Indiáé az első nap az első Anglia elleni teszten

2024. január 25. – Szerző: Krikettgalaxis

Nem kevesebb mint 5 mérkőzésből álló tesztsorozatot kezdett ma el egymás ellen India és a vendég Anglia. Az első teszt első napján az angolok nem túl magas pontszámmal már mind ki is estek, míg India jól halad: hátrányuk 127 futás egy kapu elvesztése mellett.

A Tádzs Mahal (illusztráció)A Tádzs Mahal (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Nagyon fontos szakaszához érkezett a 2025-ig tartó teszt-világbajnokság a két válogatott számára: sokminden eldőlhet akár már ezen az ötmeccses sorozaton is. Főként Anglia szempontjából: ha nem tudnak több mérkőzést is megnyerni, már most kezdhetnek lemondani a döntős álmaikról.

Ezúttal Haidarábádban járunk, ahol már előre nyilvánvaló volt, hogy a lassú dobók paradicsoma lesz ez a pálya. Bár Rohit Sarmá még azt is megkockáztatta, hogy a szóval illesse a talajt, de például Ben Stokesnak, az angol kapitánynak az arcán eléggé fanyar mosoly volt megfigyelhető, amikor megkérdezték tőle, hogy milyennek látja előzetesen a sávot.

A körülmények persze az összeállításokra is hatással voltak: mindenki teletömte a csapatát pörgetőkkel. Mivel Stokes egy korábbi térdműtétje után még nem vállalkozik a dobásra, ezért azt kellett megállapítanunk: az angol csapat mindössze egyetlen sebes dobóval állt fel (ez Mark Wood volt) – ilyen még 1877 óta egyszer sem volt! Olyan már igen, hogy többet is beneveztek, de csak egyet használtak: 1888-ban... Az már ehhez képest szinte semmiség, hogy 2012 óta most fordult elő először, hogy az angolok két balkezes pörgetőt is betettek a csapatba. Indiánál az is látható, hogy próbálnak a jövőre is gondolni: több nagy öreg kimaradt: 2011 óta először történt meg, hogy egy teszten sem Virát Kohlí, sem Csetesvar Pudzsárá, sem Adzsinkja Raháne nem játszik: úgy tűnik, mostanában inkább például Jasaszví Dzsájszvál és Subman Gil csapatba építését próbálják meg erőltetni.

A dobásra kényszerülő India egyébként, biztos, ami biztos, betett a csapatba két gyors dobót: náluk Dzsaszprít Bumráh és Mohammad Szirádzs kezdett. De aztán 8 játszma után úgy tűnik, Sarmá kapitány belátta, hogy ez nem volt a legjobb ötlet: ekkor az angolok már 41/0-ra elhúztak, így jött is a változtatás, és elkezdtek megjelenni az első pörgetők. A 12. játszmában ennek meg is lett az első eredménye, bár érdekes módon pont egy olyan labdából, ami nem térült ki, miközben az ütős úgy próbálta megjátszani, mintha kitérülne: ekkor Ravicsandran Asvin ejtette ki LKE-vel Ben Duckettet. Utána, bár hamarosan újabb két kapu elveszett, az angolok ebédig már a 100 pontot is átlépték, nagyjából tartva a 4-es játszmánkénti átlagot – és úgy tűnt, Joe Root és Jonny Bairstow jól állja a sarat. Ebéd után azonban ők sem sokáig állták már, viszont Stokes igen: míg a sorrendben mögötte levők egyike sem húzta sokáig, ő azért a legvégéig bent maradt, és csak tizedikként, 70 ponttal esett ki, miközben amikor bejött, a csapat még csak 121/4-en állt. A változatosság kedvéért egyébként itt a végefelé még Bumráh is begyűjtött két kaput, nehogy már minden a pörgetőké legyen, de például Szirádzsot még csak próbálkozni sem hívták vissza. Teára egyébként 215/8-cal érkeztek meg a csapatok, a negyed pedig 246-os angol eredménnyel végződött.

A második játékrészre még több mint 20 játszma maradt ma. Dzsájszvál és Sarmá jött be nyitóként, míg dobóként először Wood próbálkozott: 2015 óta először! A másik nyitó az a Tom Hartley volt, aki ma játszotta élete első tesztjét – de szegénynek elég pocsékul sikerült a bemutatkozás. Mindjárt első játszmájából Dzsájszvál két hatost zúdított ki az ő dobásaiból, de utána is még jónéhány négyest megeresztettek ellene az indiai ütősök. Az agresszív játékuknak pedig meg is lett az eredménye: 6.3 alatt a csapat már 50-nél tartott, ami a negyedik leggyorsabb csapat-ötvenesük lett férfi tesztben, azokat a mérkőzéseket tekintve, amikor a statisztikusok rendelkezésre állnak a megfelelő adatok, ráadásul a három eset, ami ezt megelőzte, az mind harmadik vagy negyedik játékrészben történt. Igaz, hogy a 13. játszmában Jack Leachnek sikerült Sarmát kiejtenie, és a következőben Hartley is majdnem szépített az eddigi gyenge statisztikáin egy kapuval (de azt videózás után sem adták meg, mert nem találta volna el a kaput, így nem lett LKE), a magabiztos indiai játék a Sarmá helyére bejövő Gillel is folytatódott. A házigazdák a nap végére 119/1-gyel zártak, ami egyébként 5 fölötti pontarányt jelent, és bár a hátrányuk még 127 futás, de bőven előnyben érezhetik magukat éjszaka.


Alapból nem látható kép
×