Meglepetések nélkül kezdődött el Zimbabwében a vb-selejtező utolsó köre

2023. június 18. – Szerző: Krikettgalaxis

Két eddig még nem látott párosítás (lesz még néhány ilyen) és az esélyesebb csapatok viszonylag sima győzelmei – ez jellemezte a férfi ENN-világbajnokság selejtezőjének mai nyitónapját. A házigazda Zimbabwe és a Karib-térség is kipipálta papíron gyengébb ellenfelét. Sean Williams zimbabwei csúcsot döntött 70 dobásból elért százasával.

Zimbabwei táj vonuló elefántokkal (illusztráció)Zimbabwei táj vonuló elefántokkal (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Már csak két hely kiadó az idei ENN-világbajnokságra: a küzdelem ezért a két helyért ma kezdődött el tíz csapat között. A helyszín Zimbabwe, azon belül is a főváros két pályája: a Harare SC és a Takashinga SC pályája – utóbbin ez az első alkalom, hogy férfi válogatottmeccset rendeznek.

A nyitónap két mérkőzését egyidőben, 9 órakor kezdték (és ez a többi napon is így lesz a csoportkör alkalmával).

Az első meccsen a zsúfolt lelátókon rengeteg néző látta, amint a házigazda Zimbabwe dobással kezdett Nepál ellen. Meg kell azonban vallani: a nepáli ütőjáték egyáltalán nem volt rossz, nem látszott rajtuk, hogy a himalájai ország (Zimbabwével ellentétben) nem is teljes jogú tagja a Nemzetközi Krikett-tanácsnak. Nyitó ütősük, Khusal Bhurtel különösen jó napot fogott ki – legalábbis sokáig így tűnt, mert 99 futásig nagyon szépen haladt a pontok gyűjtögetésével, de ekkor (pont a legrosszabbkor) Wellington Masakadza egy yorkival kidobta őt. Végül a csapat 290 ponttal zárt, ami nem tűnt rossz eredménynek, de még így is lehetett bennük hiányérzet, ugyanis a haláljátszmák elég rosszul sikerültek nekik: az ember úgy érezte, hogy egy kis szerencsével (vagy ütésre jobban kiképzett dobókkal) legalább 20–25 futással többet is begyűjthettek volna.

Zimbabwe a nyitó ütős posztján újoncot avatott: a 27 éves Joylord Gumbie végülis nem vallott szégyent, hiszen 25 futásig jutott. De amilyen jó volt a nepáli ütőjáték, olyan gyenge a dobójáték: az egész játékrészben csak 2 kaput szereztek, így a zimbabweiek két tapasztalt, európai származású játékosa, Craig Ervine kapitány és Sean Williams mindketten 100 pont fölé jutottak, és úgy szerezték meg a győzelmet a házigazdák számára, hogy még 35 dobás meg is maradt nekik. Williams ráadásul 70 dobásból érte el a százast, amivel megdöntötte a leggyorsabb zimbabwei ENN-százas rekordját, amit egyébként eddig Regis Chakabva tartott 75 labdából elért 100 ponttal.

A mai második mérkőzés az amerikai kontinens rangadója volt: az USA és a Karib-térség csapott össze. Ahogy Zimbabwe–Nepál, úgy ilyen párosítás sem volt még soha férfi ENN-ben, de ezen a tornán még jónéhány hasonló várható.

Kisebb meglepetésre a dobást választó amerikaiak (főleg az elején) elég sok gondot okoztak a tapasztalt karibi ütősöknek, és bár négyen is átlépték az 50 pontot, de a két nyitó ütős például összesen csak 2 futást tudott begyűjteni (Brandon King kacsázott). Végül az utolsó játszmát már végig sem tudták ütni a karibiak, mert kiesett az utolsó ütősük is – már ez önmagában is elismerésre méltó teljesítmény az amerikai dobóktól, hát még ha hozzátesszük, hogy a játékrész során legalább négy elejtett elkapási kísérlet történt a mezőnyben. És még azt is tegyük hozzá, hogy a két meccsre eltiltott Ali Khan ott sem volt a dobók között!

De aztán nem borult fel a világ rendje, és a jól gazdálkodó karibi dobók viszonylag simán hozták a meccset a tapasztalt szigetországiaknak, még úgy is, hogy az amerikai Gajanand Singh (életében először) 100 pont fölé jutott. A sisakját levéve és karjait felemelve ünnepelt, és látszott rajta, hogy nagy érzelmek szabadulnak fel benne. Mint a meccs után elmondta: ezt a százast apja emlékére ajánlja, aki két éve, akkor hunyt el, amikor ő bemutatkozott az egynapos nemzetközi krikettben.


Alapból nem látható kép
×