Itt az első zimbabwei 300-as

2024. január 15. – Szerző: Krikettgalaxis

Néhány nappal ezelőtt a belgiumi születésű Antum Naqvi lett a világ első zimbabwei krikettezője, aki valamilyen hivatalos mérkőzésen 300 futást teljesített. A Mid West Rhinos ütőse ezzel olyan rekordot döntött meg, ami az 1973–1974-es idény óta állt fenn.

Ütőjátékos fehér ruhában (illusztráció)Ütőjátékos fehér ruhában (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A 24 éves játékos még csak élete második első osztályú idényében szerepel, de máris történelmet írt: a Logan Cup nevű bajnokságban (ez Zimbabwe legfőbb első osztályú ligája) a Mid West Rhinos színeiben, a Matabeleland Tuskers elleni mérkőzésen 300-neskivel zárta az második játékrészt: zimbabwei krikettező eddig ilyen magas pontszámot soha nem teljesített. Naqvi 295 labdából érte el ezt az eredményt, több mint 440 perc alatt, és összesen 30 négyest és 10 hatost ütött.

A meccset egyébként (természetesen) a Rhinos nyerte: amikor megszületett a 300, lezárták a játékrészüket, és végül így is egy játékrésszel és 40 futással diadalmaskodtak.

Ebben a bajnokságban eddig 265 volt a legmagasabb egyéni pontszám: ezt Cephas Zhuwao érte el a 2017–2018-as idényben. Az 1967–1968-as dél-afrikai Currie Cupban Ray Gripper egy alkalommal 279-neskit teljesített, így ez volt minden idők legmagasabb pontszáma, amit zimbabwei játékos első osztályú krikettben ért el, de amikor még a Logan Cup nem számított első osztályúnak, volt egy 299 is: ez Brian Davison nevéhez fűződik, az 1973–1974-es idényből. Ezt a három csúcsot most mind a múltnak adta át Antum Naqvi.

Bááár... volt a világon még két játékos, aki Zimbabwében (pontosabban: Rodéziában, a mai Zimbabwe területén) született, és 300 fölötti eredményt ért el valamikor: csakhogy ez a két játékos, Graeme Hick és Murray Goodwin nem csak hogy angol származású volt, de minden szálon Angliához kötődtek és angol válogatottak is voltak, ezért nem számíthatók zimbabwei játékosnak.

Megjegyzendő az is, hogy zimbabwei pályán nem ez a mostani volt a legmagasabb pontszám: az új-zélandi Mark Richardson a 2000–2001-es szezonban 306-ig jutott el egy kwekwei első osztályú turnémeccsen, amelyet egy új-zélandi tizenegy vívott Zimbabwe A-válogatottja ellen.


Alapból nem látható kép
×