Bebiztosította továbbjutó helyét a Brisbane

2024. január 7. – Szerző: Krikettgalaxis

Egy igen izgalmas mérkőzésen aratott újabb, ezúttal mindössze egyetlen futásos győzelmével a Brisbane Heat már biztosan bejutott a rájátszásba, míg a vesztes ellenfél, a Hobart Hurricanes már csak abban bízhat, hogy az előtte levők (főleg a Stars) sokat hibáznak a hátralevőkben...

Brisbane belvárosa a Brisbane (vagy Maiwar) nevű folyóval (illusztráció)Brisbane belvárosa a Brisbane (vagy Maiwar) nevű folyóval (illusztráció)

A kép szerzője: Kgbo (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

A listavezető, veretlen Heat fogadta ma a legdélebbi BBL-klubot, a Hurricanest, amely most már csak leginkább azért küzd, hogy elcsípje a negyedik helyet, mondjuk a Melbourne Stars elől. Utóbbiak tegnapi vereségével most kínálkozó lehetőség nyílt arra, hogy már most fellépjenek oda: ehhez azonban a liláknak ma nyerniük kellett volna. Eközben a Heat egy esetleges győzelemmel biztossá tehette, hogy bejut a rájátszásba.

Mindkét együttes pont ugyanabban az összeállításban lépett pályára, mint legutóbbi mérkőzésükön, és az ütőfeldobást megnyerő Hurricanes is ugyanúgy a dobást választotta.

A játék előremenetele igen érdekes volt: folyamatosan váltakoztak az egyik illetve a másik csapat számára jobban sikerülő időszakok. Az első három játszma, amikor minden játszmában ütöttek egy-egy határt, inkább a hazaiaké volt, de utána, bár történt egy elejtett elkapás, 4 játszmán keresztül mégis a vendégek örülhettek jobban, ugyanis egy kapu mellett mindössze 19 futás született. Utána viszont Colin Munro fordította ismét a Heat javára a meccset: ő egymaga ütött egy 20-pontos játszmát, de hamarosan megint a liláknak alakultak kedvezően a dolgok: a 8.6-ban még született egy határesemény, de utána a következő csak a 17.4-ben, eközben pedig folyamatosan fogytak a kékek kapui: négy ütős is kiesett ebben az időszakban. Munro 56-ján kívül egyetlen ütős sem mutatott valami túl sokat, így a csapat csak 132-vel zárt. A dobók közül Riley Meredith dicsérhető a 3,75-ös gazdálkodásáért, valamint Chris Jordan, aki 4,75-tel gazdálkodott, és három kaput is szerzett mellé (igaz, ebből kettőt csak az utolsó játszmában).

De hiába lehetett elégedettebb a Hobart a szünetben, ez az érzésük nem sokáig tarthatott ki a második félidőben. Az első játszmában Michael Neser kiejtette Caleb Jewellt, a másodikban pedig Xavier Bartlett Macalister Wrightot és Sam Haint búcsúztatta nulla ponttal, sőt, a 4. játszmában ugyanő kidobta Corey Andersont is: az állás 22/4-re módosult! Ekkor egy kis eső már szemerkélt, ami aztán az 5. játszma közepe táján annyira felerősödött, hogy félbe kellett szakítani a játékot. De nagyjából negyed óra múlva már folytatódhatott is a mérkőzés: a szünet miatt azonban 4 játszma elveszett, a módosított cél pedig 118 lett a Hobart számára. Ezt a célt pedig a 6. rendű ütős, Nikhil Csaudharí üldözte a legaktívabban: ő 38 dobásból 55 futásig jutott, és nem volt elhanyagolható Tim David szerepe sem: ő egy rekordot is felállított, mivel (éppen egy hatalmas, 108 méteres hatossal) elérte az 1000 BBL-futást, méghozzá a vele szembeni dobásokat tekintve a leggyorsabban a torna történtében – eddig 661 dobással Glenn Maxwell tartotta a csúcsot, de Davidnek ez most 651-ből sikerült. A 14. játszma után még 12 dobás volt hátra, a csapatnak pedig 20 futás kellett volna a győzelemhez: nem tűnt nagyon nagy feladatnak. Csakhogy ebben a két hátralevő játszmában négy kaput is elvesztettek: először kettőt Spencer Johnson dobásaiból, utána egyet Paul Walteréból, a legutolsót pedig kifutásból. Az utolsó dobás előtt kettő hiányzott a szuperjátszmához, így természetes, hogy egy futás után megpróbálták a másodikat is, de az már nem volt benne: így a Heat egyetlen futással győzni tudott.

Amint az elején írtuk, ez azt jelenti, hogy a Brisbane már biztosan ott lesz a legjobb négyben, sőt, nagyon valószínű, hogy az első kettőben is, a Hobartnak viszont három meccs alatt legalább kettővel több pontot kellene szereznie, mint a Starsnak kettő alatt. Nem lehetetlen, de nem is könnyű feladat. Vagy esetleg a Scorchers vagy a Sixers összeomlásában is reménykedhetnek még.


Alapból nem látható kép
×