Srí Lanka-i előny a soha nem látott tesztpárosítás első napján

2024. február 2. – Szerző: Krikettgalaxis

A világ első Srí Lanka és Afganisztán közti tesztje kezdődött el ma Kolambában. A négy újoncot is felvonultató afgánok mindössze 198 pont után mind kiestek, míg Srí Lanka már 80/0-val áll a nap végén.

A híres Kilencívű Híd a Srí Lanka-i Badulla körzetben (illusztráció)A híres Kilencívű Híd a Srí Lanka-i Badulla körzetben (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A(z egyik) legfiatalabb tesztország, Afganisztán eddig még csak 5 ellenfél ellen játszott valaha tesztet: többek között még Srí Lanka ellen sem léptek eddig pályára ebben a formátumban. A nagy nap most érkezett el: a két válogatott egyetlen teszten csap össze a szigetország fővárosában.

Míg a hazaiaknál csak egy debütáns mutatkozott ma be (Csámika Gunaszékara, a jobbkezes sebes dobó), addig a vendég afgánok négy újoncot is avattak: most játszotta első tesztjét az amúgy rutinos Núr Alí Zadrán, valamint három dobó: Zia ur-Rehmán, Navíd Zadrán és Mohammad Szalím.

Meleg és nedves februári nap fogadta a csapatokat a Szingaléz Sportklub krikettpályáján, ahol talán az errefelé megszokottnál dúsabb fű borította a sávot. Némileg meglepő módon Srí Lanka a dobást választotta, de mint látni fogjuk, ez nem bizonyult rossz döntésnek részükről.

A szigetországiak egy jobb és egy balkezes gyors dobóval kezdtek: Aszita Pranánduval és Visva Pranánduval, akik mindketten nagyon jól teljesítettek a mérkőzésen. Asita például mindjárt az első játszmában kiejtette Ibráhim Zadránt: a bíró pályafutásának egyik legkönnyebb LKE-döntését kellett meghoznia, annyira egyértelmű volt. Utána viszont Núr Alí Zadrán és Rahmat Sáh szép haladásra kapcsolt: utóbbi először elérte a 17 pontot, ami azért érdekes, mert így átvette a vezetést az afgán teszt-örökranglistán, majd még ebéd előtt 48 pontig is följött. Ekkor azonban Núr Alí Zadrán már nem volt a pályán: ő egy Visva Pranándu-labdát ütött fel jó magasra, amit aztán maga a dobó kapott el. Az ebédszünetben az eredményjelzőn álló 90/2 inkább a vendégeknek kedvező eredménynek tűnt.

Ebéd után viszont sehogy sem jött ki a lépés az afgánoknak. Bár Rahmat Sáh hamar elérte az 50-et, majd továbbra is magabiztosan lépegetett, de végül 91-es állásnál Prabhát Dzsajaszúrija őt is kipörgette: ez a kiesés egyébként leginkább a kapus, Szadhíra Szamaravikrama érdeme, aki már azelőtt elindult balra, mielőtt a labda lepattant volna: sejtette ugyanis, hogy Sáh egy kanál-söprést próbál majd meg kivitelezni, és így is lett: az időben történő elindulásának köszönhetően a kapus egy szép egykezes elkapást tudott bemutatni. Az összes többi afgán ütős pedig elég keveset tudott hozzáadni: Nászir Dzsamál például még nulla ponttal elnézett egy labdát: azt hitte, ki fog pörögni, ehelyett egyenesen a kapujába vágódott – de az alsóbb rendű ütősök is legfeljebb 21 futásra voltak képesek. Teáig még csak 5 kapu veszett el 168 futás ellenében, de a hátralevő 5 kiesés alatt csak 30-cal tudtak följebb jönni az afgánok, akik végül tehát 198-cal végeztek. A két Pranándu összesen 7 kaput vállalt, Dzsajaszúrija pedig a maradék hármat. Érdekesség, hogy 54 játszmán át egyetlen DFR-kikérés sem történt, utána pedig 8 játszmán belül öt is. Amúgy általában a bíróknak volt igazuk.

A napból ezek után még jóval több mint 10 játszmányi idő hátravolt. Ezt pedig Nisán Maduska és Dimut Karunáratna ütötte végig: 14 játszma alatt 80 futásig jutottak el, meglepően sok (13) négyest (és nulla hatost) ütve, és nem sok kétséget hagyva afelől, hogy a második napon Srí Lanka szép előnyt építhet majd fel.


Alapból nem látható kép
×