Jelentősen emelkednek a fizetések a női Hundredben

2024. január 17. – Szerző: Krikettgalaxis

A 8 csapat összesen 800 000 angol fonttal (mai árfolyamon körülbelül 355 millió forinttal) többet fizet majd a játékosainak összesítve, mint tavaly, de ezzel a nők juttatásai még mindig jócskán elmaradnak a férfiakéitól. De arra ez is elég lehet, hogy a legkiválóbb női játékosokat odacsábítsa a Hundredbe.

Pénz, pénz, pénz (illusztráció)Pénz, pénz, pénz (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A Hundred egyik különlegessége, hogy minden klubnak egyszerre van férfi és női csapata (sőt, azok általában egy napon, egymás után is játszanak). De a fizetések között nagyon nagy a különbség, bár az is igaz (és ezt pénzzel nem lehet orvosolni), hogy a férfiak meccsei iránt nagyobb a szurkolói érdeklődés is.

2024-től viszont a férfiak fizetése nem változik, míg a nőké jócskán emelkedik: eddig egy csapat 250 000 fontot (mai árfolyamon körülbelül 111 millió forint) költhetett rá, idén azonban már 350 000-et (155 millió forint). A legmagasabb fizetési kategóriába tartozó két játékos (minden csapatban) arányaiban még ennél is nagyobb emelésre számíthat: a tavalyi 31 250 font (13,9 millió Ft) helyett 50 000 fontra (22,2 millió Ft). De tegyük hozzá: az indiai WPL-ben például a legjobban kereső Szmriti Mandháná még ennél a megemelt összegnél is több mint hatszor annyit kap...

De az biztos, hogy meg fog növekedni a torna vonzereje: azt nem tudjuk, hogy például a két ausztrál sztár, Ashleigh Gardner és Tahlia McGrath, akik tavaly úgy döntöttek, nem vesznek részt a Hundredben, visszacsábul-e, de mások esetleg igen.

A férfiaknál marad a tavalyi díjazás. Ott egy csapat közel háromszor ennyit, 1 millió fontot (443,6 millió forint) költhet, a legjobban kereső játékos pedig 125 000 fontot (55,5 millió) kap. Egy kis bökkenő, hogy a Hundred tavaly új versenytársat kapott az amerikai MLC bajnokság megjelentével, és ott bizony ennél jóval nagyobb pénzeket lehet keresni: viszont úgy tűnik, fontosabbnak tartották, hogy a nők juttatásai közelebb kerüljenek a férfiakéihoz, mint azt, hogy a férfiakéi közelebb kerüljenek az amerikai bajnokságéihoz. Majd elválik, jó irány-e ez.

A 2024-es Hundred egyébként július második felében kezdődik, a pontos időpontokat várhatóan jövő héten jelentik be. A klubok hamarosan megtehetik majd az ajánlataikat azoknak a játékosaiknak, akiket szeretnének megtartani, aztán várhatóan márciusban fog sor kerülni a játékosbörzékre.


Alapból nem látható kép
×