Omán legyőzte Írországot a vb-selejtezőn, Srí Lanka letarolta az EAE-t

2023. június 19. – Szerző: Krikettgalaxis

Meglepetésre Omán megszerezte története első ENN-győzelmét egy teljes jogú ICC-tagország ellen, míg a másik meccsen Srí Lanka (Vanindu Haszaranga vezérletével) könnyedén nyert az Emírségek ellen.

Ománi tájkép (illusztráció)Ománi tájkép (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A zimbabwei Bulawayóban megkezdődtek a világbajnoki selejtező B csoportjának küzdelmei is, méghozzá egy papírforma és egy meglepetés eredménnyel.

Az egyik mérkőzésen Srí Lanka és az Egyesült Arab Emírségek történetük harmadik férfi ENN-jét vívta egymással (az előző ilyen összecsapás még 2008-ban volt), és ahogy az eddigi két alkalommal, most is a szigetországiak arattak fölényes győzelmet. Az ütéssel kezdő Srí Lanka klasszikus ENN-játékrészt mutatott be: lassan építkező, de stabilitást biztosító nyitó párossal kezdve, majd szép lassú pontaránynöveléssel haladva, a haláljátszmákban pedig agresszív játékkal. A nyitók, Petum Nisszanka és Dimut Karunáratna közül különösen előbbi tűnt lassúnak 75-ös ütési arányával, de végül mindketten átlépték az 50 futást, mire kiestek. Sőt, ezek után Kuszal Mendisz és Szadhíra Szamaravikrama is 70 fölött végzett, és az ötödik rendű ütősnek, Csarit Aszalankának sem azért nem lett meg az ötvenes, mert kiesett volna, hanem mert letelt az 50 játszma. A végén még Vanindu Haszarnga rövid, de annál értékesebb hozzájárulása érdemel említést: az inkább dobásairól ismert játékos ugyanis 12 labdából szerzett 23 futást. Érdekesség, hogy Srí Lanka úgy jutott el 355 pontig, hogy az első 6-osukra egészen a 48. játszmáig kellett várni!

A második játékrésznek mintegy a feléig teljesen úgy tűnt, az ellenfél meccsben van, alig maradtak el attól, ahogy Srí Lanka állt ugyanebben az időszakban az első félidőben. De aztán látványosan szétnyílt az olló, és az emírségbeliek utolsó 5 ütősüket nagyon rövid időn belül vesztették el, mindössze 13 futást gyűjtve a 6. és a 10. ütős kiesése között. Ebben ismét csak Haszaranga vállalt nagy szerepet: ma szerezte meg ugyanis élete első ENN-beli ötös zsákmányát, sőt, a végén ezt hatos zsákmányra is bővítette, miközben mindössze 3,00-s gazdálkodással dobott! Az a kapu egyébként, amivel meglett neki az ötös zsákmány, pályafutása 50. ENN-kapuja is volt egyben. Az ütősök most egyébként leginkább kiváló csalóka dobásaival nem tudtak mit kezdeni. A Srí Lanka-i dobók közül egyébként Dusmanta Csamíra vállhúzódás miatt kihagyta ezt a találkozót.

Az ezzel egy időben zajló másik mérkőzés igazi meglepetést szolgáltatott. Bár Omán elég jól szerepelt a világkupa 2. ligájában a világelitnél valamivel gyengébb csapatok ellen, de arra nem sokan számítottak, hogy mindjárt történetük első olyan meccsén, amikor egy teljes jogú ICC-tagországgal játszanak, győzelmet tudnak aratni. Márpedig ez most megtörtént, az áldozat pedig Írország csapata volt.

Az ír nyitó ütősök itt is stabilak voltak, és Paul Stirling csak a 9. játszmában esett ki, sőt, később Harry Tector az 50, George Dockrell pedig pályafutása legjobb ENN-eredményét elérve a 90 futást is átlépte, de végül nem sikerült elérniük a bűvös 300 futást sem a játékrész végére. Különösen a 157 (!) nullás labda az, amire nem lehetnek büszkék az írek.

A kergetés során aztán a ragyogó napsütés által is segített Omán meglepően jól teljesített: ha a pontarány időbeli alakulását tekintjük, a második félidő legelejét kivéve végig ők voltak előnyben, és a kapuikat sem vesztették el gyorsan. Kasjap Pradzsápatí 72 pontig jutott, de összteljesítményben talán Zísán Makszúd még rajta is túltett, mert ő is szerzett 59 futást, de még egy kaput is az első játékrészben.


Alapból nem látható kép
×