Tönkretette az eső az SA20 nyitányát

2024. január 10. – Szerző: Krikettgalaxis

Egyetlen labda eldobására, sőt, még a pénzfeldobásra sem került sor az SA20 nyitómeccsén, így a Sunrisers és a Super Kings is két-két ponttal gazdagodott. Mi a tudósítás helyett akkor összefoglalunk pár tudnivalót az SA20-ról általában.

Eső (illusztráció)Eső (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Hiába híresen jó a gqeberhai St George’s Park vízelvezető rendszere, ha az eső folyamatosan esik, vagy csak egy nagyon kis szünetet tart (ahogyan ez ma történt), akkor ez a rendszer sem tud csodát tenni. Így aztán elmaradt a tavalyi egyik elődöntő visszavágója, ami idén az első csoportmeccs lett volna.

Ezért tehát inkább egy kis összefoglalót írunk erről a bajnokságról, amit sokan valószínűleg nem nagyon ismernek.

Szóval az SA20. Az elmúlt évek több sikertelen próbálkozása után 2023-ban végre Dél-Afrikában is sikerült elindítani egy nagy Húsz20-as ligát: igaz, ehhez hathatós indiai segítség kellett. Mind a hat csapat pénzügyi hátterét egy-egy IPL-klub tulajdonosai biztosítják, így aztán nem is csoda, hogy mind a hat együttes egy-egy IPL-klub nevét és színeit viseli, természetesen a dél-afrikai városokhoz igazított elnevezéssel. Ez pénzügyileg biztosan nagyon jó, hiszen tudjuk, hogy elképesztő mennyiségű pénz van az IPL-ben, de a semleges szurkolók számára talán egy kicsit unalmas, hogy itt is pont a Capitals, a Super Kings, a Royals meg a többiek versengenek egymással – semmi igazi dél-afrikai jellegzetesség vagy kulturális kötődés.

A krikett viszont természetesen nagyon magas színvonalú, hiszen az ország legjobb játékosai mellett számos világsztár is megjelenik a ligában: az egyetlen probléma az, hogy időbeli átfedés van egy kis részben az ausztrál BBL-lel, nagyobb részben pedig az Arab Emírségek ILT20 és Banglades BPL bajnokságával, így aztán az azért mégsem mondható el, hogy a világ legjobbjai éppen mind itt játszanának. Ettől függetlenül a szervezők már tavaly kijelentették: az SA20-at a világ második legerősebb krikettbajnokságává szeretnék tenni az IPL után. Egy biztos: nem lesz könnyű dolguk, mert van még jópár liga, ami ugyanezt szeretné... talán csak a pakisztáni PSL-nek nem ez a célja: ők minden bizonnyal a legjobbak szeretnének lenni, nem a másodikak az IPL mögött!

A szurkolói érdeklődés szerencsére nagyon nagy: tavaly is tömött lelátók előtt zajlott a játék, és a teljes bajnokság mindent összesítve mindjárt az első évben hasznot hozott a szervezőknek, pedig előzetesen úgy számoltak, az első néhány évben ez még nem így lesz, csak a későbbi jövőben.

Néhány szabály viszont megváltozott tavalyhoz képest. Az első a lebonyolításra vonatkozik: idén nem rendes elődöntők előzik meg a döntőt, hanem a többi ligában már megszokott rájátszást vezették be itt is: az alapszakasz első két helyezettje egy első elődöntőt játszik, amelynek győztese a döntőbe jut, de a vesztese sem esik ki, hanem a harmadik és a negyedik helyezett által játszott végselejtező győztesével újra megmérkőzhet egy második elődöntőn.

A másik változás az egyes mérkőzéseket érinti: tavaly még úgy volt, hogy előzetesen 13 játékost lehetett benevezni, és a pénzfeldobás után ezekből választhatták ki a játszó 11-et, most viszont úgy van, hogy előzetesen két 11-es összeállítást lehet leadni: egyet arra az esetre, ha ütéssel kezd a csapat, egyet pedig arra, ha dobással, és amikor a pénzfeldobás során eldől, hogy ki mivel kezd, akkor automatikusan az erre az esetre vonatkozó összeállításuk lesz hivatalos.

Érdemes megemlíteni egy különös szabályt, ami már tavaly is volt, és amiben nincs változás, de talán nem mindenki ismeri: ebben a ligában nem kettő, hanem 4 pont jár egy győzelemért, és lehet pluszpontot is szerezni: ez akkor jár, ha egy csapat olyan nagy arányú győzelmet arat, hogy az adott mérkőzésen kiszámolt nettó futási aránya legalább 1,25-ször akkora, mint az ellenfeléé.


Alapból nem látható kép
×