Fél lábbal már a rájátszásban a Gulf Giants

2024. február 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Újabb győzelmével már szinte az ILT20 rájátszásban érezheti magát a tavalyi bajnok, a Gulf Giants: csak akkor nem jutnak tovább, ha a bajnokságból hátralevő mind a négy mérkőzés kedvezőtlen eredménnyel végződik számukra. Mai vesztes ellenfelük, az MI Emirates ellenben már korábban eldőlt, hogy biztosan továbbjut.

A Perzsa- vagy Arab-öböl műholdfelvételen (illusztráció)A Perzsa- vagy Arab-öböl műholdfelvételen (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mint a bevezetőben utaltunk rá, az Emirates az egyetlen csapat egyelőre, amelyik már bebiztosította a helyét a rájátszásban, de nem volt rossz helyzetben e tekintetben a Gulf Giants sem: 8 pontjukkal és kedvező NFA-jukkal a harmadik helyen álltak.

Míg a narancsoknál nem történt játékosmozgás az utolsó meccsük óta, addig a kékeknél elég sok változás történt. Először is megérkezett Dél-Afrikából Kieron Pollard, az MI-család meghatározó tagja: ő eddig az SA20-beli MI Cape Townban szerepelt, de csapata igen csúfos módon az utolsó helyen végzett, nem érdekeltek a folytatásban, így Pollard máris átjöhetett az Emírségekbe. És ha átjött, hát rögtön át is vette a kapitányi tisztséget az itteni MI-ben. Rajta kívül három új ember is megjelent a csapat keretében: most játszott először a szezonban Dan Mousley, Jordan Thompson és Vidzsajakánt Vijászkánt is – sőt, utóbbi nem csak a szezonban volt újonc, hanem az egész ILT20-ban, hiszen ő tavaly sem szerepelt itt. Nem került be a csapatba viszont például Tim David, Nicholas Pooran, Akeal Hosein és Fazalhak Fárúkí sem: ők mindannyian a válogatottjukhoz utaztak el.

De ha összeállításbeli változás nem is volt a Giantsnél, az ütősrendet kicsit felforgatták azzal, hogy Jamie Smitht, aki nyitóként nem volt túl eredményes, lejjebb sorolták, viszont betették nyitónak Jordan Coxt. Mivel az MI a dobást választotta, így Cox rögtön be is mutatkozhatott új szerepkörében. Azaz nem is annyira rögtön, mert pont úgy alakult, hogy az első 12 dobással mind James Vince nézett szembe – és nem is rosszul, mert ezekből 21 futást szerzett. És a folytatásban is hasonlóan alakultak az arányok: mire Cox (az újonc Vijászkánt dobásából) búcsúzott a 4.2-ben, ő csak 5, míg Vince 20 labdát fogadott, pontszámaik pedig 2, illetve 41 voltak... Az erőfölény után lassult egy kicsit az ütőjáték, és az óriások a 11. játszma végére is csak 77 ponton álltak, miközben két újabb kaput is elvesztettek. Sőt, a folytatásban is egyetlen emberük volt (a hamarosan szintén, egyébként 59 ponttal kieső Vince mellett), aki jól teljesített: pont a lejjebb sorolt Smith, aki a 6. rendben 26 dobásból 43 futásig jutott. A csapat összesítésben 158 ponton állt meg, ami nem volt valami kiemelkedő eredmény. A dobók közül Vijászkánt kapuja mellett azért is dicsérhető, mert 4 játszmája alatt egyetlen határt sem tudtak ellene ütni, míg Vakár Szalámhíl is igen takarékos volt, de ő még 3 ütőst is kiejtett.

Szalámhílt egyébként még a szünet előtt, amikor már teljesítette a kvótáját, lecserélték Ambátí Rájadúra, míg a Giants Chris Lynn helyére hozta be Blessing Muzarabanit.

Aztán ahogy az első félidőben Vince, úgy a másodikban is csak az egyik nyitó ütős tudott stabilitást mutatni: az MI-nél ez Kuszal Perérá volt, aki végül 34 futásig jutott el, ezzel pedig a mérkőzés után hozzá vándorolt át a zöld öv, amit a torna legtöbb pontját szerző ütős viselhet. De amíg ő eljutott eddig a 34-ig, mellőle már hárman is kiestek (a csereember, Rájadú például 1 ponttal), két dobással Perérá után pedig Dan Mousley is búcsúzott, méghozzá a saját hibájából: egy kis ideig bizonytalankodott, ezért a mezőnyben Jamie Overtonnak volt ideje reagálni és kifutást érően rádobni a labdát a kapura. Így a 11. játszma végén 73/5 volt az állás: ekkor már a Gulf Giants volt az esélyes a győzelemre. Ezek után sokáig nem esett ugyan ki senki, de Pollard és Odean Smith lassan szerezték a pontokat, így végül az utolsó játszma előtt már 30 pont hiányzott a győzelemhez: (hacsak nincs a csapatnak egy Rinkú Szinhje, akkor) ez lényegében lehetetlen volt már... Jordan Thompson becsületére legyen mondva viszont, hogy egy ilyen helyzetben is sikerült neki egy 4–6–4–4–6-os sorozatot lehoznia, így egy nagyobb vereség helyett csak 5 futással kapott ki az MI.

A Giants számára ez a győzelem nagyon sokat ér. Most már szinte biztosan bejutnak a rájátszásba, csak egyetlen eset lehetséges, hogy nem: ha Dubai Capitals legyőzi a Desert Viperst és az MI Emiratest is, a Sharjah Warriost legyőzi a Desert Viperst, ők maguk, a Giants pedig kikapnak a Knight Riderstől is. Ha a négy közül bármelyik nem teljesül, akkor már biztos a továbbjutásuk.


Alapból nem látható kép
×