Ma már nem volt nehéz dolguk az ausztráloknak: Warner győzelemmel búcsúzott

2024. január 6. – Szerző: Krikettgalaxis

Ahogy várható volt, a negyedik napon befejeződött a tesztsorozat harmadik mérkőzése Ausztrália és Pakisztán között, természetesen a hazaiak győzelmével. A 37 éves világklasszis, David Warner egy ötvenessel zárta le tesztpályafutását.

Ausztrál zászló (illusztráció)Ausztrál zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Miután tegnap Hazlewood egyetlen játszmájának köszönhetően Pakisztán hirtelen a szakadék szélére került, ma már szinte csak az volt kérdés, hogy nem történik-e valami csoda, ha pedig nem, akkor mekkora arányú lesz az ausztrál győzelem. És esetleg az, hogy David Warner tud-e alakítani valami emlékezeteset élete utolsó tesztjén. Így aztán az sem sokat számított, hogy a második napon elveszett idő miatt ma is fél órával korábbra tolódott a kezdés.

Egy kis nyugtalanságot legfeljebb az kelthetett az ausztrál szurkolókban, hogy a napot Mohammad Rizván és Ámir Dzsamál kezdte a pakisztániaknál, akik az első játékrész legeredményesebb ütősei voltak. És eleinte nem is mutatták jeleit annak, hogy most másként történnének a dolgok, mint akkor! Óvatos haladás és jópár szimpla mellett néhány négyest is bemutattak, 41 futást téve hozzá a tegnapi záróeredményhez – de aztán az utóbbi napokban kevésbé jól játszó Nathan Lyon most mégis kipörgette Rizvánt (Warner elkapásának segítségével), utána pedig Dzsamálnak is csak pillanatai voltak hátra, és az tizedik ütős, Haszan Alí sem húzta sokáig: a végeredmény 115 lett. Ez 129-es, könnyűnek tűnő célt jelentett az ausztráloknak a negyedik negyedre.

Természetesen Warner ezúttal is nyitóként lépett pályára, a pakisztániak pedig ismét díszsorfallal tisztelték meg bevonulásakor. De az első játszmában még nem ő, hanem Usman Khawaja ütött: vagyis ütött volna, de egyetlen labdába sem ért bele, majd a hatodik dobásból Szádzsid Hán ki is ejtette. Ekkor a lábán találta el a labda, és LKE-t ítéltek – aztán hiába videóztatott, és hiába jött ki a számítás során, hogy alig-alig találta volna el a kaput a labda, a bíró szava elv miatt ez akkor is kiesésnek számít.

De a folytatásban Warner és Marnus Labuschagne már egész mást mutatott be, mint Khawaja az imént. Ők teszthez képest szokatlan agresszivitással nyomultak, olyannyira, hogy Warner például 22 dobás után már 23 ponttal állt, és társának is volt olyan pillanata, amikor 100 fölötti aránnyal állt. Bár ezt az arányt később már nem tudták tartani, de bánta a kánya: Warner így is már a 17. játszmában eljutott az 50-ig, ebédre pedig 91/1-re hozták föl a csapatot. Érdekesség, és sokak számára értetlenkedésre adott okot, hogy ebben a játékmenetben a múltkor legtöbb kaput szerző Dzsamál egyáltalán nem dobott.

Ebéd után megjelent Dzsamál is, de már késő volt, és ezúttal ő sem tudott kiejteni senkit. Labuschagne is elérte a maga 50-esét, majd jött a minidráma... a 25. játszmában Warner kiesett! Méghozzá úgy, hogy Szádzsid Hán erősen pörgő labdája a lábán találta el, de a bíró nem ítélt semmit – a pakisztániak viszont kikérték a DFR-t, és ez azt mutatta ki, hogy bizony szabályos LKE-ről van szó. Az utoljára búcsúzó Warner minden pakisztáni játékostól kézfogást és/vagy hátbaveregetést kapott, a 24 000-es nézőseregtől pedig álló ovációt. A következő játszmában aztán vége is lett a meccsnek, mert már olyan kevés hiányzott a győzelemhez, hogy azt pár dobásból teljesítették az ausztrálok.

Warner tehát 112 teszttel és 8786 futással a háta mögött búcsúzott: ezzel minden idők tizedik legtöbb mérkőzését játszotta ausztrál színekben, a futásranglistán pedig az 5. helyen áll.

Ami Pakisztánt illeti: bár 3–0-ra kikaptak ebben a sorozatban, ez az eredmény mégsem mutatja annyira a valós erejüket. Sok játékmenet vagy akár teljes nap is volt, amikor kiválóan harcoltak, de néhány hosszabb-rövidebb lanyhulás, egyéni hiba, esetleg csupán a szerencse hiányán múló eset viszont megpecsételte a sorsukat. Reményt kelthet számukra például Ámir Dzsamál játéka, akit ma egyébként a meccs legjobbjának is megválasztottak a vereség ellenére. A sorozat legjobbja pedig Pat Cummins lett, aki összesen 18 kaput szerzett, nem mellesleg kapitányként sok jó döntéssel segítette hozzá csapatát a győzelmekhez.

A mai eredménnyel egyébként Ausztrália följött a teszt-világbajnokság tabellájának első helyére, míg Pakisztán maradt a hatodik.


Alapból nem látható kép
×