosa, háttérben a Tasmán híd (illusztráció)

A kép szerzője: CSIRO, licenc: CC BY 3.0

A Hobart Hurricanes eddig két győzelmet aratott ebben az idényben, az elsőt éppen a Renegades elleni (előrehozott) karácsonyi mérkőzésen. A két csapat most újra összekerült egymással, ezúttal a melbourne-i docklandsi stadionban. A renegátok tudták: ha ma is pont nélkül hagynák el a végén a pályát, biztosan le kell mondaniuk a továbbjutásról, hiszen nekik már csak két meccsük van hátra, és ha azokat mind megnyernék, akkor is csak 7 pontjuk lehetne – miközben a negyedik helyezettnek már most 8 van.

A piros klub háza táján a mai nap legfontosabb híre volt, hogy egyik legnagyobb nevű játékosuk, Aaron Finch bejelentette, az idény végén visszavonul a BBL-től. Az elmúlt néhány meccsen Finch már nem kapott játéklehetőséget, és ma sem volt ott a pályán – annak ellenére, hogy amúgy ő a torna történetének második legtöbb futást begyűjtő játékosa.

A hazaiaknál két változás történt a melbourne-i derbihez képest: Mackenzie Harvey és Kane Richardson helyett ma a Srí Lanka-i Ruvanta Kellépota és a BBL-újonc Fergus O’Neill kapott lehetőséget. A vendégek egyet módosítottak legutóbbi csapatukon: Matthew Wade kimaradt, míg Sam Hain bekerült. Azon viszont nem változtattak, hogy most is a dobást választották: két győzelmük is másodikként ütve született.

És ez a dobás álomszerűen is kezdődött: az első játszma, amit egyébként Tim David mutatott be, szűz lett kapuval – a hatodik dobásból búcsúzott Shaun Marsh kacsával. Mivel David ezek után nem is dobott többet, így ritkán látható, nullás gazdálkodással zárta a meccset. A pálya amúgy is nehéznek tűnt, a Renegades következő két ütőse, Quinton de Kock és Jake Fraser-McGurk pedig nem találta a játékot. 7 játszma után még csak 30/1 volt az állás, és csak ezek után született meg az első hatos. Utána viszont De Kock szinte rögtön kiesett: utoljára a szezonban, ugyanis ő ez után a meccs után visszatér Dél-Afrikába, hogy a hamarosan induló SA20-ban játsszon – reményei szerint több szerencsével, mint a BBL-ben, mert itt bizony elég formán kívül volt végig. A félidő hátralevő része talán már kevésbé volt szenvedős a vörösök számára, főként a választható erőfölényben jeleskedtek a pontszerzésben, de összességében is sikerült gyorsítaniuk, és leginkább Jordan Cox 47 pontjának, illetve Jonathan Wells 25 dobásból szerzett 38 futásának köszönhetően 147 pontra jöttek föl.

Bár a kergetés második játszmájában Ben McDermott egy különleges hatost is bemutatott (a labda megrekedt a stadion zárható tetőszerkezetében), mégsem a nyitó ütősök voltak a Hurricanes legeredményesebbjei. Őket ugyanis a debütáns O’Neill kidobta, és a harmadik rendű Macalister Wrighttől sem láttunk sokat. Viszont utánuk Sam Hain és Corey Anderson egy 84-futásos társulást alkotott, így a játékrész közepén kissé megingó liláknak visszaadták a reményt, sőt, megadták az alapot arra is, hogy a Hain kiesése után bejövő Tim David már a 19. játszmában (közvetlenül az ütőjének a kicserélése után) egy négyessel beüsse a Hurricanest a célba.

Így aztán a Renegades már biztosan nem kerülhet be az első négybe, de a Hurricanes, akiknek most már 6 pontjuk van és négy hátralevő meccsük, még odaérhet.


Alapból nem látható kép
×