Pápua Új-Guinea a női Óceánia-kupa bajnoka

2024. január 21. – Szerző: Krikettgalaxis

A tavalyi 4 helyett idén már 6 válogatott küzdött meg az úgynevezett Óceánia-kupán, köztük egy nem hivatalos új-zélandi maori csapat. A tornát a tavalyi bajnok, Pápua Új-Guinea nyerte meg, még ha nem is teljesen simán.

Pápua új-guineai őslakók (illusztráció)Pápua új-guineai őslakók (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A férfiak 2001-es Óceánia-kupáján (tehát jó régen) szerepelt utoljára egy felnőtt maori csapat valamilyen nemzetközi tornán: ez ismétlődött most meg a női Óceánia-kupán. 2001-ben persze még nem is létezett az NH20 fogalma, most pedig hiába létezett, az ő meccseik nem számítottak hivatalos NH20-as mérkőzésnek, bárki ellen játszottak is – hiszen nem hivatalos, az ICC (Nemzetközi Krikett-tanács) által el nem ismert válogatottról van szó.

Az öt további résztvevő Pápua Új-Guinea, Vanuatu, Szamoa, a Cook-szigetek és a Fidzsi-szigetek volt. A hat csapat előbb egy csoportkörben játszott egymással: a 15 meccsből 10, amikor nem az új-zélandi maorik szerepeltek, NH20-asnak lett elismerve. Semmilyen körbeverés nem történt, hanem volt egy egyértelmű sorrend, és mindenki mindenkit legyőzött, aki a sorban mögötte következett: az élen a maorik végeztek, a második Pápua Új-Guinea lett, majd Szamoa, Vanuatu, Cook-szigetek és Fidzsi-szigetek volt a sorrend.

A végén még három mérkőzést rendeztek, ami a végső helyezésekről döntött, itt viszont már két alkalommal is felborultak az iménti erőviszonyok. A döntőben Pápua Új-Guinea ugyanis ezúttal diadalt aratott a maorik felett, megnyerve a tornát, míg a harmadik helyért vívott küzdelemben Vanuatu kerekedett felül azon a Szamoán, akitől kikaptak a csoportkörben. Egyedül szegény Fidzsi-szigetek nem tudta legyőzni másodszor sem a Cook-szigeteket, így ők lettek a végső hatodik helyezettek.

Ami az egyéni teljesítményket illeti: itt egy-egy vanuatui lány lett a legjobb. A legtöbb futást (227-et) Rachel Andrew szerezte, aki egyébként a Cook-szigetek ellen a vanuati női krikett első NH20-as százasát is elérte, míg a legtöbb kapu (13) Selina Solman nevéhez fűződik.


Alapból nem látható kép
×