Ruanda nyerte az idei Kwibuka-kupát

2023. június 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Az ötcsapatos női torna döntőjében a házigazdák Ugandát múlták felül. A harmadik Kenya lett.

Ruandai táj: szavanna zsiráffal (Akagera térsége) (illusztráció)Ruandai táj: szavanna zsiráffal (Akagera térsége) (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Néhány érdekes eredményt is hozott az idei Kwibuka-kupa, amelyet immáron 9. alkalommal rendeztek meg Ruandában.

A csoportkörben mind az öt résztvevő csapat 8 meccset játszott, és ezalatt Uganda mindössze egyetlen vereséget szenvedett: az utolsó, a továbbjutás szempontjából tét nélküli meccsen kaptak ki Nigériától. Úgy volt tehát sejthető, hogy a döntőben harmadszor is legyőzik Ruandát, de ez mégsem történt meg, sőt, Ruanda nem is csak éppenhogy múlta őket felül, hanem 6 kapuval, úgy, hogy még 23 dobás maradt is.

A harmadik helyért Nigéria és Kenya csatázott, és itt is felborult a csoportkör alapján felállítható papírforma: hiszen míg Nigéria 10, Kenya csak 4 ponttal zárta a csoportkört, és a két egymás elleni mérkőzést is a nyugat-afrikaiak nyerték, végül mégis Kenya vitte el a bronzérmet.

Az ötödik Botswana mindössze egy győzelmet tudott felmutatni a tornán (Nigéria ellen), viszont egyszer holtversenyt játszottak Kenyával (amit szuperjátszmában Kenya nyert meg). Ez volt az első holtversenye mindkét válogatottnak női NH20-ban.

És még egy kis érdekesség: bár 22 mérkőzésre került sor, ezek közül mindössze 3 volt, amikor legalább az egyik csapat 100 futásig jutott. Nem csoda, hogy a legjobb ütőjátékosnak, a kenyai Queentor Abelnek 206 pont is elég volt, hogy az élen végezzen. A legtöbb kaput (14-et) egyébként a győztes Ruanda játékosa, a 19 éves Henriette Ishimwe gyűjtötte be.


Alapból nem látható kép
×