Először nyert a Pretoria, naná, hogy 200 fölé jutva

2024. január 18. – Szerző: Krikettgalaxis

Most már nem is nagyon csodálkozunk azon, ha az SA20-ban egy csapat eléri a kétszázat: bár azért az nem rossz a Pretoria Capitalstől, hogy mindezt a veretlen Durban’s Super Giants ellen hozták össze, ráadásul úgy, hogy egy szűz játszma is benne volt.

A dél-afrikai kormány székhelye Pretoriában (illusztráció)A dél-afrikai kormány székhelye Pretoriában (illusztráció)

A kép szerzője: Hühnerauge (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Az utolsó helyezett fogadta ma a pontszám alapján az elsővel holtversenyben álló csapatot: de mivel még eléggé a torna elején járunk, így ezek a helyezések nem sokat jelentettek.

Annál érdekesebb volt, hogy hogyan változott a csapatok összeállítása a legutóbbi meccsükhöz képest. A fővárosiaknál sérülése után végre játékra kész állapotba került igazi kapitányuk, Wayne Parnell, aki James Neesham ideiglenes ténykedése után vette át ezt a tisztséget – de Neesham azért még itt volt a csapatban, a kikerülő játékos Daryn Dupavillon volt. A vendég Durban esetén a legnagyobb hír, hogy Nicholas Pooran néhány meccs után máris átment a holnap kezdődő ILT20-ba, viszont megérkezett a BBL-ből a friss világbajnok Marcus Stoinis (akinek csapata, a Melbourne Stars különben is befejezte a szereplését erre az idényre). Rajtuk kívül még két csere történt: Wiaan Mulder és Richard Gleeson helyére Kyle Mayers és Junior Dala került be.

Az első játékrészben, kívánságuk szerint a fővárosiak ütöttek. Az egész félidő nagyon hullámzó volt: tulajdonképpen négy külön szakaszra bonthatjuk. Az első szakasz az első 5 játszma volt, amikor 74 futás született, viszont egyetlen kapu sem: ennek az időszaknak a legjobbja Will Jacks volt, aki 19 dobásból már 46 pontnál járt. A következő szakasz három játszmán át tartott, és egyértelműen a Super Giants fölényét hozta: ekkor egyetlen határ sem született, viszont Reece Topley és Keshav Maharaj is kiejtett egy-egy ütőst – igaz, egyikük sem pont Jackst. Márpedig Jacks a következő, 9. játszmában három egymás utáni hatosával megnyitotta a harmadik szakaszt, ami ismét a hazaiak számára sikerült jól: innentől kezdve a 17. játszma végéig ismét nagy sebességgel száguldottak, és bár ezalatt Jacks kiesett, de már csak akkor, amikor elérte a maga százasát, így aztán a csapat 17 játszma után 195/4-gyel állt. A durbanieknek az utolsó három játszmában sikerült megakadályozniuk egy még nagyobb katasztrófát: ez a három játszma megint az ő dobóikról szólt. Először Stoinis hozott le egyet úgy, hogy Neesham kiejtése mellett mindössze egyetlen pontot tudott szerezni az ellenfél, utána pedig Topley dobott egy szüzet két kapuval. Az utolsó játszma (ezt meg Dala dobta) hozott ugyan egy négyest is, de újabb két ütős kiesését is magával hozta, és összesen csak 7 futással gazdagította a Capitalst. Azt a Capitalst, amely így 204 futással végzett – de ne feledjük, hogy volt már olyan ebben az idényben, amikor nekik a 200 sem volt elég a győzelemhez.

A második játékrész képe eléggé különbözött az elsőétől. Itt végig nagyjából egyenletes haladást láthattunk, és a kapuk sem fürtökben teremtek, hanem szépen eloszolva az időben. Mindez az eredménylapból is látszik: az ütősök közül csupán Heinrich Klaasen lóg ki (lefelé) a maga 1 pontjával, a többiek mind két számjegyű eredményt tudtak felmutatni – igaz, 33-nál többet senki sem. De mint tudjuk, sok kicsi sokra megy, így a vendégek viszonylag jól meg tudták közelíteni az ellenfelet: csak 17 futással kaptak ki, ami azt jelenti, hogy nincs pluszpont a fővárosiak számára. Nem mondhatjuk azt, hogy csak az utolsó játszmán múlt, mert akkor 23-at kellett volna szerezniük, de azért az sem lehetetlen – viszont Neesham egészen kiválóan dobott, és egy nullás mellett mindössze 5 szimplát tudtak elérni ellene. De a dobók közül mégsem ő érdemli a legtöbb figyelmet, hanem Will Jacks: aki százasa után most dobásban is remekelt, és 6,0-s gazdálkodással két magas rendű kaput is begyűjtött!


Alapból nem látható kép
×