Hullámvasútszerű meccsen végül a Sunrisers végzett fent

2024. január 20. – Szerző: Krikettgalaxis

Ahogy haladt előre az idő a mai első SA20-as találkozón, folyton változott, hogy melyik csapatot éreztük előnyben. Nem sokkal a vége előtt még a Super Giantsnek állt a zászló, de egy jó véghajrával végül az Eastern Cape futott be.

Gqeberha belvárosa a városházával (illusztráció)Gqeberha belvárosa a városházával (illusztráció)

A kép szerzője: Leo za1 (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

A Paarl Royals tegnapi vereségének köszönhetően a Durban’s Super Giants a tabella éléről várta a bajnoki címvédő elleni hazai meccset. Már ez a párosítás is sok jót ígért, ahogy az is, hogy a bírók napszemüvegben jöttek ki a pályára – nem kell időjáráskutató szakembernek lennünk ahhoz, hogy kitaláljuk: ez jó időt jelent.

A durbaniek két győzelemmel kezdték az idényt, de utána kikaptak: ahhoz a meccshez képest pedig hármat is változtattak mára. Kimaradt Kyle Mayers, Keemo Paul és Junior Dala, és bekerült Wiaan Mulder, valamint két különböző stílusú afgán dobó, Navín ul-Hak és Núr Ahmad. A Sunrisers ellenben, akik utoljára győztesen hagyták el a pályát, nem akartak letérni a kitaposott útról, és ugyanazokkal a játékosokkal próbálkoztak most is, mint akkor.

A szuperóriások az ütést választották, de az első tíz labdából hetet pontszerzés nélkül hoztak le. Ezt elégelte meg a következő dobásra Quinton de Kock, és ki is zúdított egy hatost a pályáról – ám az az után következő labdába csak beleélezett, így (videózás után) a bíró ki is küldte őt. A másik nyitó, Matthew Breetzke még a hetedik játszmáig kihúzta, eközben pedig 35 pontot gyűjtött be, majd a negyedik rendű Heinrich Klaasen is hozzátett még 31-et, méghozzá mindössze 17 próbálkozásból. 10 játszma után 74/3 volt az állás, a következő dobás után meg már 80/3: ez egyelőre a hazaiaknak kedvezett. Marcus Stoinisen azonban, ahogy azt már máskor is sokszor láttuk, kifogtak a pörgetők, így 9 dobásból csak 1 pontot tudott megszerezni, majd ki is esett. Miután a 13. játszmában Klaasen is búcsúzott, a meccs egyre inkább a kelet-fokföldiek szándékainak megfelelően alakult: a 18 játszma utáni 125/5 már bőven az ő előnyüket éreztette. Ekkor azonban jött egy újabb fordulat: a 19. játszmában Marco Jansen négy egymás utáni dobásából Wiaan Mulder négy hatost ütött, amivel ő maga elérte az 50 pontot is, a csapat meg a 150-et. Jansen egyébként többször egymás után is yorkival próbálkozott, ami nem igazán jött neki össze, Mulder pedig köszönte szépen, és kihasználta ezt a kiszámíthatóságot és a lehetőségeket. A félidőre a Durban 159 futáson állt, ami se nem jó, se nem rossz eredmény nem volt, és megalapozta azt, hogy a második félidő is izgalmas legyen.

A kergetés első játszmája kicsit hosszúra nyúlt, mert Reece Topley háromszor is széleset dobott, de aztán a harmadik játszmában ugyanő egy rövid kigörbülővel elérte, hogy Dawid Malan elrontsa a húzást és elkapás legyen a vége. Ugyanebben a szakaszban Stoinis is dobott, méghozzá igen takarékosan, jóvátéve azt, hogy ütősként ma nem alkotott valami nagyot – aztán újabb kapu következett egy kifutásból, 8 játszma után pedig már 42/3 volt az állás: a Durban szépen maga felé billentette az esélyeket. Ekkorra már a múltkor százast szerző Jordan Hermann is kiesett, viszont jött Aiden Markram és Tristan Stubbs, akik megint fordítottak egyet a keréken azzal, hogy egy 56-futásos társulást hoztak össze. A 15. játszmában viszont Stoinis két kaput is szerzett, a pontszerzés pedig megint lelassult: a játszma végére pont úgy 102/5-re álltak a narancsok, mint ahogy ellenfelük állt az első félidő ugyanezen pillanatában. Csakhogy, mint emlékezhetünk, nekik volt egy Mulderük, azokkal a hatosokkal, és most valami hasonlót kellett volna felmutatnia a vendégeknek is. És bizony a határesemények jöttek is, ha nem is olyan tömbben, hanem elszórtan, de szép számmal, méghozzá nagyrészt Stubbsnak köszönhetően: ő így végül 37 dobásból 66 ponttal zárt, és 4 megmaradó dobással bevitte a célba a csapatát.

Ezzel az újabb győzelemmel a Sunrisers visszaelőzte az MI-t, és följött a harmadik helyre, míg a Durban NFA-ja annyira leromlott, hogy visszacsúszott a második helyre a szintén 13 pontos Royals mögé.


Alapból nem látható kép
×