Dél-Afrikában megint megy a régi vita

2024. január 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Teszt vagy Húsz20? Holnap indul az SA20, a nagy dél-afrikai Húsz20-as liga, emiatt viszont az Új-Zélandra utazó dél-afrikai tesztválogatottból kimaradtak a legjobb játékosok. Egyesek megvonják a vállukat, és azt mondják: ez a világ természetes rendje, mások szerint ez gyalázat.

Dél-Afrika zászlaja (illusztráció)Dél-Afrika zászlaja (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Pénz vagy hagyomány? Melyiket kérjük és melyiket utasítsuk el, ha a kettő közül kell választani? Az emberek, ha csak a szűk környezetükre vagy csak önmagukra figyelnek, csak a saját közeljövőjüket veszik figyelembe, egyértelműen rávágják: a pénzt választják! De minél szélesebb látókörű valaki, annál erősebben elgondolkodik a kérdésen. Ráadásul ha jobban beleásunk, még az is kiderül, hogy a kettő nem is zárja ki egymást annyira, mint amennyire például a mostani szembenállásból is elsőre tűnik.

Régi vita a krikettes körökben, hogy melyik a jobb, melyik a fontosabb: a Húsz20 vagy a teszt? Pedig valójában nincs jó válasz erre a kérdésre, már csak azért sem, mert nem lehet egyértelműen definiálni, hogy mit jelent az, hogy az egyik formátum jobb vagy fontosabb: ezek nagyrészt érzelmi kérdések. Még akkor is, ha tényekkel alá lehet támasztani, hogy például melyik mennyire jövedelmező, melyik hány nézőt csalogat: nyilván a Húsz20-ra sokkal többen kíváncsiak (legalábbis a stadionokon belül biztosan), míg a közel 150 éves hagyománnyal bíró teszt, bármilyen nagy tekintélye is van bizonyos körökön belül, kevés érdeklődőre számíthat (legalábbis a stadionokon belül biztosan).

Az utóbbi években gombamód elszaporodtak a nagy pénzeket megmozgató Húsz20-as bajnokságok a világban. Az új ligák egyike a tavaly indult SA20, amelynek holnap kezdődik a második szezonja, természetesen felfokozott érdeklődés mellett: a meccsekre teltházas stadionokat és kitűnő hangulatot várnak.

Csakhogy néhány napja robbant a hír: a dél-afrikai krikettvezetők úgy döntöttek, egy rendkívül tapasztalatlan játékosokból álló válogatottat fognak elküldeni a február 4-én kezdődő, Új-Zéland elleni tesztsorozatra, mivel legjobb krikettezőik az SA20-ban fognak szerepelni akkor. A 14-fős keret fele tesztújonc lesz, még a kapitány, Neil Brand is, de a többieknek is összesen csak 50 meccse lesz... Ez lényegében egy kinyilatkoztatás volt arról is, hogy szerintük az SA20 fontosabb, mint a teszt-világbajnokság. Tavaly, amikor indult az SA20, az is megtörtént, hogy egy teljes ENN-sorozatot lemondtak Ausztrália ellen, kockára téve akár a világbajnokságra való kijutást is – igaz, ott azért annak kicsi volt az esélye, hogy pont emiatt ne jutnának ki. Most viszont teszt-világbajnokságról van szó, amiben egyrészt tisztességtelen előnyt adnak Új-Zéland számára, ami a többi csapattal szemben igazságtalan, másrészt itt valóban kockára teszik a saját sikerüket, mivel ezen a tornán csak az első két helyen végző válogatott jut be a döntőbe, és ha most mindkét meccsen kikapnak Új-Zélandtól, nagyon nehéz helyzetbe kerülnek.

Sokan megszólaltak az ügyben, legutóbb például Faf du Plessis is: bár ő továbbra is szereti a tesztet, de szerinte a játékosok SA20-ban maradása így van rendjén, mert mint elmondta: ő már játszott (más országban) olyan bajnokságban, ahol egyszer csak a nemzetközi kötelezettségük miatt számos játékos elhagyta a bajnokságot, és akkor hirtelen jelentősen visszaesett a színvonal – és ő megérti, hogy ezt az SA20-ban senki sem szeretné. Bár ez az érvelés kicsit érdekes, hiszen a legjobb játékosok nem kis részben pont azért váltak a legjobbakká, mert sok nemzetközi meccset játszottak – ha viszont nem játszanak nemzetközit, kevésbé fejlődnek, és amiatt romolhat a színvonal: igaz, ez csak hosszabb távon észrevehető, míg a másik eset azonnal.

Más részről azt is érdemes figyelembe venni, hogy közeleg a nyári Húsz20-as világbajnokság, és Dél-Afrika számára nagyon kevés NH20-as meccs van betervezve: az SA20-szal viszont jó gyakorlási lehetőséget kapnak az ott majd pályára lépő játékosok is, hiszen mégiscsak azonos formátumú krikettről van szó. És abban is lehet valami, hogy az elsőre unalmasabbnak tűnő teszttel nehéz megszólítani a fiatalokat, míg egy izgalmas Húsz20-as liga sok gyereket csábíthat arra, hogy a krikettet válassza, amikor el kell döntenie, mit fog sportolni. Sőt, az is előfordulhat, hogy a tesztválogatottba behívott tapasztalatlan játékosok közül pedig éppen ezért tud majd kiemelkedni mondjuk egy új Dean Elgar, mert most lehetőséget kap, ha pedig nem kapott volna, lehet, hogy valahol a 4-napos első osztályú ligában szürkülne észrevétlenül, pályafutása végéig.

Egyszóval: van érv mindkét oldalon, mi itt a Krikettgalaxisnál nem tudunk állást foglalni. Mi szélsőségesen imádjuk a Húsz20-at és a tesztet is.


Alapból nem látható kép
×