Csúnyán búcsúzott a Perth a BBL-rájátszástól

2024. január 20. – Szerző: Krikettgalaxis

Az Adelaide Strikers lesz a Brisbane Heat kihívója a második elődöntőben, miután a mai végselejtezőn simán felülmúlták a tavalyi bajnok Perth Scorcherst, ráadásul annak hazai pályáján. Mindkét csapatot sújtotta, hogy több fontos játékosuk távozott a meccs előtt.

Adelaide belvárosának látképe (illusztráció)Adelaide belvárosának látképe (illusztráció)

A kép szerzője: Ardash Muradian (Flickr), licenc: CC BY-SA 2.0

Az előzményeket tekintve teljesen megjósolhatatlan volt, hogy ki az esélyesebb ma. A Perth nagyon jól kezdte az idényt, majd visszaesett a játékuk, ellenben az Adelaide gyengébb kezdés után erősített bele – viszont ez a meccs Perthben volt, és itt a kékek már négy éve nem tudtak nyerni egyszer sem.

Sajnos elég szerencsétlenül jött ki, hogy a BBL-nek pont ez a döntő szakasza esik egybe a tegnap indult ILT20-szal (az Arab Emírségek nagy ligájával), mert emiatt számos kiváló játékos, akiket oda is szerződés köt, el kellett, hogy hagyja a BBL-t. Ilyen volt a Scorchersnél Laurie Evans, míg a Strikersnél Jamie Overton (aki az idei torna összes játékosa, nem csak csapattársai közül a második legtöbb kaput szerezte), Chris Lynn (aki pedig a harmadik volt a futásranglistán) és Adam Hose, a közepes rendű ütős is. A narancsoknál régebb óta hiányzott továbbá sérülés miatt Ashton Turner és Jhye Richardson, valamint válogatottbeli kötelezettsége miatt távozott Zak Crawley is. Emiatt került be a csapatba például az a Sam Fanning is, akinek ez lett élete első BBL-mérkőzése.

A hazaiak a kergetést választották, mivel valószínűleg úgy gondolták, ahogy halad az idő, a talaj majd fel fog gyorsulni, és az az ő ütőseiknek kedvez majd így. Ez viszont azt jelentette, hogy rögtön azzal a Matthew Shorttal kellett szembenéznie a dobóiknak, aki, mint most bejelentették, megkapta a szezon Aranyütő Díját, mivel az alapszakaszban ő szerezte a legtöbb futást (több mint 500-at). A második játszmában ugyan Short kiesett, de nem ez a Short, hanem a névrokona és egyben nyitó párja, D’Arcy Short. Viszont nem kellett sokat várni kettejük félelmetesebbikének a búcsújára is: az 5. játszma elején Andrew Tye egy tűpontos begörbülő yorkival betalált a középső karó aljába. A 10. játszma végéig elég szenvedősen haladt tovább a Stikers: két olyan játszmájuk is volt, amikor csak 1–1 pontot szereztek, és két olyan is, amikor újabb kaput vesztettek. A félidő felénél így 52/4 volt az állás, a több tízezer hazai szurkoló nagy örömére. Ám ekkor hirtelen minden megváltozott, a több tízezer hazai szurkoló nagy bánatára. Jake Weatherald hirtelen elkezdett határokat gyártani: így a következő játszma 17, azt azt követő pedig 14 futást hozott, majd azonnal jött tőle még két négyes, amivel már az 56 pontot is elérte, és csak ezek után esett ki. A folytatásban még az olasz Benjamin Manenti és Henry Thornton is 20 futás fölé jutott, bár érdekes módon pont a választható erőfölényben nem szerzett senki újabb határt. Végül az Adelaide 155 ponttal zárt, ami sokkal jobb, mint amit hinni lehetett a játékrész felénél, de összességében kergethetőnek tűnt.

Némileg váratlanul a perthiek a második félidőre az újonc Fanninget tették be nyitni, ő azonban állta a sarat, és teljesítette, amiért beküldték: 20 dobás után, 31 ponttal esett ki. Az erőfölény (4 játszma) végére 33/0 volt az állás, ami egyelőre bőven a narancsok győzelmét sejttette. Azonban a kékeknél ott volt két balra pörgető lassú dobó, Lloyd Pope és Cameron Boyce, akik egyébként korábban is kiválóan helyettesítették az egész szezont sérülés miatt kihagyó Rásid Hánt: ma például ketten hét kaput szereztek, miközben nem hagyták, hogy az ellenfél a nyomukban legyen. Bár a félidő felénél a 65/4 az jobb volt, mint az első félidő adelaide-i eredménye, de az utána következő időszakban sokkal gyatrábban teljesítettek a Scorchers ütősei. Cooper Connolly volt az egyetlen, aki még 22-ből 31-ével valami értékelhetőt mutatott, de a többiek szinte semmit: ennek pedig az lett az eredménye, hogy a teljes perthi együttes elfogyott 16.2 alatt, 105 futásnál, így meglepően nagy vereségbe futottak bele, és búcsúztak az idei BBL-től.

Nem lesz tehát címvédés, és nem lesz továbbra sem olyan, hogy egy klub három bajnoki címet nyer egymás után. Az viszont még megtörténhet, hogy a női torna után ugyanaz a csapat nyerjen a férfiaknál is: a nők bajnoka ugyanis a Strikers lett. Hogy most is ők nyerjenek, ahhoz előbb hétfőn a Brisbane Heaten kell túllépniük, majd ha ez sikerül, akkor szerdán a Sydney Sixers vár rájuk.


Alapból nem látható kép
×