Kis történelmet írtak a dél-afrikai nők Ausztráliában, de nagy történelmet nem

2024. január 30. – Szerző: Krikettgalaxis

Első női NH20-as győzelmét meg tudta szerezni Dél-Afrika a világbajnok Ausztrália ellen, de ahhoz még az amúgy a többi meccsen sem rossz játék sem volt elég, hogy a sorozatot is esetleg behúzzák: azt 2–1-re a hazaiak nyerték.

Koala valahol Ausztráliában (illusztráció)Koala valahol Ausztráliában (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az első összecsapáson az elsőként ütésre kényszerülő Dél-Afrika ugyan csak 147 futást tudott begyűjteni az első félidőben, de érdekes módon ez a nem túl jó eredmény is a valaha volt legmagasabb pontszámuk lett Ausztrália ellen. Az elég változó volt, hogy milyen játszmákat láthattunk tőlük: volt szűz is (dobta: Ashleigh Gardner), de volt például olyan is, amikor három hatos is volt. Az afrikaiak legjobb ütőse egyértelműen Tazmin Brits volt, aki nyitóként nem esett ki a végéig, és 59 futást gyűjtött be, míg a dobók közül Ellyse Perry emelendő ki, aki 2 kapuját 4,33-as gazdálkodással hozta. Érdekesség, hogy 2020 eleje óta ő most először dobott le három játszmát is egy NH20-ban. A kergetés során mindjárt az elején megmutatkozott, hogy Ausztrália a jobb: Beth Mooney is megcsinálta, amit Brits, hogy nyitósága ellenére végig bent maradt, de ő ráadásul 72 futást gyűjtött, és a másik nyitó, Alyssa Healy is összeszedett 46-ot. Bár az, hogy csak 5 dobás maradt a végére, amikor az ausztrálok beértek a célba, még sejtetheti azt, hogy esetleg szoros meccs volt, de valójában nem volt az.

A második mérkőzésen az ausztrálok ugyan végül megmenekültek attól, hogy a valaha volt legkisebb pontszámukat érjék csak el Dél-Afrika ellen, de ami ezerszer jobban számít: a vereséget nem tudták elkerülni, így ez lett az első vesztes női NH20-as meccsük az afrikaiak ellen. A hazaiak az ütést választották, és az erőfölény idején még elég jól haladtak (42/1), de utána egyre lassult a pontszerzés és folyamatosan estek ki az ütőseik. Az utolsó játszma előtt még 10-zel voltak a rekordalacsony eredményük mögött, de legalább Grace Harris két négyese és egy hatosa (az egyetlen hatos a félidőben) fölhozta őket 142-re, amiben azért reménykedhettek, hogy meg tudják védeni. A kergetésben azonban ott volt Tazmin Brits és Laura Wolvaardt, akik 41, illetve 58 pontot hoztak össze, és szinte már a félidő felére eldöntötték az eredményt: a 10. játszma után 75/1 volt az állás. Bár ezek után még 1-2 gyengébb játszmájuk is következett, de a legtöbb esetben mindig beütöttek legalább egy-két négyest is játszmánként, így nagyon nem kellett izgulniuk: 6 dobással a vége előtt lekergették a célt.

A mai, harmadik találkozó döntött a sorozat eredményéről. Ez volt egyébként Marizanne Kapp pályafutásának 100. NH20-as meccse, és a mindenesnek sikerült is emlékezetessé tennie: bár például a rendben előtte és mögötte jövő ütősök is kacsáztak, de ő 48 dobásból többek között 10 négyest is ütve 75 pontig jutott. És hogy legyen valami kihívás a kergető ausztrálok számára, arról még az 5–7. rendű ütősök is tettek: ők mindhárman legalább 20 futással végeztek, sőt, közülük ketten ezt 160 fölötti aránnyal érték el. A sárgáknak egy kicsit hasonló volt a ponteloszlása, mint a dél-afrikaiaknak: volt egy kimagasló emberük (Mooney, 55-ből 82), volt sok kicsi, és volt egy 160 (sőt, 170) fölötti aránnyal 20 fölé jutó is. Bár csak 5 dobás volt már hátra, amikor beértek a célba, de igazán sosem forgott veszélyben a győzelmük. Érdekesség, hogy a mérkőzésen esett 12 kapuból kettő kifutás volt, a többi tizet pedig tíz különböző dobó szerezte.

Ez után a sorozat után a két csapat egymás elleni örökmérlege úgy néz ki, hogy 10 meccsből 9-et nyertek az ausztrálok, míg egyet Dél-Afrika. A két válogatott hamarosan ENN-ben, sőt, egy teszten is megmérkőzik majd egymással.


Alapból nem látható kép
×