ILT20: az utolsó az utolsó dobásban felülkerekedett az elsőn

2024. január 30. – Szerző: Krikettgalaxis

Az eddig mindössze egy győzelemmel szerénykedő Desert Vipers a mai meccsen, rendkívül kiélezett végjáték után, egyetlen megmaradó labda nélkül lekergette a mindössze egy vereséggel az élen álló MI Emirates által felállított célt, így elmozdult az utolsó helyről.

Egy sivatagi vipera (egészen pontosan: szarvasvipera) (illusztráció)Egy sivatagi vipera (egészen pontosan: szarvasvipera) (illusztráció)

A kép szerzője: Holger Krisp (Wiki Commons), licenc: CC BY 3.0

A nagy krikettbajnokságok egyik közös jellemzője, hogy igen kiegyenlített szokott lenni a mezőny, nincsenek nagy különbségek az egyes csapatok játékerői között. Ez különösen igaznak tűnik eddig az ILT20 idei szezonjára, hiszen elég sok a 4 ponttal rendelkező együttes, és sem az első, sem az utolsó helyezett nem nagyon lógott ki fölfelé vagy lefelé a többi közül. Így aztán amikor azt láttuk, hogy ma az első MI Emirates és az utolsó Desert Vipers csatázik, egyáltalán nem mondhattuk biztosra, hogy előbbi fog nyerni. Nem is nyert.

Az MI ugyanazt a csapatot küldte ma pályára, amelyikkel legutóbb (csere után) befejezte az előző meccsét, a Vipers pedig hármat változtatott a legutóbbi kezdőcsapatán: Sherfane Rutherford, Sádáb Hán és Árjan Lákrá helyett Alex Hales, Mohammad Ámir és Alí Naszír játszott.

A viperák a dobást választották, és igen jól is kezdtek benne. Az első két labda rendkívül hasonló volt: Ámir dobását Kuszal Perérá nem igazán tudta védeni, viszont a bíró egyik alkalommal sem ítélt elkapást. Másodjára viszont a Vipers kikérte a videóbírót, ami megállapította, hogy ezúttal történt egy kis beleélezés, így Perérá máris ballaghatott le a pályáról. Sahín Sáh Afrídí viszont, akitől sokat várnak a meccs elején, ezúttal csendes maradt, de ezt bőven kompenzálta Luke Wood, aki az erőfölény idején két kaput is begyűjtött még: így az első 6 játszma után 52/3 volt az állás. Érdekes számok: a pontszám jó az MI részéről, de a 3 kapu elég sok. Utána viszont jelentősen lelassult a pontszerzés, nem utolsó sorban a két Srí Lanka-i dobónak, Vanindu Haszarangának és Matísa Patiranának köszönhetően: 5.2 után a következő határesemény a 11.3-ban volt! Így a kékek csak a 14. játszmában érték el a 100 pontos határt, és a legvégére is éppen 150 alatt maradtak, még úgy is, hogy a 19. játszmában 18 futás született.

A szünetben az MI cserélt egyet: Ambátí Rájadú helyett Vakár Szalámhíl érkezett. A viperák jóval később cseréltek, bár ez mindegy volt, mert a lecserélt játékos, Patirana úgysem csinált semmit a második félidőben addig sem. Az ő helyére egyébként Rutherford állt be.

Aztán viszont amennyire megszenvedett a pontszerzéssel az Emirates, ugyanannyira nehezen ment az ütés a Vipersnek is. A dobók részéről itt Fazalhak Fárúkí kezdett nagyon jól: volt egy majdnem szűz játszmája, a következőben kiejtette a nyitó Róhan Musztafát, és az erőfölényben még a kapitány, Colin Munro kapuját is megszerezte. De szót érdemel még a nemrég debütáló Mohammad Rohid is, aki ma is 3 kapuig jutott, ebből ráadásul kettőt az 5. játszmában szerzett magas rendű ütősök ellen. Hat játszma után az állás 36/4 volt, ami sokkal rosszabb, mint az első félidőben ugyanekkor. A 100 futást is később, a 15. játszmában érték el a viperák, és ennek a játszmának a végére már 7 kapujuk is elveszett, így az esélyeik igencsak lecsökkentek... De ekkor jött meg a csereember Rutherford, és a következő két játszmában 5 határt ütve megmentette az esélyeket. Az utolsó játszma előtt már csak 10 futás hiányzott a Vipersnek, ezt pedig egyesével-kettesével addig faragták, míg az utolsó dobás előtt 3-ra voltak a kitűzött céltól. Afrídí pedig képes volt egy akkorát ütni, hogy bőven volt idejük kettőt futni, mire megszerezték a mezőnyben a labdát, sőt, társa, Wood egy harmadikért is elindult. Afrídí még várt, hogy gyorsan felmérje, lesz-e idő a harmadikra, és még ezzel a várakozással együtt is volt: nem lett tehát szuperjátszma, a Desert Vipers éppen elérte a célt.

Győzelmükkel a vörösök elmozdultak az utolsó helyről, de még mindig csak az 5. helyre jöttek föl, ami nem ér rájátszást. Viszont rengeteg 4-pontos csapat torlódik itt, köztük ők is, így még bármi lehet a közeljövőben.


Alapból nem látható kép
×