Tovább szenved a bajnok Giants

2024. január 31. – Szerző: Krikettgalaxis

A tavalyi leggyengébb csapattal, az Abu Dhabi Knight Ridersszel sem bírt a címvédő Gulf Giants az ILT20 mai játéknapján: akkor, amikor már átléptünk a csoportkör második felébe, és amikor már egyre fontosabb lenne minden győzelem.

Abu-Dzabi látképe (illusztráció)Abu-Dzabi látképe (illusztráció)

A kép szerzője: FritzDaCat (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Bár, mint írtuk, már a fele letelt a csoportkörnek, de az ILT20-ban nem (sem) úgy van, hogy az alapszakasz első felében mindenki mindenki játszik egymással, majd a második felében még egyszer, hanem néha bizonyos párosítások mindkét példánya lezajlik az elején vagy éppen mindkettő inkább a végén. Így ez a két csapat sem találkozott még egymással ebben az idényben. Tavaly viszont igen, és akkor mindkétszer a narancsok nyertek: ami nem is csoda, hiszen akkor ők lettek a bajnokok, míg az ADKR az utolsó.

A Giants egyet változtatott azon az összeállításán, amellyel legutóbbi meccsét befejezte: nem volt itt most Chris Jordan, de itt volt Jamie Overton. Ugyanígy a Knight Ridersnél is egy csere volt a múltkori befejező összeállításhoz képest: Matiulláh Hán helyett egy Húsz20-as újonc, az emírségekbeli (bár a neve alapján indiai származásúnak tűnő) Szágar Kalján került be a csapatba.

Az ütésre kényszerülő címvédőnél most is ott volt, mint nyitó ütős, a fiatal angol Jamie Smith, aki az első meccsen igen szépet alkotott, de azóta nagyon visszaesett a teljesítménye: és bizony ma is egyetlen futás után kiesett. A beindulás James Vince-nek sem sikerült, viszont a harmadik rendű Chris Lynn már eredményesebben ütött, és a 9. játszma végére az ő vezérletével már 72/2-re jött föl az együttes. Ekkor viszont ismét leült egy kicsit a játék, és 4 teljes játszma végigment határesemény nélkül, a negyedik végén pedig a türelmes, viszont emiatt kevésbé jól haladó Jordan Cox is búcsúzott. Őt egyébként ugyanúgy Imád Vaszím ejtette ki, mint korábban Vince-t: az a Vaszím, aki ezek után valamilyen kisebb sérülés miatt a mezőnyt is elhagyta. A félidő végéig Uszmán Hán és Shimron Hetmyer is bemutatott egy kicsi, de hasznos epizódszerepet, így a végére 161-re tudott följönni a Gulf Giants.

A szünetben lezajlottak a cserék: a Giantsnél Lynn helyére Richard Gleeson érkezett, az Abu-Dzabinál pedig Ali Khan helyére Joe Clarke.

És mindjárt az első dobásban a két csereember nézett farkasszemet: Gleeson dobott Clarke-nak. Ebből persze semmi érdekes nem sült ki, és a dobók következő játszmáiból sem: Clarke és Michael Pepper szépen haladt előre egészen az erőfölény végéig: ekkor az állás 62/0 volt, de ami igazán különleges ebben, az az, hogy a 62-ből 23 (!) extra pont volt! Bár Clarke ezek után kiesett, de Pepper még tovább menetelt 59 futásig, és bár a többiek nem sok különöset mutattak, de a 16. játszma végére már 131/4-en állt a csapat. Ekkor viszont egy váratlan dolog történt: a sivatagi városban, Abu-Dzabiban eleredt az eső! A DL-eljárással kiszámolt cél ekkor 122 lett volna, vagyis ahogy mindenki érezte, a Knight Riders volt előnyben – de végül nem volt szükség ezekre a számításokra, mert amilyen könnyen jött, úgy el is ment az eső, és csak nagyjából 20 perc veszett el: így a meccset játszmaveszteség nélkül lehetett folytatni. A hátralevő rövidke menetben pedig Andre Russell gyorsan beütött három hatost is, így aztán a mérkőzés gyorsan eldőlt: az ADKR 10 dobással a vége előtt beért a célba.

Újabb két pontjukkal a lilák már a harmadik helyre ugrottak fel, közvetlenül az onnan leszoruló mai ellenfelük elé.


Alapból nem látható kép
×