BBL: biztosan alapszakaszgyőztes a Brisbane

2024. január 10. – Szerző: Krikettgalaxis

Visszatért több nagy név a Heat csapatába, de a mai győzelem a Scorchers ellen elsősorban mégsem nekik köszönhető, hanem sokkal inkább Michael Nesernek, aki talán élete meccsét játszotta. A kékek így már biztosan a tabella élén végeznek majd.

Brisbane belvárosa a Brisbane (vagy Maiwar) nevű folyóval (illusztráció)Brisbane belvárosa a Brisbane (vagy Maiwar) nevű folyóval (illusztráció)

A kép szerzője: Kgbo (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Az idei szezon eddigi két legjobb együttese találkozott ma, sok néző előtt és jó időjárási körülmények között: minden adott volt tehát egy igazán érdekes összecsapáshoz. A hazai csapat, a Brisbane Heat ráadásul abban a tudatban léphetett pályára, hogy ha ma is megőrzi veretlenségét, akkor már biztosan első lesz az alapszakaszban, amivel az első elődöntőben szerepelhet majd. De a szinte biztosan rájátszásba jutó perthieknek is nagyon kellett volna a győzelem, hogy legalább a második helyet elcsíphessék a végén, és ők is az első elődöntőbe juthassanak: onnan ugyanis közvetlenül lehet döntőbe jutni, nem kell tovább selejtezni.

A kékeknek az adott plusz reményeket, hogy visszatért hozzájuk a válogatottból Usman Khawaja és Marnus Labuschagne: ők ma Josh Brownt és Nathan McSweeney-t szorították ki a csapatból. A Perth viszont továbbra sem számíthatott Mitchell Marsh játékára: bár neki is véget értek a válogatottbeli kötelezettségei, de őt már a következő tesztre pihentetik központi utasításra. Náluk más jellegű változtatás történt a csapatban: Andrew Tye helyett Jason Behrendorff került be az összeállításba.

A Heat az ütést választotta, és jól is kezdtek: Jhye Richardsonnak már az első játszmában beletörött a bicskája Usman Khawaja ütőjátékába – utóbbinak pedig konkrétan az ütője törött bele, ezért két négyes után ki kellett cserélni azt. Jött is rögtön a harmadik négyes: 13/0 egy játszma után. Igaz, ezek után Khawaja kiesett, de Richardson a következő játszmájában is beszedett három négyest maga ellen: ezúttal Labuschagne-tól. Ezek után viszont feljavult a Scorchers dobóinak teljesítménye, és sikerült szépen visszafogniuk a hazaiakat – még a 12. játszmában tapasztalt szokatlan videóbíróítélet ellenére is: ekkor ugyanis egy LKE-t nem adtak meg a pályán, ezért a dobók kikérték a DFR-t – ami azt állapította meg, hogy rossz dobás történt! Vagyis nemhogy nem kedvező, de még csak nem is semleges ítélet született számukra: ez azért igen ritka. De valószínűleg ezen nem bánkódtak túl sokat, mert 13 játszma után az ellenfél csak 94/5-re állt, ami a vendégek számára volt hízelgő. Csakhogy ezek után beindult Sam Billings és főként a 7. rendű Michael Neser: előbbi 21-ből 37, utóbbi pedig (annak ellenére, hogy inkább dobóként erős) 30-ból 64 futást gyűjtött be! Neser 7 négyest és 3 hatost is bemutatott, és élete első BBL-ötvenesét szerezte, kettejüknek köszönhetően pedig igen jó, 191-es pontszámra jött föl a csapat a végére.

A kergetés során a Perthnek kevés jó pillanata volt: 5 játszma után például csak 32 futással álltak, és bár a félidő közepe táján Josh Inglis és a végül 50 fölött záró Laurie Evans begyorsított, de Neser dobóként és a mezőnyben is remekelt: még az elején ő ejtette ki az egyik nyitó ütőst, Zak Crawley-t meg később Ashton Agart is, de a leglátványosabb megoldása mégis egy elkapás volt Inglis ellen. Ekkor egy magasra felütött, a zárt közép fölött átszálló labdára startolt rá a belső pályán belülről, és odaért, mielőtt a labda valahol a határ közelében lehullott volna! A vetődés után Neser még csúszott egy ideig a füvön, de megállt, még mielőtt érintette volna a határt, így az elkapás szabályos lett. Néhány szó ugyan még érte az egyik játékvezetőt, aki több, egyértelműnek látszó széles dobást szabályosnak ítélt, de nem ezen a pár hiányzó extrán múlt a Scorchers veresége: a végén már gyorsan fogytak a kapuik, és csak 168-ig tudták feltornászni magukat.

A Heat tehát továbbra is veretlen és biztos alapszakaszgyőztes, míg a Perthnek már el kell kezdenie hátrafelé is tekintgetnie. Kevés az esélye, hogy lemaradnának a rájátszásról, de még megtörténhet, ha elvesztik az utolsó két meccsüket, a mögöttük levők pedig megnyerik a magukéit.


Alapból nem látható kép
×