Elkezdődött a BPL is

2024. január 19. – Szerző: Krikettgalaxis

Újabb nagy liga vette ma kezdetét: a bangladesi BPL két mérkőzéssel rajtol ma. Ebből már az egyiket le is játszották: ez a tavalyi bajnok Comilla Victorians vereségével végződött. Sajnos egyelőre a Krikettgalaxis kapacitása kevés ahhoz, hogy minden BPL-meccsről részletesen beszámoljunk, de a fontos hírekről majd mindig írunk, és természetesen minden eredménylap elérhető lesz nálunk.

Bangladesi zászlócskák (illusztráció)Bangladesi zászlócskák (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Bár sokak számára nem annyira ismert bajnokság a BPL, mint sok másik, de valójában a világ legrégebbi nagy Húsz20-as ligái közé tartozik: már 2012-ben lejátszották az első szezont, és bár nem minden évben rendezték meg, de a mostani már így is a tizedik alkalom.

Ebben a 2024-es idényben, amely egészen mostantól március elsejéig tart, ugyanúgy 7 klub verseng, mint tavaly, és érdekes módon mindössze egyetlen névváltoztatás történt (máskor több szokott): a fővárosi Dhaka Dominators idén Durdanto Dhaka néven szerepel.

Az elszaporodó Húsz20-as bajnokságok azonban nem hatottak valami kedvezően a BPL-re. Igaz, hogy eddig sem feltétlenül a világ legjobb játékosai érkeztek ide, de azért minden éven akadt néhány nagy név, most viszont az ugyancsak januárban-februárban rendezett SA20 és ILT20 nagy elszívóhatást fejt ki mindenkire. De a sok bangladesi játékoson kívül azért itt van számos karib-térségi, pakisztáni vagy éppen Srí Lanka-i híresség, tehát azt azért nem mondhatjuk, hogy a színvonal nagyon alacsony lenne.

Az első meccset már le is játszották: itt pont ez a nevet változtatott Dhaka aratott győzelmet a fővárosi Ser-i-Bánglá stadionban a tavalyi bajnok Comilla Victorians fölött. A meccs legjobbja a hazaiak dobója, Sariful Iszlám volt, aki 3 kaput szerzett az első félidőben, mindössze 143 pontra korlátozva a Victorianst, annak ellenére, hogy például Imrul Kájesz 66, Táohíd Hridaj pedig 47 futást gyűjtött be. A második félidőben a nyitó pár, Dhanuska Gunatilaka és Mohámmad Náim egy 101-futásos társulást alkotva alapozta meg a győzelmet a dakkaiaknak: a többiek erre a jó alapra építve 3 dobással a vége előtt bevitték a célba a Durdantót.

A BPL-ben ma még lesz egy második meccs, és ezentúl is általában naponta kettőt játszanak: sajnos ennyi kapacitásunk, időnk, energiánk jelenleg nincs, hogy ezekről mind külön hírt írjunk, de a fontos eseményekről mindig beszámolunk, és az eredménylapokat mindig feltöltjük.

Amit még fontos tudni a bajnokságról: ez nem úgy zajlik, hogy mindig van egy hazai és egy vendégcsapat, hanem úgy, hogy van több időszak: az első időszakban az összes létező meccset Dakkában rendezik, utána az összeset Sziletben, utána megint Dakkában, majd Csittagongban, végül pedig újra a fővárosban.


Alapból nem látható kép
×