Sákib ál-Hászán országgyűlési képviselő lett

2024. január 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Tegnap tartották Bangladesben az országgyűlési választásokat, ahol a Mágurá-1 jelű választókerületben a világhírű krikettjátékos, Sákib ál-Hászán elsöprő győzelmet aratott a bengáli nacionalista kormánypárt színeiben. A sporttól ennek ellenére nem vonul vissza.

Sákib ál-Hászán egy régebbi képen (illusztráció)Sákib ál-Hászán egy régebbi képen (illusztráció)

A kép szerzője: Nurunnaby Chowdhury (Hasive) (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

A 300 közvetlenül megválasztott képviselő többsége, 223 fő szintén a kormányzó Áojámí Liga jelöltje volt, így az eddigi kormánypárt ismét erős többséget alkothat az új országgyűlésben, Hásziná Ojádzsed pedig zsinórban ötödször lehet miniszterelnök.

A 223 áojámís győztes jelölt egyike volt Sákib ál-Hászán, a krikett valaha élt legeredményesebb bangladesi mindenese: ő a Mágurá köreztben található két választókerület egyikében aratott hatalmas győzelmet: míg rá 185 388 szavazat érkezett, addig legnagyobb ellenfele, Kádzsí Redzsául Hoszen mindössze 45 993-at kapott.

Még a szavazás előtt a miniszterelnökasszony, aki egyébként drágakőnek is nevezte Ál-Hászánt, a következőket üzente neki: Nincs szükség rá, hogy beszédet tarts. Üthetsz egy hatost, a labdával pedig kapukat szerezhetsz. Csak üss egy újabb hatost a választáson!. Úgy látszik, ez a 6-os össze is jött, és jó nagy lett!

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy egy világhírű krikettjátékost képviselővé választanak Bangladesben: Másráfi Mortadzsá már rutinos politikusnak számít, ugyanis már 2018-ban is ő nyerte a választást a Naráil-2 választókörzetben. Mortadzsá a tegnapi választáson is indult ugyanitt, és még Ál-Hászánnál is nagyobb győzelmet aratott: több mint 111 ezer szavazatot gyűjtött be, míg a második helyezett kétezernél is kevesebbet. Ő ugyancsak az Áojámí Liga embere.


Alapból nem látható kép
×