A Sunrisers is beszállt a 200-asok táborába

2024. január 16. – Szerző: Krikettgalaxis

Még csak 7 lejátszott meccsnél tartunk az SA20-ban, de már az ötödik alkalmat láttuk, amikor 200-at ért el egy csapat az első félidőben: ezúttal a Sunrisers Eastern Cape-nek sikerült ez a bravúr az MI Cape Town vendégeként – de még így is majdnem elvesztették a találkozót. Majdnem, de nem.

Gqeberha belvárosa a városházával (illusztráció)Gqeberha belvárosa a városházával (illusztráció)

A kép szerzője: Leo za1 (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Először játszott hazai pályán ebben az idényben az MI, így azt még nem láthattuk, hogy mostanában hogy viselkedik itt a talaj. A többi stadion nagy részében tapasztalhattuk, hogy nem kivételes eset egy-egy 200-as pontszám: most úgy tűnik, a fokvárosi Newlands is ide lesz sorolható.

Mindkét csapat egyébként már szenvedett el egy-egy vereséget ebben az évben, pedig még csak nagyon az elején vagyunk, így nagy lehetett bennük a bizonyítási vágy. A fokvárosiakban pedig azért is, mert már csak ők az egyetlen csapat az SA20 történetében, akik soha nem győzték le a Sunriserst.

A vendégek kettőt változtattak a legutóbbi csapatukon: kimaradt Adam Rossington, aki helyett Dawid Malan játszott nyitó ütősként (kapusként pedig Tristan Stubbs), valamint a múltkori újonc Beyers Swanepoel helyét egy újabb debütáns, Patrick Kruger vette át. Az MI ellenben semmit sem változtatott, legfeljebb a sorrenden: a múltkor még 6. rendű Sam Curran például ma a 3. rendben kapott helyett.

A vendég kelet-fokföldiek az ütést választották. Malan mellett a másik nyitójuk a 22 éves, világszerte kevésbé ismert Jordan Hermann volt, aki azonban egyáltalán nem játszott megilletődötten. Társulásuk az erőfölény minden játszmájában szerzett legalább egy határt, a hetediket meg úgy hozták le, hogy ott meg nullás nem született. Hiába próbálkozott ellenük hat dobó is az első 13 játszmában, sehogy sem bírtak velük: ekkor már 138/0 volt az állás, így a vendéglátók egyre jobban kezdhettek kétségbe esni. Utána viszont kipróbáltak egy hetedik dobót is, Kieron Pollard személyében, akinek az akkor 53 ponton álló Malan véletlenül visszaütötte mindjárt az első labdáját, a dobó pedig nem hibázott a könnyű elkapásban. A helyére bejövő Aiden Markram viszont egy ideig úgy folytatta, ahogy elődje abbahagyta – de csak rövid ideig, mert Pollard a második játszmájában őt is búcsúztatta, méghozzá őt is egy megtévesztő, lassabb labda segítségével. Azonban több kapu már nem esett, Hermann nyitó ütős létére végig bent maradt a pályán, sőt, az utolsó játszmában (59 dobásból) még a 100 pontot is elérte. A csapat pedig 202-vel végzett, de mint tudjuk: ha az egyik képes ennyit teljesíteni, akkor a másik is képes lehet, szóval nem dőlhettek még hátra a narancsok. Bár az is igaz, hogy ezen a pályán semmilyen Húsz20-as formátumban ekkora célt még soha nem kergetett le senki!

A második félidő első fele nagyon hasonlóan zajlott az első játékrészéhez. A nyitó pár, amit Rassie van der Dussen és az eddigi találkozókon meglepően jól teljesítő Ryan Rickelton alkotott, ezúttal is sokáig megbonthatatlan volt: 9 játszma után már 98/0 volt az állás, és ezek után még jött többek között egy újabb hatos is – Rickelton csak ekkor esett ki, méghozzá újra 50 fölötti eredménnyel: ez neki harmadik meccsén a harmadik 50-ese! Búcsúja után viszont azonnal jött is Sam Curran, ahogy azt korábban írtuk: és úgy tűnik, ez jó döntés is volt, mert most rövid időn belül több kapu is elveszett, de Currané nem volt köztük, ő pedig a hátralevő időben három hatost és két négyest is össze tudott hozni. De sokáig úgy tűnt: ez sem elég, mert hét dobással a vége előtt még 22 futás hiányzott a kékek győzelméhez. De ekkor jött először egy Curran-hatos, majd rögtön utána egy Connor Esterhuizen-hatos: két dobás alatt megfordultak az esélyek! Most már csak 9 futás kellett 5 dobásból, ezt viszont Ottniel Baartman (aki egyébként már három kapun is túl volt ma) sikeresen megvédte, így a gqeberhaiak 4 futással győzni tudtak.

Jó krikettnap volt tehát ez a mai: a BBL-meccsen egy utolsó dobásos győzelmet láttunk, Srí Lanka és Zimbabwe találkozóján egy dobás maradt a végén, most meg az utolsó labdából is lett volna még esély a győzelemre!

A Sunrisers ezzel a bezsebelt 4 ponttal följött a 3. helyre, mai ellenfelét éppen maga mögé szorítva.


Alapból nem látható kép
×