A Dubaj győzelmével teljesen nyílttá vált a végjáték

2024. február 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Ha nem a Dubai Capitals nyerte volna meg a mai meccset a Desert Vipers ellen, akkor két másik csapat máris bejutott volna a rájátszásba, és csak egy maradék helyért folyt volna a harc jövő héten. Így viszont három helyért küzdenek még öten.

Dubaj látképe éjjel (illusztráció)Dubaj látképe éjjel (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mintha már írtuk volna azt ebben a szezonban, hogy az ILT20 két utolsó csapata csapott össze egymással, nem? De igen, többször is. És mivel a mezőny olyan sűrű, így ma is egy ilyen meccsre került sor: az utolsó Capitals és az utolsó előtti Vipers mérkőzött meg most. Nyilván mindkét csapat szurkolói a saját csapatukért szorítottak, a Gulf Giantséi és az Abu Dhabi Knight Riderséi viszont csakis a Vipersért, hiszen a kígyók győzelme az ő csapatuk továbbjutását jelentette volna már ma.

Volt egy kis játékosmozgás az utóbbi napokban a nagy ligák meg a válogatottak között, ami az itteni résztvevőket is érintette. Megérkezett például az angol válogatottól a Vipershez az a Dan Lawrence, aki idén még nem játszott a csapatban, tavaly pedig éppen a Capitals játékosa volt. Ugyancsak most szerepelt náluk először az SA20-ból érkező Sam Curran és Phil Salt, viszont Sahín Sáh Afrídí hazautazott Pakisztánba, hogy a jövő héten kezdődő, fontosabb ligára, a PSL-re készüljön. Vanindu Haszaranga a Srí Lanka-i válogatott miatt hagyta el a csapatot. A Capitals David Warnert vesztette el, aki az ausztrál válogatottban játszott ma (egyébként 100. alkalommal NH20-ban), így Sam Billings lett a kapitány. Kane Richardson nem sokkal a meccs előtt szenvedett el valamilyen sérülést, így ő is kimaradt, viszont megérkezett Tom Banton, aki először játszhatott a Capitalsben.

Az ütésre kényszerülő Vipers rendkívül jól kezdett: főként Phil Saltnak és Alex Halesnek köszönhetően az erőfölény végére már 80 ponton álltak, bár az igaz, hogy Salt közben ki is esett (11-ből 26-tal). Különösen a 3. játszma volt kiemelkedő (amit szegény Richard Ngarava dobott): ekkor Hales egy 6–4–0–6–6–4-es sorozattal növelte 26 futással csapata pontszámát. Ezt a tempót persze nem lehetett végig tartani, sőt: innentől kezdve egészen a félidő legvégéig lényegében folyamatosan csökkent a csapat pontaránya, egyedül a legutolsó játszmában emelkedett egy picikét. Hales 66 pontig jutott (37 dobásból), de az összes többi ütős, aki utána jött, 20-nál kevesebbet tudott csak begyűjteni – amiben egyébként nem kis szerepe volt a mai legrosszabb dobó, Ngarava honfitársának, Sikandar Razának, aki talán a legjobb dobó lett: az ő 4 játszmájában ugyanis a viperák egyetlen határt sem tudtak ütni. Így végül a csapat 171 ponttal zárt: ez se nem soknak, se nem kevésnek nem tűnt – legfeljebb az erőfölény után a szurkolók által várt pontszámhoz képest volt kevés.

A kergetés egyáltalán nem indult jól a Dubaj számára. Bár nyitóik, Banton és Max Holden is hamar szerzett két-két négyest, de utána az egész erőfölényben, sőt, a 9. játszma végéig egyetlen további határ sem született! Ráadásul ekkorra már 3 kaput is elvesztettek – az elsőbe egyébként a szép elkapást bemutató Adam Hose bele is sérült. A 9. játszma után az eredményjelzőn látott 50/3 nem ígért sok jót a kergetőknek: ám ekkor már Billings és Raza párosa volt bent a pályán, ők pedig innentől kezdve megtalálták, mit kell tenniük. Előbbi 57, utóbbi pedig 60 futásig menetelt, és még az alsó közepes rend is hozzátett egy kicsit: így aztán az utolsó játszmában már csak 13 futás hiányzott nekik a győzelemhez. 5 dobás alatt ebből hetet ledolgoztak: az utolsó labdából tehát Razának hatost kellett ütnie, különben kikapnak: és ő megcsinálta! Alí Naszír, a dobó, ezúttal nem találta el a hosszt, így a labda pont kényelmesen jött egyfajta favágó ütéshez: Raza szépen át is emelte a labdát a nyílt hosszú fölött.

A dubajiak ezzel a győzelemmel följöttek a negyedik helyre, és legközelebb (holnap!) a már továbbjutott MI-vel fognak játszani. Ez lényegében egy olyan döntő lesz számukra, ami a továbbjutásról dönt, míg a viperák csak akkor kerülhetnek be a rájátszásba, ha egyrészt holnapután legyőzik a Sharjah Warriorst, másrészt a Capitals kikap az MI-től.


Alapból nem látható kép
×