Óriási győzelme után elődöntős a Joburg, búcsúzott a Paarl

2024. február 7. – Szerző: Krikettgalaxis

Folytatódott a Paarl Royals alapszakaszvégi gyatra formája: a végselejtezőben igen nagy vereségbe futottak bele az egyre jobban belelendülő Joburg Super Kings ellen: a sárgáknak 9 kapu és 40 dobás maradt a kergetés során.

Részlet Johannesburg belvárosából (illusztráció)Részlet Johannesburg belvárosából (illusztráció)

A kép szerzője: Adamina (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Elérkezett az idei SA20 első olyan kieséses meccse, ami valóban kieséses: a végselejtező vesztese ugyanis – a tegnapi elődöntőével ellentétben – már nem kap több esélyt: befejezi a szereplését és megkapja a 4. helyet a végelszámolásban. A két csapat, aki ide bejutott, egészen ellentétes utat járt be. A Paarl Royals erősen kezdte az alapszakaszt, majd teljesen kipukkadt, és sorozatban négy vereséggel zárt. Eközben a Joburg sokáig az utolsó helyek valamelyikén tanyázott, majd az utolsó három találkozójuk közül kettőn jött két szenzációs győzelem az MI és a Durban ellen, ami berepítette őket ide: nagy lélektani előnyből várhatták ezt az összecsapást, ráadásul hazai pályán, az SA20 egyik leglelkesebb szurkolótábora előtt. Talán csak egyetlen dolog szólt a Royals mellett: a történelem, vagyis az, hogy eddigi négy találkozójukból a Super Kings egyet sem tudott eddig megnyerni.

A Joburg kettőt változtatott ma: Lizaad Williams összeszedett egy sérülést, ezért helyette Sam Cookot tették be, ő viszont külföldi (angol), így betelt a kvóta: egy másik külföldit ezért ki kellett hagyniuk – ez pedig az olasz állampolgár Wayne Madsen lett, aki helyett Sibonelo Makhanya játszott ma. A Paarl legutóbbi meccséhez képest dobófronton cserélt kettőt: Nqabayomzi Peter és John Turner helyére Obed McCoyt és Tabraiz Shamsit tették be.

Amikor a dobást választó sárgák ellen két játszma után már 20 pontot szedett fel az ellenfél, majd két dobás múlva Jos Buttler még egy hatossal jelentkezett, kezdett kényelmetlenné válni a helyzet a hazaiaknak. Ezen az érzésen azonban Cook hamar javított: a következő dobásába Buttler csak beleélezett, a kapus meg elkapta, két labdával később pedig Mitchell van Buuren kacsázott, miután egy húzás helyett csak felső él sikerült neki, a kitérült labdát pedig Imran Tahir vetődve még elérte. Ezek után megint a rózsaszínek pillanatai következtek (4–4–1–4), de utána meg megint a szuperkirályokéi: Nandre Burger is két ütőst ejtett ki egy játszmán belül: 43/4. A játék hullámzása ezek után sem állt meg: két határ nélküli játszma után megint begyorsított a Royals, és a félidő felére 85/4-re jött föl – de aztán ismét elvesztettek egy kaput. Ezekben a percekben is David Miller tartotta bennük a lelket, és ezek után is: ő még eljutott 47-ig (közben nem mellesleg megszerezve pályafutása tízezredik Húsz20-as futását!), de a többiek nem teljesítettek jól. A sorvégen Cook még háromszor lecsapott, így négyes zsákmánnyal zárt, a Royals pedig mindössze 138 ponttal.

Alacsony cél és a torna egyik legjobb nyitó párosa: Du Plooy Leus és Faf du Plessis – mi kellett még a Joburgnak? Semmi, igazából ez lényegében elég is volt. Du Plooy már a 7. játszmában megszerezte az 50-et (amikor társa még csak 18-on állt), majd a félidő felére a két ütős már 100 pont fölé vitte a csapatot. Igaz, hogy ekkor Du Plooy 68 ponttal kiesett (Shamsi dobásának kedvéért előrelépdelt, hogy egy nagyot tudjon beleütni, de nem sikerült, és leverték), de ekkor meg Du Plessis is rákapcsolt, hogy behozza a lemaradását, és gyorsan ő is eljutott 50-ig: a harmadik rendű Reeza Hendricks szinte szóhoz sem jutott már, mire a csapat beért a célba.

Így tehát a johannesburgiak már biztosan a dobogón végeznek: a második elődöntőben majd a Durban’s Super Giants lesz az ellenfelük a döntőbe jutásért. A Royals pedig a negyedik lett idén.


Alapból nem látható kép
×