És megcsinálta a Joburg!

2024. február 3. – Szerző: Krikettgalaxis

Tízből mindössze három győzelemmel képes volt bejutni a rájátszásba a Joburg Super Kings, méghozzá annak köszönhetően, hogy ma le tudta győzni a listavezető és már biztosan az első elődöntőbe jutott Durban’s Super Giantst. Méghozzá nem is akárhogy, hanem egy 200 fölötti célt kergetve le! A Capitals szomorkodhat emiatt leginkább.

Részlet Johannesburg belvárosából (illusztráció)Részlet Johannesburg belvárosából (illusztráció)

A kép szerzője: Adamina (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Az SA20 csoportkörének utolsó előtti, de utolsó téttel bíró meccséhez érkeztünk el. Mielőtt elkezdődött volna a találkozó, a Pretoria Capitals állt a negyedik, rájátszást érő helyen, míg a Super Kings egy ponttal lemaradva az ötödik volt: vagyis egy győzelemre lett volna szükségük a továbbjutáshoz a bombaerős Durban ellen. A sárgák esetleg abban bízhattak, hogy a Super Giants már biztos elődöntős helyének tudatában nem ad ki magából mindent...

A johannesburgiak egyet változtattak legutóbbi összeállításukon: Kyle Simmonds helyett egy SA20-as újoncot, Dayyaan Galiemet alkalmaztak ma, aki egyébként egy 27 éves dobó mindenes. A szuperóriások viszont kihagyták nem csak Junior Dalát, hanem az egyik legnagyobb nevű emberüket, Quinton de Kockot is, bár azt nem tudjuk, hogy csak pihentetik, vagy elégedetlenek voltak a teljesítményével. Helyette ma Matthew Breetzke állt be a kapuk mögé, míg a két új játékosuk Reece Topley és a sérülésből visszatérő Dwaine Pretorius volt.

A pénzfeldobást a sárgák nyerték, és a dobást választották. Ez eleinte jól is ment nekik, hiszen 5 játszma alatt elbúcsúztatták a három legmagasabb rendű ütőst, de innentől kezdve fordult a kocka, és a szuperóriások magukhoz ragadták a kezdeményezést. Először Jon-Jon Smuts és Wiaan Mulder egy-egy egyéni ötvenessel tarkított társulása hozta föl 32/3-ról 147/4-re a csapatot, de a 15.6-ban és a 16.1-ben mindketten kidobás áldozataivá váltak. Semmi gond, gondolhatta a Durban, itt van Heinrich Klaasen, az egész szezon legpusztítóbb ütőse – és Klaasen ma is hihetetlen volt, amit művelt! 16 dobással nézett szembe, ebből pedig hármat négyesre, hármat hatosra ütött, és 40 pontig vitte: ezzel a teljes alapszakaszt 200 fölötti (!) aránnyal zárta, ami messze a legjobb az összes csapat összes ütőse közül. Ma neki is köszönhetően a Durban 203 futáson végzett: a Joburgnak tehát fel volt adva a lecke... Hozzá kell tenni, az utolsó játszmában Doug Bracewell kiválóan dobott: négy yorki próbálkozása is szépen sikerült, és csak 7 futást hagyott az ellenfélnek ebben a kulcsfontosságú időszakban.

A hazaiak pedig nem okoztak csalódást a stadiont teljesen megtöltő tömegnek. Náluk nem kellett három kapu elvesztéséig várni egy olyan társulásra, amelynek mindkét tagja 50 fölé jutott: megtették ezt mindjárt a nyitók, Faf du Plessis és a részben magyar Du Plooy Leus. Mindketten 57-tel estek ki, ráadásul Du Plessisnek ehhez mindössze 29 dobás elég volt, így 9 játszma alatt (amikor Du Plessis kiesett) már 102-nél járt a csapat: a cél fele meg is volt, és még 11 játszma volt hátra. Du Plooy még a 17. játszmáig bírta, de ezalatt Wayne Madsen is már begyűjtött 35 pontot, így az utolsó három játszmában 45 futás hiányzott nekik a győzelemhez. Ez volt talán a mélypont: korábban jobban haladtak ennél, de szerencséjükre a végén is jobbak voltak: Moeen Ali 12-ből 26, majd az ő kiesése után Donovan Ferreira 3-ból 14 (!) futással úgy vitte be őket a célba és a rájátszásba, hogy még egy labda maradt is a végére. Nagy meccs, nagy győzelem volt ez a Joburg számára!

Így tehát a szuperkirályok a negyedik helyen továbbjutottak, a Pretoria Capitals pedig bosszankodhat: hiába győztek ma délután az MI ellen, ez most már semmit sem ér számukra.


Alapból nem látható kép
×