Az Adeleide-del vált teljessé a BBL-rájátszás mezőnye

2024. január 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Megnyerte utolsó alapszakaszbeli meccsét az Adelaide Strikers (méghozzá a Sydney Thunder ellen), így három mérkőzéssel a csoportkör vége előtt kialakult a rájátszás négyes mezőnye: a Heat, a Scorchers és a Sixers után a Strikers lett a negyedik, aki majd a bajnoki címért küzdhet meg.

Adelaide belvárosának látképe (illusztráció)Adelaide belvárosának látképe (illusztráció)

A kép szerzője: Ardash Muradian (Flickr), licenc: CC BY-SA 2.0

A semleges szurkolók nagy része ma valószínűleg a Thunder győzelméért szorított: nem csak azért, mert az egész idényben ők tűntek az egyik leggyengébb csapatnak, és sok semleges ember ösztönből is a gyengébbeknek szurkol, hanem azért is, mert egy Adelaide-vereséggel még egy nappal tovább nyitva maradt volna az izgalmas kérdés, hogy ki lesz a negyedik továbbjutó. De ez az öröm nem valósult meg: ma eldőlt, hogy a Strikers lesz az, az eddig még versenyben levő Stars esélyei pedig végleg elúsztak.

A zöldek gyenge szereplése ellenére újra megtelt a fővárosi Manuka Oval – a Thunder ugyanis gyakran Canberrában játszik hazai meccseket, nem pedig Sydney-ben, ahogy nevük sejtetné. És bizony itt is igen népszerűek, szerepeljenek akárhogy is!

A vendégek pont ugyanabban az összeállításban léptek pályára, mint előző találkozójukon, Chris Lynn combsérülése ugyanis még mostanáig sem jött rendbe – kérdés ugyanakkor, hogy ha meggyógyul, vajon be fog-e férni újra a csapatba, hiszen az őt helyettesítő Jake Weatherald úgy tűnik, kitűnő formában van. A sydney-iek (canberraiak?) viszont kettőt is változtattak: náluk Tom Kohler-Cadmore és Toby Gray kimaradt a múltkoriak közül, helyettük Alex Ross és Matthew Gilkes szerepelt.

Az ütéssel kezdő Thunder erőfölényében (két 4-es után) máris kiesett az ezúttal nem helikopteren, hanem a többiekkel együtt a helyszínre érkezett David Warner, viszont Alex Hales három négyest és egy hatost is szerzett. Sőt, hamarosan egy újabb hatost is bemutatott – ám mint később kiderült, ez volt az utolsó maximum az egész félidőben, ugyanis innentől kezdve a pontszerzés szemmel láthatóan lelassult. A kapuk pedig több esetben is csokrokban hullottak: 8.6 és 10.2 között (9 dobás) három ütős esett ki, a végén pedig, 17.2-től 19.2-ig (13 dobás) öt. Ebből az ötből három Lloyd Pope által végrehajtott kidobás volt, de rajta kívül érdemes megdicsérni Cameron Boyce-t is, aki 5,0-val gazdálkodott, és maival együtt az utolsó három mérkőzésén mindössze egyetlen határt hagyott az ellenfélnek!

Ezeknek a kis összeomlásocskáknak köszönhetően a Thunder mindössze 140 pontot tudott begyűjteni, ez pedig nem volt valami nagy kihívás az utóbbi időkben egyre jobban belelendülő Strikers számára: főleg úgy nem, hogy Matthew Short továbbra is csúcsformában játszik: ma is 74-neskivel zárt, így az idény során elsőként átlépte az 500 futást – de mit elsőként: szinte biztosan kijelenthető, hogy egyedüliként, hiszen a második helyezett (aki egyébként csapattársa, Chris Lynn) csak 304-gyel szerénykedik, és nem valószínű, hogy az utolsó pár meccsen valaki hirtelen kétszázat vagy többet hozzon össze... A második félidő egyébként pont egy elejtett elkapással kezdődött ellene (Warner volt a tettes): ki tudja, mi változott volna meg, ha ez sikerül? A következő érdekes esemény a 2.6-os dobásban történt: ekkor a másik Short, D’Arcy élezett bele egy labdába, amit hátul elkaptak, a bíró mégsem ítélt kiesést – és mivel a videóbírót sem kérték ki a dobók, így gyanússá kezdett válni, hogy esetleg mégsem élezés történt, mint ahogy elsőre látszott (hallatszott)? És igen, a visszajátszásokból kiderült, hogy a labda az egyik pálcát érintette, annak volt valami hangja, de mivel a pálca nem esett le, így kidobás sem történt. De hiába menekült meg most D’Arcy Short, Tanveer Sangha rövidesen szabályosan is kidobta őt – viszont több kapu innentől kezdve nem is volt. A bejövő Weatherald most is úgy játszott, mint aki bizonyítani akarja, hogy nem Lynn pótlójaként kellene rá számítani: 31 dobásból 47-neskiig jutott, a csapat pedig 23 labdával a vége előtt megnyerte a találkozót.

Az Adelaide előnye így 3 pontra nőtt a Melbourne Stars előtt, akik már csak egyet játszanak (éppen holnap), így biztossá vált, hogy a Strikers jut be a rájátszásba. A Thunder továbbra is az utolsó helyen áll, esetleg még egyet léphetnek fölfelé, megelőzve a Renegadest, ha minden úgy alakul.


Alapból nem látható kép
×