Végre eldőlt, hol lesz az idei Ázsia-kupa

2023. június 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Hosszú vitás ügy végére került pont: kiderült, hogy az augusztus végén kezdődő Ázsia-kupa legnagyobb része Srí Lankában lesz, Pakisztán pedig 4 összecsapást rendez.

Ázsia térképe (illusztráció)Ázsia térképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Azt már régóta tudni lehetett, hogy a 2023-as Ázsia-kupa ezúttal ENN formátumban kerül megrendezésre. Azt is lehetett tudni, hogy a torna házigazdája Pakisztán lesz. Végül aztán a sors (a politika) úgy hozta, hogy ez utóbbi mégsem teljesen így lesz: Srí Lanka belép társrendezőként, sőt, a torna 13 mérkőzésének többségét (9-et) a szigetországban tartják majd meg.

Ezt csak most jelentették be, amikor már kevesebb mint két és fél hónap van hátra: a sorozat ugyanis augusztus 31-én kezdődik majd. A döntőre szeptember 17-én kerül sor, de az összes mérkőzés végleges időpontja és helyszíne még most sincs meghatározva.

Az egész huzavona azért alakult ki, mert az Indiai Krikett-tanács a Pakisztánnal való rossz (nem csak sportbeli) viszony miatt egész egyszerűen nem volt hajlandó elutaztatni a válogatottját Pakisztánba. Más esetekben valószínűleg simán kizárnának egy ilyen csapatot, aki ezt mondja, de ez itt krikett és ez itt India, őket nem lehet csak úgy kizárni, túl nagy a jelentőségük és a hatalmuk ebben a sportban. Tegyük hozzá: mindkét ország krikett-szövetségének kormányzati engedélyre van szüksége ahhoz, hogy a válogatottat elengedhessék játszani a másik ország területére.

Miután kiderült, hogy az ügy miatt lehetetlen lesz Pakisztánban megrendezni a kupát, szóba jött több lehetőség is, például az, hogy részben az Egyesült Arab Emírségekben kerüljön rá sor, ám ez ellen például Banglades emelte fel a szavát, mondván: szeptemberben abban az országban kibírhatatlan a szélsőséges (forró) időjárás. Végül hosszas viták után tehát Srí Lankát jelölték ki társrendezőnek, akik el is vállalták a feladatot.

A kupán két hármas csoport lesz: az A jelűben Pakisztán, India és a selejtezőn bejutott Nepál szerepel majd, a B jelűben pedig Afganisztán, Banglades és Srí Lanka. A csoportok első két-két helyezettje továbbjut a Szupernégyesbe, ahol egy közös tabella lesz majd, de itt már mindenki csak azzal a két csapattal játszik, amelyikkel a csoportkörben nem találkozott, majd ennek a győztesei vívják egymással a döntőt. A legutóbbi Ázsia-kupát egyébként kisebb meglepetésre Srí Lanka nyerte – igaz, az NH20-as formátumú volt.


Alapból nem látható kép
×