Igen alacsony célt megvédve szerzett két fontos pontot a Gulf Giants

2024. február 6. – Szerző: Krikettgalaxis

A négy darab hatpontos csapat közül kettő, a Gulf Giants és a Dubai Capitals találkozott ma az ILT20-ban. A bajnok mindössze 126 pontot hozott össze az első félidőben, mégis bőven megnyerték a találkozót. A legnehezebb feladata talán annak volt, akinek a meccs legjobbját kellett meghatároznia...

A Perzsa- vagy Arab-öböl műholdfelvételen (illusztráció)A Perzsa- vagy Arab-öböl műholdfelvételen (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A 12, illetve 10 pontra elhúzott MI és Abu Dhabi mögött mind a négy együttesnek 6 pontja volt, és csak a nettó futási arány rangsorolt köztük. Ez alapján a Gulf Giants volt a legkedvezőbb helyzetben, de nyilván egyik csapat sem akarta a csoportkör végére is erre a bizonytalan tényezőre bízni a helyezését, ezért rendkívül fontos lett volna a mai győzelem mindkettejüknek. Amikor januárban először találkoztak, a Capitals csak 132 pontot ért el az első félidőben, amit aztán a Giantsnak sikerült lekergetnie. Az a meccs viszont Sardzsában volt, ma pedig Dubajban találkozott a két klub.

A Capitals, amikor megnyerte a pénzfeldobást, úgy döntött, ezúttal a kergetést próbálja ki. Az első játszma azonban a Giantsnek sikerült jobban, hiszen Jamie Smith két négyesének is köszönhetően 10 pontot gyűjtöttek. De sokáig ez volt a legjobb játszmájuk: ezek után ugyanis katasztrófák sorozata történt a számukra. A 2. játszmában Scott Kuggeleijn dobásából Smitht igen könnyen kapták el, és csak 2 futás született, a harmadik pedig szűz lett két kapuval! Ezt Olly Stone dobta, aki csaknem mesterhármast is szerzett: először Chris Lynnt búcsúztatta 1 ponttal, aztán a frissen bejövő Jordan Cox középső karóját billentette ki a nyugalmi helyzetéből, a következő dobásból pedig Gerhard Erasmus lábát találta el – de ebből nem lett LKE. Viszont Erasmus nem sokkal élte túl az esetet: a 4. játszmában egy picit lassabb Kuggeleijn-labdára rosszul időzített egy hajtást, aminek persze elkapás lett az eredménye. 17/4: borzasztó állás volt a narancsok számára! Ezek után az, hogy James Vince és Shimron Hetmyer 68 pontig föl tudtak jönni, egy kisebbfajta hőstettel ért fel. Ekkor viszont Vince is kiesett, a helyére érkező Ájan Áfzal Hán pedig még lassabban haladt. Ezt nyilván ő is érezte, így 17 vele szembeni dobás után, ami alatt csak 10 pontot tudott összeszedni, fogta magát, és visszavonult! Nem sérülés miatt, hanem egyszerűen azért, hogy másvalakinek átadhassa a helyét. Ez egy nagyon ritkán látott taktikai elem, de van, hogy beválik: most viszont a helyére érkezők sem tudtak jobbak lenni. Újabb két játszma telt el szerzett határ nélkül, de újabb kapuk vesztek el, és a végén csak Dominic Drakesnek köszönhették, hogy legalább 126 futást össze tudtak kapargatni összesen: ő ugyanis 12 dobásból többek között 3 hatost ütve szerzett egymaga 24-et.

Kis feladat állt tehát a Capitals előtt, és nagy várt a Giantsre. Utóbbiak abban reménykedtek, talán Blessing Muzarabani adhat még nekik esélyt a gyors dobásaival, hiszen őt hozták be cserével Lynn helyére. Hamatosan a dubajiak is cseréltek: Kane Richardson helyére érkezett Ben Dunk.

Az első két játszma a címvédő tervei szerint alakult, hiszen csak 5 futás született benne (és Muzarabani tényleg jól dobott). Utána viszont a mostanában elég formán kívül levő David Warner ijesztett be egy hatossal: ám ennek a hatása nem tartott sokáig, mert a következő labdából máris elkapták. Kicsit hasonlóan járt Rahmánulláh Gurbáz is: ő két hatost ütött be egymás után, de aztán a következő érvényes dobásból ő is kiesett, miután ő is rosszul időzített egy lassabb labdára. Utána pedig amilyen rosszul ment az ütés az első félidőben a Giantsnek, ugyanolyan gyatrán haladtak a Capitals ütősei is. Az 5.1-ben még volt egy 4-esük, de aztán 57 (igen, ötvenhét!) dobás következett, amikor nem ütöttek egyetlen határt sem, viszont 6 újabb kaput elvesztettek! A 15. játszma végére már 89/8, sőt, a következőére 92/9 volt az állás, ahonnan már szinte reménytelen volt a visszajövetel: nem is sikerült, főleg miután a 19. játszmában az ütősök elbénáztak egy szimplát, és kifutás lett a vége.

Na de ki legyen a meccs legjobbja? – gondolkodhatott el mindenki. A vesztes csapatban ott volt Olly Stone a maga 4 kapujával és 3,5-ös gazdálkodásával (pályafutása legjobb Húsz20-as dobóteljesítményével), de a vesztesek közül ritkán választanak meccs emberét. A győzteseknél viszont 34 futás volt a legtöbb, amit valaki elért, és a dobók közül is öten 1, egyvalaki két kaput gyűjtött be. Végül a 32 futásig jutó Vince-t választották legjobbnak – hát jó, legyen.

A Giants viszont nagyon örülhetett a két pontnak: megerősítették 3. helyüket, és most már pontszámban is megelőzik a mögöttük levőket. A Capitals ellenben az 5. helyen áll, ami nem ér rájátszást.


Alapból nem látható kép
×