Máris visszavágtak a fővárosiak a SEC-nek

2024. január 25. – Szerző: Krikettgalaxis

Három nappal a múltkori hatalmas vereségük után máris újra a Sunrisers Eastern Cape ellen készülhettek a pretoriaiak: bár az első félidőben most is viszonylag alacsony pontszámot értek el, de a múltkorinál azért jóval magasabbat, és ezt most sikerült is megvédeniük – ezzel pedig elmozdultak az utolsó helyről.

A dél-afrikai kormány székhelye Pretoriában (illusztráció)A dél-afrikai kormány székhelye Pretoriában (illusztráció)

A kép szerzője: Hühnerauge (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Elérkezett az SA20 (eddigi rövidke) történetének 50. összecsapása: a címvédő Sunrisers látogatott a tavalyi ezüstérmes, de ez előtt a meccs előtt az utolsó helyen álló Pretoria otthonába. Legutóbb egy rekordrövid meccsen a narancsok gyorsan kidobták az egész fővárosi együttest, majd az alacsony célt úgy lekergették, mint a vihar – de ez most másik pálya, és nyilván az akkori vesztesek is tanultak azóta a hibáikból.

Igaz, a csapatukon nem sokat módosítottak a kékek: csak Senuran Muthusamyt hagyták ki a keretből, a helyére pedig Shane Dadswellt tették be. A vendégek bezzeg kettőt is cseréltek: náluk Tom Abell és a múltkor négyes zsákmányig jutó Ottniel Baartman maradt ki, és Adam Rossington, valamint Beyers Swanepoel került be.

Valószínűleg nem csodálkozik senki, hogy a Sunrisers a dobást választotta: múltkor nagyon bejött nekik. Egyébként egy kis eső is volt a meccs előtt, ami miatt egy picit még a pénzfeldobást is el kellett halasztani, de játékidő nem veszett el. A dolgok azonban mindjárt a legelején más irányt vettek, mint múltkor: az első játszmában Phil Salt két hatost is bemutatott – igaz, ezek után a 2. játszmában Marco Jansen kikacsázta a másik nyitó ütőst, Will Jackst, majd pár dobással később Salt egy gyertyáját kapták el: két játszma alatt 28/2, elég érdekes állás! A harmadik játszma újabb kaput hozott, sőt, az ötödik még egyet: ez utóbbi esetében viszont egyértelműen nem a dobó volt túl jó, hanem az ütős hibázott: Rilee Rossouw gondolkodás nélkül indult futni, és hiába vetődött a végén, nem volt ideje beérni, egy közvetlen találattal Dawid Malan ledöntötte a kapuját. És hogy még jobban bebizonyosodjon, hogy valami nincs rendben ezúttal sem a Pretoria játékosainak fejében: hat dobással később újabb kifutás következett: ezúttal Colin Ingram ismételte meg az előzőeket. Ő is meggondolatlanul indult futni, ő is hiába vetődött, neki is egy közvetlen találat vette el a kapuját (ezúttal Liam Dawson részéről). Ekkor már 52/5 volt az állás, és csak ezek után tudott valamennyire megnyugodni a csapat. Dadswell és James Neesham társulása 46 labdán át bent maradt, mialatt 52 futást gyűjtöttek be: bár nagyon kevés volt például a határesemény, de így is szép visszaépítkezést láthattunk. A sorvég megint keveset tudott hozzáadni, sőt, a csapat megint elfogyott idő előtt, de legalább most 125 ponttal, ami soványka ugyan, de egy nagyon pici reményt mégis adott nekik. Apró érdekesség, hogy az utolsó kapu (Adil Rashid) is kifutás volt: itt is egy közvetlen találatnak köszönhetően nem ért be az ütős egyetlen futásra sem.

És ezek után egy olyan félidő következett, amire igazán nem sokan számítottak. Most a kelet-fokföldiek kapui kezdtek el úgy záporozni, mint múltkor (illetve az első félidő elején) a fővárosiakéi: az első négy rendű ütősük mind 10 pont alatt búcsúzott, de ami még tovább súlyosbította számukra a helyzetet, az az, hogy ez több mint 8 játszma alatt történt meg: egészen pontosan 8.2 alatt még csak 32 futáson állt a csapat! Azonban azért náluk is megállt egy kicsit a földcsuszamlás: itt az 5. és 6. rendű Tristan Stubbs és Patrick Kruger stabilizálta a helyzetet, akik 35 dobásból 40 futást hoztak össze. A 14. játszma végén még így is csak 72 futásuk volt, aztán amikor a következő játszmában Wayne Parnell két kaput is szerzett egy szűz kíséretében, lényegében eldőlt a mérkőzés. Bááár... azért Dawson még a végén ráijesztett egy kicsit a hazaiakra, hiszen a 19. játszmában két hatost is beütött, a 20-adikban meg még egyet, így az utolsó két dobásból legfeljebb egyetlen újabb határral még a győzelem is meglehetett volna a gqeberhaiaknak: Daryn Dupavillon azonban jól dobott, és meg tudta védeni a fővárosiak győztes helyzetét.

A Sunrisers ezzel maradt a dobogó alsó fokán, a Capitals viszont elmozdult az utolsó helyről, a Joburgot letaszítva oda.


Alapból nem látható kép
×