Írország 5–0-ra mosta le Zimbabwét női NH20-ban

2024. február 2. – Szerző: Krikettgalaxis

Az ENN formátumú sorozat után öt NH20-on is találkozott egymással az ír és a zimbabwei női válogatott Hararében: az utolsó két találkozó kicsit szorosabb lett ugyan, de így is az európaiak nyerték könnyedén 5–0-ra a sorozatot.

Talán egy ír szurkoló (illusztráció)Talán egy ír szurkoló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az első mérkőzésen újra ugyanazt láthattuk, mint az ENN-sorozatban többször: az ír nyitó ütősök tündöklését. Ezúttal a 18 éves Amy Hunter és Gaby Lewis volt az, akik lényegében ketten eldöntötték az egész meccset: mire kettejük közül az első, Lewis (56 ponttal) kiesett a 16. játszmában, már 138 ponton állt a csapat. A többiek nem sokat adtak már hozzá, de Hunter még elmenetelt 101-neskiig: ez lett neki az első NH20-as százasa. Érdekesség, hogy a nyitó ütősöknek ehhez a szép eredményhez hatosokra nem is volt nagyon szüksége: csak egy maximumot ütöttek, viszont ketten együtt 23 négyest mutattak be. A zimbabweieknél ma debütált NH20-ban a 17 éves Kudzai Chigora: neki ez elég felemásra sikerült, mert szerzett ugyan két kaput (igaz, nem a nyitókét), de 46 futást hagyott maga ellen, ami Zimbabwe színeiben negatív rekordot jelent. Írország végül 191 ponttal zárt, a kergetés során pedig nem igazán volt esélye az afrikaiaknak. Legeredményesebb ütősük, Mary-Anne Musonda is csak 46 pontot ért el, de ahhoz is 42 dobás kellett, a többiek pedig még ennél is jóval hamarabb kizúgtak, így a csapat 57 futásos vereséget szenvedett.

A második meccs teljesen hasonló forgatókönyv szerint alakult. Bár most Zimbabwe döntése volt, de ismét az írek kezdtek ütéssel, és a Hunter–Lewis pár megint nagyon sokáig bent volt. Ezúttal Hunter 77-neskivel vitte végig a félidőt, míg Lewis 44 ponttal esett ki, amik picit kisebb számok, mint legutóbb, így nagyon jól jött még az európaiaknak Orla Prendergast 17 dobásból elért 37 futása is. Zimbabwe egy újonc dobóval is próbálkozott Christine Mutasa személyében, de ő sem ért el semmi eredményt, Írország könnyedén masírozott el 172 pontig. A kergetésben Kelis Ndhlovu a maga 52 futásával még adott egy kis reményt, de a 4. rendtől kezdve kivétel nélkül mindenki legfeljebb 3 futásra volt képes, ami, mondanunk sem kell, megint sima vereséget eredményezett nekik. Írországnál ezúttal volt egy dobó is, aki kimagaslott: Laura Delany 4 kapuig jutott el 3,0-s gazdálkodás mellett.

A harmadik alkalom egy nagyon pici változatosságot hozott: jelesül azt, hogy Lewis most kacsával kiesett az elején! De ez a tény nem sokat változtatott az összképen: Hunter most is eljutott 42-ig, Prengergast 69-ig, míg Delany 54-ig, így az írek 170-es célt tudtak felállítani. Azok az írek, akik viszont ezúttal nem kevesebb mint 8 dobót vetettek be a második félidőben: így persze egy-egy dobó nem tarolta le egymaga a zimbabwei rendeket, de négyen is hozzátették a magukét, és még két kifutás is nehezítette az afrikaiak dolgát. Legtöbb ütősük megint egy számjegyű eredménnyel búcsúzott, csak Ndhlovu, Chiedza Dhururu és Loreen Tshuma lépte át a 20-at, de ők is elég lassan. Így Zimbabwe harmadszor is bőven lemaradt a célról: ezúttal 60 futással vesztettek.

Az afrikaiak a legközelebb a negyedik találkozón álltak a győzelemhez: ez a meccs ugyanis a kezdéskori eső miatt 8–8 játszmásra lett lerövidítve, és nyilván minél rövidebb egy mérkőzés, annál kevésbé jönnek ki az erőbeli különbségek. Ezúttal Zimbabwe ütött először, és bár egyetlen ütősük sem volt, aki kimagaslót alkotott volna, de most nem bánták annyira a kapuk elvesztését az idő rövidsége miatt. Négyen is voltak, akik elérték a 10 futást, és összességében tudták tartani a 8 fölötti pontarányt, ami azt jelentette, hogy 65-tel végeztek. De a korábbról már jól ismert ír magas rend ma is ugyanolyan magas színvonalon játszott: Hunter ugyan 19 ponttal kiesett, de Lewis és Prendergast, főleg utóbbi, nagy magabiztossággal ütött, és az utolsó előtti dobásból egy hatossal le is zárták az egész találkozót: 4–0.

Végül a mai, ötödik összecsapás is viszonylag kiegyenlített játékot hozott. Itt most már mindenkinek volt alkalma kísérletezgetni is: az írek is bedobtak egy újoncot (a 19 éves kapust, Joanna Loughrant) és a zimbabweiek is (a 15 (!) éves Beloved Bizát). Hunternek ma sem jött össze jól az ütés, de Lewis és Prendergast most is 42–42 futásig eljutott: ami viszont kicsit aggaszthatja az íreket, hogy rajtuk kívül a többiek szinte semmit sem mutattak, és ma már csak 138 futást tudott elérni a csapat. Ráadásul Ndhlovu és Musonda nyitó párja ma már olyan jól összeállt, hogy ezen a konkrét meccsen bizony ők alkották a legeredményesebb társulást 77 futással. Csakhogy Zimbabwével is megtörtént ugyanaz, ami Írországgal: a többi ütős náluk sem volt jó (sőt, kifejezetten gyenge volt), így még ezt a viszonylag alacsony célt sem tudták lekergetni: maradt nekik az újabb vereség.

Ezzel a sorozattal együtt a két válogatott egymás elleni örökmérlege úgy alakul, hogy 6 meccset játszottak, és ebből mind a 6-ot az írek nyerték.


Alapból nem látható kép
×