Az angoloknak is egy hetes zsákmány hozta el a győzelmet

2024. január 28. – Szerző: Krikettgalaxis

A két egyszerre zajló teszt mindegyikén egy-egy hetes zsákmánynak lehettünk ma szemtanúi, és mindegyik győzelmet ért a negyedik napon: az India elleni teszten az angolok újonc dobója, Tom Hartley tudott kiejteni hét indiait, ami hozzásegítette őket, hogy 28 futást megőrizzenek előnyükből a legvégére.

A westminsteri apátság Londonban (illusztráció)A westminsteri apátság Londonban (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

126 pontos előnnyel, de a harmadik játékrészben már 6 elvesztett kapuval érkeztek meg az angol ütősök a pálya közepére reggel: köztük az az Ollie Pope, aki tegnap egy szenzációs döngetés után 148-neskivel fejezte be a napot. A szakértők vizsgálata azt állapította meg, hogy a fekete talaj eredményeként a dobósáv még mostanra sem repedezett meg igazán, így ütésre továbbra sem nevezhető alkalmatlannak.

Néhány játszma alatt éppen elértük a játékrész nyolcvanadikját, ami után ki lehetett volna kérni az új labdát, de India egyelőre maradt a réginél. És érdekes módon pont egy gyors dobó, Dzsaszprít Bumráh érte el az első áttörést, még ezzel a régi, megviselt labdával: ekkor Rehan Ahmed búcsúzott. Végül 8 játszmával a legkorábbi lehetőség után cseréltették ki a labdát, amivel viszont furcsamód a pörgetők kísérleteztek tovább. Az angolok viszont, főleg Pope, illetve ezúttal még a 9. rendű Tom Hartley szépen gyűjtögették a futásokat: olyannyira, hogy Pope a 200-at is megközelítette, vagyis egymaga több pontot szerzett, mint amekkora hátrányban volt a csapat két játékrész után. Ennél magasabb hátrányledolgozás egyetlen játékos részéről még csak 6 alkalommal történt a teszt történetében. Aztán a 101. játszma elejétől kezdve néhány dobáson belül hirtelen búcsúzott a maradék három ütős is, a játékrész 420-szal ért véget, ami India számára 231-es célt jelentett. Ennek a lekergetése pályarekord lett volna – igaz, ettől nem kellett annyira megijedni, mert eddig kevés teszt volt ebben a stadionban, szóval nem biztosan volt kijelenthető, hogy lehetetlen a küldetés.

Az angolok közben bejelentették, hogy Jack Leach térdében a korábbi mezőnybeli sérülés következtében vérömleny keletkezett, de nem súlyos, így várható volt, hogy ma ott lesz a dobók listáján ő is. Egyelőre azonban még Mark Wood, az egyetlen gyors, valamint Joe Root és Tom Harley próbálkozott. Utóbbi annak ellenére dobott sokat, hogy emlékezhetünk a második játékrészre, amikor nagyon megszórták őt az ütősök, és rendkívül pazarló lett így a gazdálkodása. Ma viszont sokkal takarékosabb volt, és ami még fontosabb: eredményes is! Az első áttörést is ő hozta meg, amikor a 38 ponton álló nyitó társulást megtörte Jasaszví Dzsájszvál kiejtésével, majd két labdával később kacsával Subman Gilt is búcsúztatta. Ezek után Rohit Sarmá még megpróbált beindulni, de a 18. játszmában egy újabb Hartley-dobásból LKE-vel kiesett: az állás 63/3-ra módosult. A rendben följebb léptetett Aksar Patel meglepően jól harcolt, így teára már 95/3 volt az eredményjelzőn: ez inkább India számára tűnt kedvezőnek.

A tea után azonban szinte alig telt el egy kis idő, Patel máris hibázott, és visszaütött egy labdát Hartley-nak, aki azt elkapva már négyes zsákmánynál tartott. Igaz, utána a sorozatába belerondított egy kicsit Joe Root, majd egy kifutás is: ezért Ben Stokes dicsérhető, aki estében is rá tudta dobni a labdát úgy a kapura, hogy a közvetlen találat miatt Ravindra Dzsadedzsának ne legyen ideje beérni. (Bár azt is tegyük hozzá: Dzsadedzsá valamiért mintha elfelejtette volna, hogy a merőleges vonal a legrövidebb, és elég ferdén futott.) Hamarosan a sérült térdű Leach is bekaszált egy kaput, de ezek után megint Hartley következett, méghozzá háromszor: igaz, közben azért Sríkar Bharat és Ravicsandran Asvin is lefaragott 28–28 futást a hátrányból, így egyre izgalmasabb lett a vége. Viszont a nagy kérdés, a győztes kiléte azáltal dőlt el, hogy ez a három kapu egy kicsikét hamarabb fogyott el, mint hogy a maradék hátrány is eltűnt volna: szoros, izgalmas végjáték volt, de India 28 futással alulmaradt.

Vereségüknek köszönhetően a teszt-világbajnokság tabelláján lecsúsztak a második helyről, egészen az ötödikig, viszont Anglia sem tudott feljebb lépni a 7. helyről, sőt, a győzelem ellenére is lecsúszott a nyolcadikra, mert időközben a Karib-térség is legyőzte Ausztráliát.


Alapból nem látható kép
×