A brazil nők jobbak, mint az argentinok – legalábbis krikettben biztosan

2023. június 20. – Szerző: Krikettgalaxis

Öt mérkőzést játszott egymással az elmúlt napokban a brazil és az argentin női válogatott: mind az ötöt Brazília nyerte nagy fölénnyel.

Rio de Janeiro látképe az 1937-ben felavatott Krisztus-szoborral (illusztráció)Rio de Janeiro látképe az 1937-ben felavatott Krisztus-szoborral (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ha fociról lenne szó, mindenki ámuldozna, ha azt hallaná, hogy a két ősi, nagy ellenfél, Brazília és Argentína egymás után ötször is összecsap. Krikettben azonban egyelőre nincs ilyen nagy vetélkedés, és (legalábbis női krikettben) az erőviszonyok sem olyanok, hogy nagy rangadót jelentene a két együttes találkozása. Brazília ugyanis jelenleg sokkal nagyobb játékerőt képvisel, mint déli szomszédaik.

Pedig Argentínában már több mint 200 éve (!) megjelent a krikett, de sajnos azóta nem fejlődött látványosan. Csak az elmúlt néhány évben kezdett ott is kibontakozni valamiféle aktívabb krikettélet, de még sok időre van szükség ahhoz, hogy világszinten is jelentős játékosokat és csapatokat tudjanak felmutatni. Brazília is hasonló cipőben jár, annyi különbséggel, hogy náluk van egy kisváros (brazil szinten kicsi, hiszen kb. 170 000-en lakják): Poços de Caldas, ahol a női krikettet rendkívül komolyan művelik – olyannyira, hogy a településen már több lány krikettezik összesen, mint ahány focizik!

A brazil női válogatott is nagyban épít a Poços de Caldas-i lányokra. Ez a válogatott győzte most le ötször egymás után Argentínát, és hol máshol, mint a Poços de Caldas-i Poços Oval nevű pályán.

Az öt mérkőzés eredménylapja itt érhető el:

A sorozatban a legtöbb futást (165-öt) a 23 éves brazil Laura Agatha gyűjtötte, míg a legtöbb kaput (hetet-hetet) két szintén brazil lány, a 19 éves Carolina Nascimento és a 18 éves Laura Cardoso.

A két csapat közötti örökmérleg női NH20-at tekintve ezzel az 5 brazil győzelemmel 10–0-ra változott.


Alapból nem látható kép
×